Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W moim życiu są trzy główne miłości - rodzina, gotowanie i wolność, której ciągle mi brakuje. Czuję się coraz bardziej zniewolony przez system, w którym żyję. Powoli trybiki w pracy wysiadają, ale za to w kuchni jest na odwrót. Moje ręce, nogi i głowa tańczą w rytm kolejnej potrawy, którą dla Was przygotowałem. Taki niepozorny pieczony dorsz z młodą marchewką, szparagami i pysznym sosem rabarbarowo-truskawkowym! Wpadacie do mnie na obiad? :)
paszteciki z ciasta serowego - bez drożdży i proszku do pieczenia
Odsłon: 276
Bitka schabowa podana z kluskami śląskimi i buraczkami.
Odsłon: 937
Dzisiaj naleśniki przygotowane na świąteczne krokiety z kapustą i grzybami. P...
Odsłon: 259
Przygotowałam to danie z przepisu Wałek oto link do przepisu; https://smaker...
Odsłon: 163
Polecam. Mało pracochłonny i bardzo smaczny.
Odsłon: 697
Polecam.
Odsłon: 256
paszteciki z ciasta serowego - bez drożdży i proszku do pieczenia
Odsłon: 276
Bitka schabowa podana z kluskami śląskimi i buraczkami.
Odsłon: 937
Dzisiaj naleśniki przygotowane na świąteczne krokiety z kapustą i grzybami. P...
Odsłon: 259
Przygotowałam to danie z przepisu Wałek oto link do przepisu; https://smaker...
Odsłon: 163
Polecam. Mało pracochłonny i bardzo smaczny.
Odsłon: 697
Polecam.
Odsłon: 256
Składniki
Mam nadzieję, że nikt nie przestraszył się przepisu mimo, że danie wygląda na dosyć skomplikowane, to jest bardzo proste. Zaczniemy od przygotowania ryby, standardowo pół godziny przed pieczeniem, nacieramy go solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Następnie przygotowujemy marchewki, które obieramy, myjemy, kroimy w kształt frytek, dodajemy oliwę z oliwek, oregano, bazylię, szczyptę soli i mieloną paprykę, i wszystko razem mieszamy. Wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i wstawiamy do piekarnika. Nagrzewamy go do 180℃ i pieczemy przez 20 minut, aż do momentu, gdy będą miękkie. Na ostatnie 10 minut wstawiamy Dorsza w naczyniu żaroodpornym i w międzyczasie zagotowujemy wodę na szparagi. Pozbywamy się zdrewniałych końcówek i gotujemy przez 6 minut z dodatkiem łyżeczki cukru i szczypty soli. Przed wstawieniem ryby i marchewki proponuję przygotować sobie sos, w tym celu rabarbar obmywamy, odcinamy końce i ściągamy wąsy. Siekamy w drobną kostkę i przekładamy do rondelka, dodajemy miód, ocet balsamiczny i gotujemy przez10 minut. Następnie przekładamy do wysokiego naczynia, dodajemy truskawki i blendujemy na gładką masę. Dorsza i marchewki wyciągamy z piekarnika, rozkładamy na talerzu, szparagi kładziemy na wierzch i polewamy z wierzchu sosem. Smacznego!