Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pęczotto - danie z kaszy pęczak przygotowane taką samą techniką jak risotto :) danie lekko kwaśne przez rabarbar, co do buraków sprawdza się idealnie. W przepisie jest również pieprz cytrynowy co również dodaje kwasowości, więc jeżeli wolicie bardziej neutralne smaki, przed dodaniem pieprzu spróbujcie czy nie zamienić go zwykłym czarnym :)
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 41
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 54
Warzywny dodatek do pieczonych mięs lub propozycja jarskiej kolacji. :)
Odsłon: 46
Jarzynowy torcik to kompozycja składająca się z kalafiora, brokuła i marchewk...
Odsłon: 73
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 41
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 54
Warzywny dodatek do pieczonych mięs lub propozycja jarskiej kolacji. :)
Odsłon: 46
Jarzynowy torcik to kompozycja składająca się z kalafiora, brokuła i marchewk...
Odsłon: 73
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Składniki
Botwinkę dokładnie myjemy. Łodygi i buraczki kroimy w kostkę, liście w paski (liście odkładamy na bok, dodamy je na samym końcu). Szalotkę i rabarbar kroimy w kostkę.
Na dużej patelni lub w garnku roztapiamy masło, wrzucamy szalotkę i smażymy do zeszklenia, dodajemy botwinkę (bez liści) oraz rabarbar, chwile obsmażamy.
Wrzucamy pęczak z płatkami owsianymi, dokładnie mieszamy i jeszcze chwilę obsmażamy. Dolewamy gorący bulion i przykrywamy. Bulion dodajemy po trochu do zakrycia składników w miarę jak kasza będzie go wchłaniać, dodajemy następną część. Kiedy pęczak stanie się miękki (ok 20 min) dodajemy pieprz,sól oraz liście botwinki. Dusimy jeszcze chwilę, aż zmiękną liście około 3-5 minut.
Do tego dania możecie dodać również świeże zioła - tymianek, rozmaryn lub koperek :) Smacznego!