Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Napoje fermentowane (kwaśne mleko, jogurt, kefir i.t.p.) są najzdrowszymi produktami mleczarskimi. Dostarczają nam przede wszystkim pożytecznych bakterii kwasu mlekowego. Kefir ponadto zawiera mało laktozy i jest łatwo strawialny. I do tego orzeźwiający podczas upałów. Do jego produkcji możemy użyć szczepionek kefirowych (zawierają bakterie i drożdże), grzybków tybetańskich („kalafiorki”) lub innego przekwaszonego kefiru. I co najważniejsze – kefirowi wystarczy temperatura pokojowa i trochę cierpliwości.
idealna dla miłośników pasztecików drobiowych
Odsłon: 1172
Pierogi ruskie uwielbiam od najmłodszych lat, a smak na nie miałam już od daw...
Odsłon: 4392
Prosty, łatwy w przygotowaniu , puszysty i smaczny sernik na sobotnie popołud...
Odsłon: 62
Kurczak pod pierzynką to kolejny mój pomysł na pyszny i prosty obiad. Sos pom...
Odsłon: 7509
idealna dla miłośników pasztecików drobiowych
Odsłon: 1172
Pierogi ruskie uwielbiam od najmłodszych lat, a smak na nie miałam już od daw...
Odsłon: 4392
Prosty, łatwy w przygotowaniu , puszysty i smaczny sernik na sobotnie popołud...
Odsłon: 62
Kurczak pod pierzynką to kolejny mój pomysł na pyszny i prosty obiad. Sos pom...
Odsłon: 7509
Składniki
1. Mleko pasteryzowane doprowadzamy do temperatury pokojowej ok.( 24-25 st. C) 2. Dodajemy szczepionkę z grzybkami kefirowymi lub inny kefir. 3. …I czekamy 12-24 godz. (w temperaturze pokojowej). 4. Gotowy kefir jest zwarty a po wymieszaniu jest gęsty ale lejący. 5. Wstawiamy do lodówki w celu zatrzymania fermentacji. Przed spożyciem wyjmujemy z lodówki.