Spis treści:
- Syrop z czosnku na katar
- Syrop z czarnego bzu na odporność
- Syrop z imbiru na rozgrzanie
- Syrop z selera na kaszel
- Syrop z malin na gorączkę
Jeszcze do niedawna w wielu domach przeziębienie leczyło się głównie za pomocą syropów z warzyw, ziół i owoców. Dziś rozwiązanie to jest nieco mniej popularne, jednak nie oznacza to, że przy pojawieniu się przykrych objawów musisz od razu biec do apteki. Jeśli doskwiera ci kaszel, katar lub gorączka, równie dobrze możesz sięgnąć po domowe syropy na przeziębienie, które – w przeciwieństwie do wielu aptecznych specyfików – powstają wyłącznie na bazie naturalnych składników. W jaki sposób je przyrządzić, aby jak najszybciej wrócić do pełni zdrowia? Poniżej znajdziesz kilka przepisów, którymi możesz się zainspirować.
Sprawdź także: Jesienne sałatki pełne witamin. Dodadzą energii i poprawią humor
Domowe syropy na przeziębienie – przepisy
Czosnek, cebula, maliny, czarny bez, imbir, burak czy seler to tylko kilka z wielu surowców, z których powstają domowe syropy na przeziębienie. Jedne przynoszą ulgę przy kaszlu i katarze, inne natomiast są pomocne w łagodzeniu gorączki czy wzmacnianiu odporności. Sprawdź, które z nich najlepiej sprawdzą się w twoim przypadku i dowiedz się, jak je zrobić w zaciszu własnej kuchni.
Syrop z cebuli kaszel
Na początek warto spróbować syropu z cebuli, który stanowi prawdziwą skarbnicę witamin, minerałów, allicyny oraz olejków eterycznych wykazujących silne działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Syrop w tym wydaniu powstaje tylko z dwóch składników – cebuli oraz cukru. Aby go przyrządzić, wystarczy obrać warzywo i pokroić je w plasterki, a następnie umieścić w słoiku i zasypać cukrem. Postaw słoik kilka godzin w ciepłym miejscu i zaczekaj, aż cebula puści sok. Na koniec przelej płyn do innego naczynia. Pamiętaj, aby przechowywać go w lodówce i zużyć w ciągu kilku dni.
Syrop z czosnku na katar
Jeśli potrzebujesz syropu, który pomoże ci udrożnić drogi oddechowe, wspomoże twoją walkę z gorączką i dobrze rozgrzeje, postaw na syrop z czosnku. Poza warzywem do jego przygotowania potrzebujesz miodu i cytryny. Pokrój drobno czosnek lub przeciśnij go przez praskę i wymieszaj z miodem, sokiem z cytryny oraz przegotowaną, ostudzoną wodą. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na 24 godziny. Przepis można nieco zmodyfikować, łącząc czosnek z cebulą, octem jabłkowym lub kurkumą. Gotowy syrop przelej do słoika i przechowuj w lodówce przez maksymalnie dwa tygodnie.
Syrop z czarnego bzu na odporność
Wśród przepisów na domowe syropy na przeziębienie nie może zabraknąć również tego z czarnego bzu, który zasili twój organizm w garbniki, flawonoidy, olejki eteryczne oraz rozmaite witaminy i minerały. Warto po niego sięgnąć, aby wzmocnić swoją odporność i uporać się ze stanami zapalnymi. Opłucz owoce pod bieżącą wodą, po czym usuń z nich szypułki i wrzuć do garnka. Wlej do nich wodę i zagotuj. Wsyp cukier i kontynuuj obróbkę termiczną przez 10 minut. Przecedź płyn przez sitko do butelek i po ostygnięciu wstaw je do lodówki. Postaraj się zużyć syrop w ciągu tygodnia.
Syrop z pędów sosny na kaszel i ból gardła
Syrop z pędów sosny to jeden z najlepszych środków na kaszel i ból gardła. Zawiera on flawonoidy, witaminę C, sole mineralne oraz olejek sosnowy, który udrażnia drogi oddechowe. Włóż pocięte pędy do garnka, zalej je wodą i gotuj przez godzinę na wolnym ogniu. Odcedź je przez sitko i dodaj do płynu cukier – gotuj całość do momentu, aż syrop zgęstnieje. Przelej go do butelek i przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.
Syrop z imbiru na rozgrzanie
Z czego przygotować domowe syropy na przeziębienie, jeśli nie z pędów sosny, czosnku, cebuli czy czarnego bzu? Idealnym wyborem – zwłaszcza jeśli zależy ci na silnym działaniu rozgrzewającym – będzie syrop z imbiru. Aby go wyczarować, musisz zaopatrzyć się w świeży korzeń, cytrynę oraz miód. Pokrój imbir i cytrynę w plastry, po czym ułóż je naprzemiennie warstwami w słoiku. Zalej je miodem i odstaw na 24 godziny. Po tym czasie możesz przelać syrop do oddzielnego naczynia. Pamiętaj, aby przechowywać go w lodówce i zużyć go w ciągu kilku tygodni.
Syrop z selera na kaszel
Syrop z selera to idealna alternatywa dla syropu z cebuli, ponieważ dobrze radzi sobie z kaszlem. Świetnie sprawdzi się on w przypadku osób, którym zależy na uzyskaniu mniej intensywnego aromatu. Syrop można przyrządzić z cukrem lub miodem. Jeśli masz podrażnione gardło, warto zdecydować na tę drugą opcję. Na początek umyj warzywo, odkrój jego czubek i wydrąż z niego miąższ. Wlej do otworu miód i przykryj go odkrojoną częścią. Odstaw seler na kilka godzin, aby puścił sok. Preferujesz wersję z cukrem? W takim razie obierz selera ze skórki, pokrój go w cienkie plastry i każdy z nich posyp cukrem. Po kilku godzinach zacznie wydzielać się z nich sok. Gotowy syrop przechowuj w chłodnym miejscu i spożyj w ciągu trzech dni.
Syrop z malin na gorączkę
Szukasz naturalnego sposobu na gorączkę? W takim razie koniecznie sięgnij po syrop z malin, który stanowi źródło kwasu salicylowego – związku wykazującego podobne działanie do aspiryny. Ponadto znajdziesz w nim sporą ilość witaminy C, która wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego. Do przyrządzenia syropu z malin potrzebujesz jedynie owoców oraz cukru. Rozgnieć maliny i odstaw je na całą dobę, aby puściły sok. Po upływie tego czasu odsącz płyn przez gazę i zagotuj razem z cukrem, co jakiś czasu usuwając z jego powierzchni pianę. Przelej syrop do butelek lub słoików i przechowuj go w lodówce.
Syrop z buraka na kaszel
Poszukując receptur na domowe syropy na przeziębienie, warto przyjrzeć się bliżej tej z burakami w roli głównej. Syrop buraczany świetnie sprawdzi się jako remedium na kaszel i przy okazji pomoże ci wzmocnić organizm. Jego przygotowanie jest niezwykle proste – jedyne, co musisz zrobić, to umyć i obrać warzywa, a następnie umieścić je w słoiku, zasypać cukrem i zalać miodem. Gdy buraki puszczą sok, przelej go do słoików lub butelek i wstaw do lodówki. Zużyj syrop w ciągu dwóch tygodni.
Syrop z marchewki na kaszel
W kuchni zalega ci spora ilość marchewki? Zatem zrób z niej naturalny syrop na kaszel. Pokrój ją na drobne kawałki, wrzuć do garnka, zalej wodą i ugotuj do miękkości. Po ugotowaniu rozgnieć ją widelcem, przełóż do słoika lub butelki i zalej kilkoma łyżkami miodu. Aby wzmocnić smak i działanie syropu, możesz połączyć marchewkę z tartym imbirem. Gotowy syrop przechowuj w lodówce przez siedem dni.
Źródło: medme.pl, zikodlazdrowia.pl, smaker.pl
Opracowała: Redakcja Smaker.pl
Zobacz także:
Krupnik według Ani Starmach. Bez tego mięsa nie nabierze odpowiedniego smaku »
Już wiem, co podam na Wszystkich Świętych do kawy. Ciasto Dotyk Anioła smakuje niewiarygodnie »
Lunch do pracy w 20 minut. Gęste sycące zupy oraz sałatki na ciepło »