Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kombucha truskawkowa to jeden z najmodniejszych napojów tego sezonu. Lekki i orzeźwiający napój będzie idealną alternatywą dla tradycyjnego kompotu lub lemoniady. Idealnie sprawdzi się w gorące dnia.
Składniki
Zacznij od zaparzenia czarnej herbaty w dwóch litrach wody. Dodaj do niej cukier i dokładnie wymieszaj. Odstaw do ostygnięcia. Wlej herbatę w temperaturze pokojowej bez fusów do większego naczynia, np. słoika. Dodaj grzybek, żywą kombuchę, a następnie ocet jabłkowy. Naczynie przykryj gazą i zabezpiecz ją gumką recepturką albo sznurkiem.
Odstaw całość na blat kuchenny albo parapet. Pamiętaj jednak, aby nie wystawiać kombuchy na słońce. Przez około tydzień obserwuj, co się dzieje podczas fermentacji. Powinny pojawić się bąbelki powietrza, a sam napój stanie się lekko gazowany. Jeśli na górę wypłynie grzybek, a następnie powstanie piana to oznacza, że fermentacja przebiega w dobrym tempie.
Po 8-9 dniach, kiedy zauważysz lekki aromat octowy, kombucha jest gotowa. Grzybek możesz przenieść do innego słoika i rozpocząć fermentację kolejnego napoju z dodatkiem 500 ml powstałego płynu.
Na każde 500 ml kombuchy dodaj 250 g truskawek. Powinny być wyczyszczone, odszypułkowane i pokrojone na drobniejsze kawałki. Odstaw na kolejne 3-4 dni fermentacji. Po tym czasie odcedź sok, przelej go do butelek szczelnie zamykanych. Przechowuj je w temperaturze pokojowej. Kombuchę truskawkową możesz zrobić tylko z części powstałego płynu, a do pozostałego wrzucić inne owoce, np. borówki.