Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pęczotto - danie z kaszy pęczak przygotowane taką samą techniką jak risotto :) danie lekko kwaśne przez rabarbar, co do buraków sprawdza się idealnie. W przepisie jest również pieprz cytrynowy co również dodaje kwasowości, więc jeżeli wolicie bardziej neutralne smaki, przed dodaniem pieprzu spróbujcie czy nie zamienić go zwykłym czarnym :)
Dzisiaj naleśniki przygotowane na świąteczne krokiety z kapustą i grzybami. P...
Odsłon: 559
paszteciki z ciasta serowego - bez drożdży i proszku do pieczenia
Odsłon: 310
Bitka schabowa podana z kluskami śląskimi i buraczkami.
Odsłon: 972
Przygotowałam to danie z przepisu Wałek oto link do przepisu; https://smaker...
Odsłon: 227
Polecam. Mało pracochłonny i bardzo smaczny.
Odsłon: 737
Dzisiaj naleśniki przygotowane na świąteczne krokiety z kapustą i grzybami. P...
Odsłon: 559
paszteciki z ciasta serowego - bez drożdży i proszku do pieczenia
Odsłon: 310
Bitka schabowa podana z kluskami śląskimi i buraczkami.
Odsłon: 972
Przygotowałam to danie z przepisu Wałek oto link do przepisu; https://smaker...
Odsłon: 227
Polecam. Mało pracochłonny i bardzo smaczny.
Odsłon: 737
Składniki
Botwinkę dokładnie myjemy. Łodygi i buraczki kroimy w kostkę, liście w paski (liście odkładamy na bok, dodamy je na samym końcu). Szalotkę i rabarbar kroimy w kostkę.
Na dużej patelni lub w garnku roztapiamy masło, wrzucamy szalotkę i smażymy do zeszklenia, dodajemy botwinkę (bez liści) oraz rabarbar, chwile obsmażamy.
Wrzucamy pęczak z płatkami owsianymi, dokładnie mieszamy i jeszcze chwilę obsmażamy. Dolewamy gorący bulion i przykrywamy. Bulion dodajemy po trochu do zakrycia składników w miarę jak kasza będzie go wchłaniać, dodajemy następną część. Kiedy pęczak stanie się miękki (ok 20 min) dodajemy pieprz,sól oraz liście botwinki. Dusimy jeszcze chwilę, aż zmiękną liście około 3-5 minut.
Do tego dania możecie dodać również świeże zioła - tymianek, rozmaryn lub koperek :) Smacznego!