Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W moim życiu są trzy główne miłości - rodzina, gotowanie i wolność, której ciągle mi brakuje. Czuję się coraz bardziej zniewolony przez system, w którym żyję. Powoli trybiki w pracy wysiadają, ale za to w kuchni jest na odwrót. Moje ręce, nogi i głowa tańczą w rytm kolejnej potrawy, którą dla Was przygotowałem. Taki niepozorny pieczony dorsz z młodą marchewką, szparagami i pysznym sosem rabarbarowo-truskawkowym! Wpadacie do mnie na obiad? :)
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19963
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 514
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 577
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6995
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1244229
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19963
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 514
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 577
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6995
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1244229
Składniki
Mam nadzieję, że nikt nie przestraszył się przepisu mimo, że danie wygląda na dosyć skomplikowane, to jest bardzo proste. Zaczniemy od przygotowania ryby, standardowo pół godziny przed pieczeniem, nacieramy go solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Następnie przygotowujemy marchewki, które obieramy, myjemy, kroimy w kształt frytek, dodajemy oliwę z oliwek, oregano, bazylię, szczyptę soli i mieloną paprykę, i wszystko razem mieszamy. Wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i wstawiamy do piekarnika. Nagrzewamy go do 180℃ i pieczemy przez 20 minut, aż do momentu, gdy będą miękkie. Na ostatnie 10 minut wstawiamy Dorsza w naczyniu żaroodpornym i w międzyczasie zagotowujemy wodę na szparagi. Pozbywamy się zdrewniałych końcówek i gotujemy przez 6 minut z dodatkiem łyżeczki cukru i szczypty soli. Przed wstawieniem ryby i marchewki proponuję przygotować sobie sos, w tym celu rabarbar obmywamy, odcinamy końce i ściągamy wąsy. Siekamy w drobną kostkę i przekładamy do rondelka, dodajemy miód, ocet balsamiczny i gotujemy przez10 minut. Następnie przekładamy do wysokiego naczynia, dodajemy truskawki i blendujemy na gładką masę. Dorsza i marchewki wyciągamy z piekarnika, rozkładamy na talerzu, szparagi kładziemy na wierzch i polewamy z wierzchu sosem. Smacznego!