Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj postanowiłam pobawić się smakami. Poniosła mnie kulinarna fantazja i przyznam, że to połączenie cudownie rozpieściło nasze kubki smakowe. Soczyste kawałki kurczaka pieczone w rękawie, wcześniej marynowane w słodkiej marynacie z syropem klonowym i aromatycznym kardamonem, podałam na kaszy gryczanej z szafranem oraz cynamonowym rabarbarem. Smaku całości dodaje lekki sos czosnkowy na bazie jogurtu greckiego. Gorąco polecam to danie! Smak tradycyjnej polskiej kaszy, rabarbaru i kurczaka w połączeniu z orientalnymi przyprawami to wspaniała gra smaków i aromatów. Warto zafundować sobie taką przyjemność :)
Ciasto Haneczka jest wykwintne jak napoleonka. Wygląda na pracochłonne, ale j...
Odsłon: 6575
Przepis dnia
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 17891
Przepis przywiozłam od rodziny z Borysławic. Pączki z tego przepisu są wyjątk...
Odsłon: 2606
Ciasto Haneczka jest wykwintne jak napoleonka. Wygląda na pracochłonne, ale j...
Odsłon: 6575
Przepis dnia
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 17891
Przepis przywiozłam od rodziny z Borysławic. Pączki z tego przepisu są wyjątk...
Odsłon: 2606
Składniki
W miseczce łączymy syrop klonowy, olej i sos sojowy, dodajemy odrobinę soli, pieprz i rozbite w moździerzu nasiona kardamonu. Marynatą nacieramy podzieloną na kawałki pierś z kurczaka i odstawiamy ją do lodówki na minimum 1 godzinę. Po tym czasie kawałki kurczaka wkładamy do rękawa, zalewamy pozostałą marynatą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na około 20 minut.
Do jogurtu greckiego dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz koperek i dokładnie mieszamy. Sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem pudrem (może być z ksylitolu).
Kaszę gryczaną gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem szafranu. Rabarbar obieramy z włókiem, kroimy na małe (około 1 cm) kawałki, przekładamy na rozgrzaną patelnię z łyżką oleju i smażymy przez minutę. Następnie dodajemy cynamon oraz syrop klonowy i dusimy przez chwilę, aż rabarbar puści sok i delikatnie zmięknie.
Do ugotowanej kaszy dodajemy łyżeczkę masła oraz cynamonowy rabarbar i dokładnie mieszamy. Na kleksie z jogurtowego sosu czosnkowego wykładamy kaszę gryczaną z rabarbarem, a na nią układamy kawałki upieczonego kurczaka. Całość podałam z lekką sałatką z rukoli i rzodkiewki, otuloną sosem winegret. Życzę smacznego! :)