Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jajecznica w tortilli to nowy hit internetu! Można ją przyrządzić na wiele sposobów - zapiec w całości w piekarniku, zrobić pod przykrywką lub usmażyć i przełożyć do chrupiącego placka. Poniżej pokażę Wam ten trzeci sposób. Jest on najszybszy i w takiej wersji jajecznica najbardziej mi smakuje.
Polecam.
Odsłon: 881
Mięsno warzywna potrawa z mleczkiem kokosowym i kurkumą. Podajemy z makaronem.
Odsłon: 91
Polecam.
Odsłon: 881
Mięsno warzywna potrawa z mleczkiem kokosowym i kurkumą. Podajemy z makaronem.
Odsłon: 91
Składniki
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni z rozgrzanym olejem.
Paprykę, myjemy, usuwamy gniazdo nasienne, warzywo kroimy w kostkę i dorzucamy do cebuli. Składniki podsmażamy do miękkości.
Pomidora i ogórka myjemy, kroimy w kostkę. Szczypiorek płuczemy i drobno siekamy.
Jajka wbijamy do miski, przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy do momentu uzyskania jednolitej masy jajecznej.
Do podsmażonej cebuli i papryki wlewamy masę jajeczną. Jajecznicę podsmażamy, mieszamy do momentu, aż się zetnie. Na koniec dorzucamy pokrojonego w kostkę pomidora i ogórka. Jajecznicę posypujemy szczypiorkiem.
Na osobnej patelni podsmażamy pierwszy placek tortilli. Kiedy się lekko przyrumieni, przewracamy go na drugą stronę. Na jedną połowę placka wykładamy połowę jajecznicy, przykrywamy ją drugą połową placka. Całość krótko podgrzewamy. Ciepłą jajecznicę w tortill przekładamy na talerz. Ten sam proces powtarzamy z drugim plackiem tortilli.
Jajecznicę na tortilli serwujemy solo lub w towarzystwie ulubionych sosów.