Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Napoje fermentowane (kwaśne mleko, jogurt, kefir i.t.p.) są najzdrowszymi produktami mleczarskimi. Dostarczają nam przede wszystkim pożytecznych bakterii kwasu mlekowego. Kefir ponadto zawiera mało laktozy i jest łatwo strawialny. I do tego orzeźwiający podczas upałów. Do jego produkcji możemy użyć szczepionek kefirowych (zawierają bakterie i drożdże), grzybków tybetańskich („kalafiorki”) lub innego przekwaszonego kefiru. I co najważniejsze – kefirowi wystarczy temperatura pokojowa i trochę cierpliwości.
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 104
Moja dzisiejsza ciap kapusta jest przygotowana do zagęszczonego sosu z pieczo...
Odsłon: 240
Idealna na różne okazje.
Odsłon: 20475
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 104
Moja dzisiejsza ciap kapusta jest przygotowana do zagęszczonego sosu z pieczo...
Odsłon: 240
Idealna na różne okazje.
Odsłon: 20475
Składniki
1. Mleko pasteryzowane doprowadzamy do temperatury pokojowej ok.( 24-25 st. C) 2. Dodajemy szczepionkę z grzybkami kefirowymi lub inny kefir. 3. …I czekamy 12-24 godz. (w temperaturze pokojowej). 4. Gotowy kefir jest zwarty a po wymieszaniu jest gęsty ale lejący. 5. Wstawiamy do lodówki w celu zatrzymania fermentacji. Przed spożyciem wyjmujemy z lodówki.