Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Często zapominamy, że rabarbar to warzywo i zwykle jemy go na słodko - w ciastach, deserach i kompotach. Rabarbar to jednak warzywo i warto go wykorzystać do dań o innym smaku. Kremowa zupa z papryką i rabarbarem jest wyjątkowo smaczna i łatwa do przyrządzenia. To danie sprawdza się szczególnie wiosną, gdy rabarbar jest jeszcze bardzo młody i delikatny. Mieszanka papryki, rabarbaru i ogórka jest bardzo aromatyczna, a świeży imbir nadaje jej odpowiedniej ostrości.
Gulasz z mięsa wieprzowego mieszanego - delikatnej polędwicy i lekko tłustej...
Odsłon: 401
Są tu jacyś fani cebuli? :) Jeżeli tak to te placki są dla Ciebie! ;) Bardzo...
Odsłon: 50
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 51
Gulasz z mięsa wieprzowego mieszanego - delikatnej polędwicy i lekko tłustej...
Odsłon: 401
Są tu jacyś fani cebuli? :) Jeżeli tak to te placki są dla Ciebie! ;) Bardzo...
Odsłon: 50
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 51
Składniki
Papryke wydrazyc w srodku i ulozyc obok siebie na blasze do pieczenia skórka do góry. Pokropic odrobina oliwy z oliwek, piec pod rozgrzanym grillem przez 6-8 minut, az na skórce pojawia sie czarne babelki. Wyjac z piekarnika, przykryc na 10 minut, a nastepnie obrac ze skórki. Cwiartki papryki pokroic w poprzek w paski o grubości 0,5 cm i odstawic na nadzienie. Pozostale papryki pokroic na wieksze kawalki. Rabarbar obrac ze skórki i pokroic na 3-centymetrowe kawałki.
Imbir i cebule obrac, pokroic w drobna kostke. W garnku rozgrzac oliwe i dusic iimbir i cebule na srednim ogniu. Dodac papryke i kawalki rabarbaru, uzupełnic bulionem warzywnym i gotowac na wolnym ogniu przez 15 minut.
W miedzyczasie obrac ogórka i pokroic obieraczka w cienkie, podluzne plasterki. Wycisnac sok z limonki, wymieszac z olejem z orzechów laskowych i polac plasterki ogórka. Doprawic sola i pieprzem i dokladnie wymieszac. Odstawic na 10 minut. Maslo pokroic w kostke. Zupę zmiksowac, przecedzic przez sito i ponownie zmiksowac z kostkami masla az do uzyskania kremowej, lekko spienionej konsystencji. Doprawic sola i cukrem.
Podawac z kawalkami papryki i plasterkami ogórka, polac delikatnie olejem z orzechów laskowych.