Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosto z Londynu przywiozlam inspiracje na domowe fish &chips - narodowa potrawe Brytyjczyków, obecnie juz troche zapomniana. Do tego sos musztardowy i lekka salatka .Mniej kalorii - wiecej smaku.
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 954
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4212
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 447
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 868
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3742
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 766
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 954
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4212
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 447
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 868
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3742
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 766
Składniki
Rozgrzac piekarnik do 200° C, dokładnie oczyscic ziemniaki i pokroic w cienkie plasterki zr skórka. Wylozyc blaszke do pieczenia pergaminem i ulozyc plastry ziemniaków na wierzchu. Drobno posiekac rozmaryn i posypac nim ziemniaki. Skropic oliwa lub olejem rzepakowym i piec przez 30 minut. Ulozyc ziemniaki na reczniku paperowym, aby usunac reszte tluszczu, a nastepnie posolic. Umyc filety z dorsza, osuszyc i ewentualnie usunac osci. Pokroic na male kawałki i posolic. Przygotowac panierke z maki, jajek z platkami chili i bulki tartej lub panko. Obtoczyc filety najpierw w mace, nastepnie w jajku i na koniec w bulce tartej. Smazyc na klarowanym masle i oleju rzepakowym, az beda zlotobrazowe i chrupiace. Na koniec posypac filety starta skórka z cytryny.
Przygotowac sos - delikatnie podgrzac musztarde, jogurt i maslo i mieszac tak dlugo, az wszystkie skladniki utworza gladki sos. Nie podgrzewac zbyt mocno! Przygotowac salatke. Umyc pietruszke i koperek i poszarpac na kawalki. Pokroic lodygi selera na cienkie plasterki, jasnozielone liscie mozna takze wykorzystac. Pokroic pomidory w paski lub kostki, posolic, pocukrzyc i dodac do nich troche oliwy z oliwek. Wymieszac wszystko i odstawic na 10 minut. Nastepnie doprawic salatke olejem, octem, sola i cukrem oraz ewentualnie sokiem z cytryny.