Do góry

Dania główne Przepis na:

Szaszłyki z kurczaka na rabarbarze

Szaszłyki z kurczaka na rabarbarze

Autor:

Przepisów i artykułów: 852 Ocena: 16334

Dodano:

Odsłon: 1135

Młody rabarbar w sprzedaży. U mnie nietypowo wykorzystany, nie kompot, nie ciasto , ale jako chutney.

Składniki

  • 400 g rabarbaru
  • 2 pęczki dymki
  • 2 łyżki oleju
  • 100 g rodzynek
  • 4 lyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka cukru
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 400 g piersi z kurczaka
  • 2 gałązki rozmarynu
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie


  1. Rabarbar i dymki oczyściłem , pokroiłem w kawałki 3 cm.
    Rozgrzałem olej, podsmażyłem na nim 3 minuty. Wrzuciłem rabarbar, wlałem 50 ml wody, gotowałem 5 minut. Dodałem rodzynki, sos sojowy, cukier, doprawiłem solą i pieprzem. Gotowałem, aż rabarbar zmiękł.
    Rozrobiłem mąkę z tapioki w odrobinie zimnej wody i ciągle mieszając zagęściłem nią chutney ( można użyć mąkę ziemniaczaną ). Dodałem dwie gałązki rozmarynu.

    Piersi kurczaka pokroiłem w długie paski, prószyłem solą i pieprzem i faliście nadziałem na wymoczone w wodzie patyczki do szaszłyków.
    Piekłem 15 minut na grillu ( można smażyć na rozgrzanym oleju około 5 minut ).
    Szaszłyki podałem na jeszcze ciepłym chutneyu rabarbarowym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

konhambos 19 czerwca dla wiekszosci Europejczyków to ciagle ekstrawaganckie placzenie :) dla mnie chutney z rabarbaru to nowosc, ale wyobrazam sobie, ze kwaskowo-slodkawy smak swietnie sie komponuje z kurczakiem. Bardzo fajne danie :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń