Młody rabarbar w sprzedaży. U mnie nietypowo wykorzystany, nie kompot, nie ciasto , ale jako chutney.
Szaszłyki z kurczaka na rabarbarze
Składniki
- 400 g rabarbaru
- 2 pęczki dymki
- 2 łyżki oleju
- 100 g rodzynek
- 4 lyżki sosu sojowego
- 1 łyżka cukru
- sól
- pieprz
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 400 g piersi z kurczaka
- 2 gałązki rozmarynu
Składniki
- 400 g rabarbaru
- 2 pęczki dymki
- 2 łyżki oleju
- 100 g rodzynek
- 4 lyżki sosu sojowego
- 1 łyżka cukru
- sól
- pieprz
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 400 g piersi z kurczaka
- 2 gałązki rozmarynu

Etapy przygotowania
Rabarbar i dymki oczyściłem , pokroiłem w kawałki 3 cm. Rozgrzałem olej, podsmażyłem na nim 3 minuty. Wrzuciłem rabarbar, wlałem 50 ml wody, gotowałem 5 minut. Dodałem rodzynki, sos sojowy, cukier, doprawiłem solą i pieprzem. Gotowałem, aż rabarbar zmiękł. Rozrobiłem mąkę z tapioki w odrobinie zimnej wody i ciągle mieszając zagęściłem nią chutney ( można użyć mąkę ziemniaczaną ). Dodałem dwie gałązki rozmarynu. Piersi kurczaka pokroiłem w długie paski, prószyłem solą i pieprzem i faliście nadziałem na wymoczone w wodzie patyczki do szaszłyków. Piekłem 15 minut na grillu ( można smażyć na rozgrzanym oleju około 5 minut ). Szaszłyki podałem na jeszcze ciepłym chutneyu rabarbarowym.

Przepis w Waszym wykonaniu (3)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy

Kiedy myślimy o swoich urodzinach, często chcemy zabłysnąć czymś wyjątkowym i...
Odsłon: 213

Przepis dnia
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1850
Ostatnio komentowane przepisy

Kiedy myślimy o swoich urodzinach, często chcemy zabłysnąć czymś wyjątkowym i...
Odsłon: 213

Przepis dnia
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1850



Składniki
- 400 g rabarbaru
- 2 pęczki dymki
- 2 łyżki oleju
- 100 g rodzynek
- 4 lyżki sosu sojowego
- 1 łyżka cukru
- sól
- pieprz
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 400 g piersi z kurczaka
- 2 gałązki rozmarynu
Rabarbar i dymki oczyściłem , pokroiłem w kawałki 3 cm. Rozgrzałem olej, podsmażyłem na nim 3 minuty. Wrzuciłem rabarbar, wlałem 50 ml wody, gotowałem 5 minut. Dodałem rodzynki, sos sojowy, cukier, doprawiłem solą i pieprzem. Gotowałem, aż rabarbar zmiękł. Rozrobiłem mąkę z tapioki w odrobinie zimnej wody i ciągle mieszając zagęściłem nią chutney ( można użyć mąkę ziemniaczaną ). Dodałem dwie gałązki rozmarynu. Piersi kurczaka pokroiłem w długie paski, prószyłem solą i pieprzem i faliście nadziałem na wymoczone w wodzie patyczki do szaszłyków. Piekłem 15 minut na grillu ( można smażyć na rozgrzanym oleju około 5 minut ). Szaszłyki podałem na jeszcze ciepłym chutneyu rabarbarowym.