Jesienne sałatki pełne witamin. Dodadzą energii i poprawią humor

Sałatki to obowiązkowy element jesiennego jadłospisu. Nie dość, że są niezwykle smaczne i proste w przygotowaniu, to jeszcze stanowią skarbnicę witamin i minerałów, których nasz organizm szczególnie potrzebuje w chłodne i deszczowe dni. Co powinniśmy jeść jesienią i jak komponować jesienne sałatki?

Jakie sałatki jeść jesienią? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Po sałatki najczęściej sięgamy wiosną i latem. W końcu to w tym okresie w sklepach i na straganach pojawia się najwięcej sezonowych warzyw i owoców. Nie oznacza to jednak, że powinniśmy zrezygnować z ich spożywania jesienią. Wręcz przeciwnie – są one pożądanym elementem jesiennego jadłospisu, ponieważ stanowią cenne źródło witamin i minerałów, których nasz organizm szczególnie potrzebuje w okresie wzmożonych przeziębień. Co powinniśmy jeść jesienią, aby dostarczyć sobie jak najwięcej substancji odżywczych i tym samym wzmocnić swoją odporność? Poznaj kilka przepisów na jesienne sałatki, dzięki którym wyczarujesz zdrowe i kolorowe dania. 

Sprawdź także: Co jeść na kolację, żeby szybko zasnąć? Posiłki na dobry sen

Co powinniśmy jeść jesienią? 

Co powinniśmy jeść jesienią, aby cieszyć się dobrym zdrowiem? W tym okresie warto zwrócić uwagę na:  

  • owoce i warzywa – stanowią one wartościowy element jesiennego jadłospisu, ponieważ zawierają mnóstwo witamin i minerałów, w tym – w zależności od rodzaju – witaminy A, magnezu, cynku oraz witamin z grupy B. W twoich posiłkach nie powinno zabraknąć m.in. owoców jagodowych, jabłek, cytrusów, marchewki, szpinaku, cebuli oraz czosnku, który obfituje w cenną allicynę; 
  • źródła witaminy C – witamina ta zasługuje na szczególną uwagę, ponieważ wykazuje wysoką aktywność biologiczną. Badania naukowe dowiodły, że skraca ona czas trwania infekcji górnych dróg oddechowych, a także łagodzi ich przebieg. Jej największe ilości znajdziesz w papryce, natce pietruszki, jarmużu, brukselce, brokułach, kiwi, truskawkach, porzeczce, pomarańczach, ananasach oraz grejpfrutach; 
  • produkty fermentowane – wykazują one korzystny wpływ na mikroflorę jelitową, a co za tym idzie – pracę układu odpornościowego. Co więcej, zawarte w nich związki zwiększają przyswajalność niektórych witamin i minerałów. Jeśli chodzi o najbardziej wartościowe produkty fermentowane, to wśród nich wyróżnić można kiszone warzywa, np. ogórki, kapustę i buraki, tempeh, kefir, maślankę oraz jogurty naturalne; 
  • kwasy tłuszczowe omega-3 – liczne dane naukowe pokazują, że kwasy tłuszczowe omega-3 skutecznie redukują stany zapalne w organizmie, a także usprawniają pracę układu immunologicznego, wspierając jego walkę z infekcjami. Jeśli chcesz wzbogacić swój jadłospis o pokarmy bogate w kwasy omega-3, sięgnij po ryby, np. łososia, dorsza, tuńczyka, śledzia i makrelę, orzechy włoskie, olej lniany, olej rzepakowy oraz algi.  

Jesienne sałatki – zdrowe i kolorowe kompozycje na twoim talerzu 

Skoro już wiesz, co powinniśmy jeść jesienią, warto poznać kilka przepisów na jesienne sałatki – zdrowe i kolorowe kompozycje, które zachwycą cię swoim smakiem i wzmocnią twój organizm.  

Sałatka z tuńczykiem i jajkami  

Sałatka z tuńczykiem i jajkami to potrawa, która nie tylko świetnie smakuje i na długo zaspokaja głód, ale także wyróżnia się wysoką wartością odżywczą. Aby ją przygotować, musisz zaopatrzyć się w tuńczyka w sosie własnym, jajka, fasolkę szparagową, sałatę rzymską, rukolę, ogórka oraz pestki dyni. Sos natomiast przyrządzisz z oliwy z oliwek, musztardy miodowej, soku z cytryny oraz miodu.

Ugotuj jajka na twardo. Fasolkę pokrój na mniejsze kawałki i również ugotuj. Wrzuć do miski rukolę i sałatę rzymską. Dodaj pozostałe składniki, tj. fasolkę szparagową, pokrojonego w kostkę ogórka, ćwiartki jajek, odsączonego z zalewy tuńczyka oraz pestki dyni. Dopraw całość solą i pieprzem, a następnie polej dressingiem. 

Sałatka z pieczonym łososiem i komosą ryżową 

Nie przepadasz za tuńczykiem, ale masz ochotę na sałatkę z dodatkiem ryby? W takim razie postaw na tę z łososiem i komosą ryżową. Poza tymi dwoma komponentami w jej skład wchodzi miks sałat, mango oraz ananas. Do przyrządzenia marynaty potrzebujesz oliwy z oliwek, sosu sojowego, syropu klonowego, soku z limonki, słodkiej i ostrej papryki oraz czarnego sezamu. Sos z kolei możesz zrobić z soku z limonki, oliwy z oliwek, syropu klonowego, świeżego imbiru oraz soli i pieprzu.

Podziel łososia na mniejsze porcje i umieść je na co najmniej godzinę w marynacie. Po upływie tego czasu przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz przez siedem minut w temperaturze 250 stopni. W międzyczasie ugotuj komosę ryżową. Wrzuć ją do salaterki wraz z miksem sałat i pokrojonymi owocami. Polej całość sosem i dodaj łososia. 

Sałatka z burakami i kozim serem 

Wśród przepisów na jesienne sałatki nie może zabraknąć również tej z burakami i kozim serem. Aby ją wyczarować, poza dwoma wspomnianymi produktami na liście składników uwzględnij roszponkę, orzechy włoskie, oliwę z oliwek, miód, musztardę, sok z cytryny oraz sól i pieprz.

Najpierw upiecz lub ugotuj buraki. Następnie pokrój je w kostkę i umieść w salaterce wraz z roszponką. Dodaj kawałki koziego sera oraz orzechy włoskie – najlepiej uprażone i wymieszane z oliwą z oliwek. Polej sałatkę sosem na bazie oliwy, musztardy, miodu, ciepłej wody, soku z cytryny oraz soli i pieprzu.  

Sałatka z awokado i pomidorami 

Preferujesz coś bardziej klasycznego? Zatem przyrządź jesienną sałatkę z awokado i pomidorami. Powstaje ona z takich produktów jak pomidorki koktajlowe, awokado, rukola, oliwa z oliwek, mozzarella, cebula, szczypiorek oraz sól i pieprz.

Przekrój awokado na pół, wydrąż z niego miąższ i pokrój w kostkę. Wrzuć go do salaterki razem z rukolą. Dodaj kawałki mozzarelli, plasterki cebuli oraz połówki pomidorków koktajlowych. Skrop sałatkę oliwą z oliwek, a następnie oprósz posiekanym szczypiorkiem oraz solą i pieprzem.  

Sałatka z kurczakiem, pomarańczą i orzechami  

Wbrew pozorom jesienne sałatki nie muszą bazować jedynie na rybach, owocach i warzywach. Równie dobrze możesz sięgnąć po mięso, np. pierś z kurczaka, którą warto połączyć z pomarańczą, rukolą i orzechami włoskimi. Idealnym zwieńczeniem całości będzie sos na bazie oliwy z oliwek, musztardy miodowej, soku z cytryny i pomarańczy, miodu oraz cynamonu.

Pokrój filety z kurczaka na mniejsze kawałki, posmaruj oliwą z oliwek, oprósz pieprzem i podsmaż na patelni grillowej. Po kilku minutach posmaruj je sosem i kontynuuj obróbkę termiczną przez minutę. Umieść na talerzu rukolę. Dodaj mięso, kawałki pomarańczy bez błonek oraz uprażone i posiekane orzechy włoskie. Polej całość sosem. W razie potrzeby możesz uwzględnić w swoim przepisie także pestki granatu oraz sałatę lodową. Jeśli nie masz pod ręką patelni grillowej, usmaż mięso na zwykłej patelni lub upiecz je w piekarniku. 

 

Źródło: vitapedia.pl, mp.pl, smaker.pl 

Opracowała: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także:

Krupnik według Ani Starmach. Bez tego mięsa nie nabierze odpowiedniego smaku »

Już wiem, co podam na Wszystkich Świętych do kawy. Ciasto Dotyk Anioła smakuje niewiarygodnie »

Lunch do pracy w 20 minut. Gęste sycące zupy oraz sałatki na ciepło »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Wędliny Kiełbasa drwala z piekarnika.

Kiełbasa drwala zrobiona jest z tłustszego mięsa z szynki wieprzowej. Jako pr...

Odsłon: 13

60 min
1
Sałatki Surówka z pora z gruszką i jabłkiem

Surówkę z pora można przygotować na wiele różnych sposobów. Najczęściej jedna...

Odsłon: 638

15 min
3
Przetwory Kapusta kiszona w beczce

Dzisiaj kapusta kiszona na zimę. Beczka 30 kg. więc tyle samo kapusty na zimę...

Odsłon: 1613

30 min
15

Polecane artykuły

Informacje Co zrobić na obiad na Wszystkich Świętych? Rozgrzewające i sycące dania dla całej rodziny

1 i 2 listopada obchodzimy w Polsce święto Wszystkich Świętych oraz Zaduszki. To czas, kiedy spotykamy się z rodziną, żeby wspominać zmarłych. Choć...

1
Informacje Stosowano go już w starożytnym Babilonie. Berberys możesz suszyć, robić przeciery, soki i konfitury

Berberys, znany już w starożytnym Babilonie, to owoc o niezwykłych właściwościach zdrowotnych, który od wieków znajduje szerokie zastosowanie w kuc...

27
Ewa gotuje Znane smaki w nietypowym wydaniu. Jesienna kuchnia Ewy Wachowicz

Gołąbki, sałatka i jabłecznik? Smak każdego z tych dań niby się zna, ale w klasycznej wersji. Ewa Wachowicz w 522. odcinku programu kulinarnego zas...

2
Informacje Domowe syropy na przeziębienie. Stare receptury, niezawodne działanie

Zmagasz się z przeziębieniem i kaszel mocno daje ci się we znaki? A może masz zatkany nos lub cieknie z niego wodnisty katar? Jeśli nie chcesz zacz...

3