Ewa uwielbia góry, więc kolejny program zacznie w Beskidzie Wyspowym. Zanim przygotuje coś smacznego, odwiedzi gospodarstwo ekologiczne Lidki i Macieja Włodarczyków, znane z uprawy starych odmian jabłoni oraz śliwek.

Po śniadaniu w sadzie Ewa przeniesie się do kuchni i ugotuje zupę owocową na węgierkach, którą poda z drobnym makaronem i kleksem śmietany. Przy okazji warto dodać, że zupy owocowe, takie, chociażby jak gruszkowa, jabłkowa czy wiśniowa, są na południu Polski bardzo popularne, a receptury przekazuje się z pokolenia na pokolenie.
Na drugie danie Ewa zaproponuje gulasz z dzika, a na deser będzie jabłecznik sypany. W programie pojawi się też gość, Grzegorz Biedroń, prezes Małopolskiej Organizacji Turystycznej.
Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu „Ewa Gotuje”?
Są dostępne na PolsatBoxGo »
Źródło: Polsat / „Ewa Gotuje”, 551. odcinek
Opracowała: Redakcja Smaker.pl