Budzik dzwoni, za oknem jeszcze ciemno, a ty pod kołdrą zastanawiasz się, czy aby na pewno musisz wstawać. Temperatura w sypialni ledwo przekracza kilkanaście stopni, a myśl o chłodnej podłodze pod twoimi stopami przyprawia cię o dreszcze. W takie poranki zimny jogurt z musli brzmi jak najgorszy możliwy pomysł. Twój organizm domaga się czegoś zupełnie innego – rozgrzewającego i pożywnego. Pora zdetronizować owsiankę i odkryć, że jesienny stół śniadaniowy kryje znacznie więcej smacznych możliwości.

Ciepłe śniadanie jesienią to podstawa
Dlaczego właściwie ciepłe śniadanie jesienią to podstawa dobrego samopoczucia? Odpowiedź tkwi w prostej fizjologii. Gdy za oknem temperatura spada poniżej dziesięciu stopni, twoje ciało automatycznie zwiększa produkcję energii. To wymaga paliwa – i to solidnego. Zimny posiłek rano zmusza organizm do podwójnego wysiłku: musi go najpierw ogrzać do temperatury ciała, a dopiero potem strawić.
Ciepłe śniadanie działa jak wewnętrzny kaloryfer. Dostarcza gotowej energii, rozgrzewa od środka i pobudza metabolizm do pracy. Badania pokazują, że osoby jedzące ciepłe posiłki rano mają wyższy poziom energii przez całe przedpołudnie i rzadziej sięgają po niezdrowe przekąski. Jesień to też sezon na budowanie odporności – twój organizm potrzebuje wsparcia, żeby walczyć z wirusami czyhającymi na każdym rogu.
Sprawdź także: Najzdrowszy owoc jesieni. Przetwory z pigwy zrób na zapas
Ciepłe śniadania na chłodne dni
Co przygotować, gdy za oknem szaro, zimno i ponuro? Ciepłe śniadania na chłodne dni to znacznie więcej niż owsianka z wodą. Poznaj pięć propozycji, które odmienią twoje jesienne poranki i sprawią, że wstawanie z łóżka przestanie być torturą.
Jajecznica z jesiennymi warzywami
Zapomnij o nudnej jajecznicy na sucho. Wersja rozbudowana to śniadaniowy hit, który przygotujesz w kwadrans. Podsmaż na patelni pokrojoną w kostkę paprykę, cukinię i pomidorki koktajlowe. Gdy warzywa zmiękną, wlej do nich roztrzepane jajka, dodaj szczyptę ziół prowansalskich i smaż, aż masa zgęstnieje. Możesz wzbogacić danie fetą lub startym serem. Podawaj całość z ciepłym pieczywem – to śniadanie, które da ci zastrzyk energii aż do obiadu.
Jajecznica na tortilli

Jajecznica na tortilli / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Omlet z serem i szpinakiem
Omlet to klasyk, który nigdy się nie nudzi, pod warunkiem że potrafisz go urozmaicić. Roztrzep trzy jajka z odrobiną mleka, dodaj szczyptę soli i pieprzu. Rozgrzej patelnię z masłem, wlej na nią masę i gdy spód się zetnie, ułóż na połowie omletu garść świeżego szpinaku i plasterki sera. Przykryj drugą połową jak naleśnik i smaż jeszcze przez minutę.
Kasza jaglana z jabłkami i cynamonem
Owsianka ma konkurencję – kasza jaglana to zdrowa alternatywa, która zasługuje na miejsce w twojej kuchni. Ugotuj pół szklanki kaszy w szklance mleka roślinnego lub zwykłego i dodaj szczyptę soli. Gdy kasza zmięknie i wchłonie płyn, dorzuć do niej pokrojone w kostkę jabłko, łyżeczkę miodu i szczyptę cynamonu. Wymieszaj wszystko i gotuj jeszcze dwie minuty. Ten wariant kaszy ma delikatnie orzechowy smak, a w połączeniu z jabłkiem i cynamonem tworzy kompozycję godną najlepszych jesiennych deserów.
Kasza jaglana na słodko

Kasza jaglana na słodko / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Tost francuski z owocami
Tost francuski to poranna elegancja na twoim talerzu. Roztrzep jajka z odrobiną mleka, dodaj szczyptę cynamonu i odrobinę ekstraktu waniliowego. Zamocz w tej mieszance kromki pieczywa (najlepiej wczorajszego – będą lepiej wchłaniać masę) i smaż na maśle z obu stron, aż zrobią się złociste i chrupkie. Podawaj je z plasterkami banana, borówkami lub karmelizowanymi jabłkami. Możesz polać je syropem klonowym lub posypać cukrem pudrem. Ten prosty przepis zamienia zwykły chleb w wykwintne danie, które smakuje jak deser, ale nadal pozostaje pełnowartościowym śniadaniem.
Źródła: smaker.pl, webmd.com
Opracowała: Redakcja Smaker.pl
Zobacz także:
5 prostych przepisów na desery z jabłkami, które zawsze się udają
Gęsta zupa dyniowa z dodatkami. Jesienią rozgrzewa nawet lepiej niż koc