Do góry

Napoje Przepis na:

Kefir domowy

Kefir domowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 200 Ocena: 1407

Dodano:

Odsłon: 4190

Napoje fermentowane (kwaśne mleko, jogurt, kefir i.t.p.) są najzdrowszymi produktami mleczarskimi. Dostarczają nam przede wszystkim pożytecznych bakterii kwasu mlekowego. Kefir ponadto zawiera mało laktozy i jest łatwo strawialny. I do tego orzeźwiający podczas upałów. Do jego produkcji możemy użyć szczepionek kefirowych (zawierają bakterie i drożdże), grzybków tybetańskich („kalafiorki”) lub innego przekwaszonego kefiru. I co najważniejsze – kefirowi wystarczy temperatura pokojowa i trochę cierpliwości.

Składniki

  • mleko 1 litr
  • szczepionka grzybków kefirowych (1g na 1 litr mleka) lub inny kefir (reszta z poprzedniego)
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kefir domowy

Przygotowanie

  1. 1. Mleko pasteryzowane doprowadzamy do temperatury pokojowej ok.( 24-25 st. C)
    2. Dodajemy szczepionkę z grzybkami kefirowymi lub inny kefir.
    3. …I czekamy 12-24 godz. (w temperaturze pokojowej).
    4. Gotowy kefir jest zwarty a po wymieszaniu jest gęsty ale lejący.
    5. Wstawiamy do lodówki w celu zatrzymania fermentacji. Przed spożyciem wyjmujemy z lodówki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń