Ciepłe śniadanie jesienią to podstawa przetrwania w chłodne poranki, gdy temperatura za oknem ledwo przekracza kilka stopni. Rozgrzewający posiłek nie tylko dodaje energii, ale też budzi organizm i przygotowuje go na dzień pełen wyzwań. Nie omijaj go, jeśli chcesz zadbać o swoje dobre samopoczucie.

Śniadania na ciepło idealnie sprawdzą się w okresie jesienno-zimowym| Fot.123RF/Picsel/jb325

Budzik dzwoni, za oknem jeszcze ciemno, a ty pod kołdrą zastanawiasz się, czy aby na pewno musisz wstawać. Temperatura w sypialni ledwo przekracza kilkanaście stopni, a myśl o chłodnej podłodze pod twoimi stopami przyprawia cię o dreszcze. W takie poranki zimny jogurt z musli brzmi jak najgorszy możliwy pomysł. Twój organizm domaga się czegoś zupełnie innego – rozgrzewającego i pożywnego. Pora zdetronizować owsiankę i odkryć, że jesienny stół śniadaniowy kryje znacznie więcej smacznych możliwości.

Ciepłe śniadanie jesienią to podstawa 

Dlaczego właściwie ciepłe śniadanie jesienią to podstawa dobrego samopoczucia? Odpowiedź tkwi w prostej fizjologii. Gdy za oknem temperatura spada poniżej dziesięciu stopni, twoje ciało automatycznie zwiększa produkcję energii. To wymaga paliwa – i to solidnego. Zimny posiłek rano zmusza organizm do podwójnego wysiłku: musi go najpierw ogrzać do temperatury ciała, a dopiero potem strawić.  

Ciepłe śniadanie działa jak wewnętrzny kaloryfer. Dostarcza gotowej energii, rozgrzewa od środka i pobudza metabolizm do pracy. Badania pokazują, że osoby jedzące ciepłe posiłki rano mają wyższy poziom energii przez całe przedpołudnie i rzadziej sięgają po niezdrowe przekąski. Jesień to też sezon na budowanie odporności – twój organizm potrzebuje wsparcia, żeby walczyć z wirusami czyhającymi na każdym rogu. 

Sprawdź także: Najzdrowszy owoc jesieni. Przetwory z pigwy zrób na zapas 

Ciepłe śniadania na chłodne dni 

Co przygotować, gdy za oknem szaro, zimno i ponuro? Ciepłe śniadania na chłodne dni to znacznie więcej niż owsianka z wodą. Poznaj pięć propozycji, które odmienią twoje jesienne poranki i sprawią, że wstawanie z łóżka przestanie być torturą. 

Jajecznica z jesiennymi warzywami 

Zapomnij o nudnej jajecznicy na sucho. Wersja rozbudowana to śniadaniowy hit, który przygotujesz w kwadrans. Podsmaż na patelni pokrojoną w kostkę paprykę, cukinię i pomidorki koktajlowe. Gdy warzywa zmiękną, wlej do nich roztrzepane jajka, dodaj szczyptę ziół prowansalskich i smaż, aż masa zgęstnieje. Możesz wzbogacić danie fetą lub startym serem. Podawaj całość z ciepłym pieczywem – to śniadanie, które da ci zastrzyk energii aż do obiadu.  

Jajecznica na tortilli

 Jajecznica na tortilli Zobacz przepis

Jajecznica na tortilli / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Omlet z serem i szpinakiem 

Omlet to klasyk, który nigdy się nie nudzi, pod warunkiem że potrafisz go urozmaicić. Roztrzep trzy jajka z odrobiną mleka, dodaj szczyptę soli i pieprzu. Rozgrzej patelnię z masłem, wlej na nią masę i gdy spód się zetnie, ułóż na połowie omletu garść świeżego szpinaku i plasterki sera. Przykryj drugą połową jak naleśnik i smaż jeszcze przez minutę. 

Omlet

 Omlet Zobacz przepis

Omlet / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Kasza jaglana z jabłkami i cynamonem 

Owsianka ma konkurencję – kasza jaglana to zdrowa alternatywa, która zasługuje na miejsce w twojej kuchni. Ugotuj pół szklanki kaszy w szklance mleka roślinnego lub zwykłego i dodaj szczyptę soli. Gdy kasza zmięknie i wchłonie płyn, dorzuć do niej pokrojone w kostkę jabłko, łyżeczkę miodu i szczyptę cynamonu. Wymieszaj wszystko i gotuj jeszcze dwie minuty. Ten wariant kaszy ma delikatnie orzechowy smak, a w połączeniu z jabłkiem i cynamonem tworzy kompozycję godną najlepszych jesiennych deserów. 

 

Kasza jaglana na słodko

 Kasza jaglana na słodko Zobacz przepis

Kasza jaglana na słodko / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Tost francuski z owocami 

Tost francuski to poranna elegancja na twoim talerzu. Roztrzep jajka z odrobiną mleka, dodaj szczyptę cynamonu i odrobinę ekstraktu waniliowego. Zamocz w tej mieszance kromki pieczywa (najlepiej wczorajszego – będą lepiej wchłaniać masę) i smaż na maśle z obu stron, aż zrobią się złociste i chrupkie. Podawaj je z plasterkami banana, borówkami lub karmelizowanymi jabłkami. Możesz polać je syropem klonowym lub posypać cukrem pudrem. Ten prosty przepis zamienia zwykły chleb w wykwintne danie, które smakuje jak deser, ale nadal pozostaje pełnowartościowym śniadaniem.  

Tosty francuskie

 Tosty francuskie Zobacz przepis

Tosty francuskie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródła: smaker.pl, webmd.com 

Opracowała: Redakcja Smaker.pl 

Zobacz także:

5 prostych przepisów na desery z jabłkami, które zawsze się udają

Gęsta zupa dyniowa z dodatkami. Jesienią rozgrzewa nawet lepiej niż koc

Nie cynamon, nie kardamon. Ten modny dodatek do porannej kawy poprawia wygląd skóry i włosów, dodaje energii

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Napoje Koktajl na stłuszczoną wątrobę

Wątroba to jeden z najważniejszych organów w naszym ciele, a jej prawidłowe f...

Odsłon: 84123

15 min
88
Ciasta Ciasto tropikalne

Pomysłów na ciasto tropikalne jest równie wiele, jak owoców, które mogą stać...

Odsłon: 17453

60 min
17
60 min
3

Przepis dnia

Ciasta Jogurtowiec z kiwi

Jogurtowiec z kiwi to proste ciasto bez pieczenia z kremową masą na bazie jog...

Odsłon: 7703

30 min
14
>60 min
5