Co zrobić, żeby gruszki zmiękły? Zastosuj ten prosty trik

Sezon na gruszki rozpoczyna się w lipcu i trwa, aż do jesieni. Owoce te są smaczne na surowo, doskonale sprawdzają się również na przetwory, do sałatek, czy ciast. Na sklepowych półkach najczęściej spotykamy twarde gruszki. Czy warto kupować takie owoce? Co zrobić, żeby gruszki zmiękły?

Fot.123RF/Picsel

Gruszki to prawdziwe bogactwo witamin i minerałów. Znajdziesz w nich witaminę A, C, PP, witaminy z grupy B oraz związki mineralne: magnez, wapń, cynk oraz potas. Owoce te, chociaż słodkie są również niskokaloryczne, w jednej średniej gruszce znajduje się około 75 kcal. Gruszki są polecane w przypadku problemów z trawieniem, dzięki zawartości błonnika będą skutecznym sposobem na walkę z zaparciami. Warto je jeść, aby zapobiec nadciśnieniu oraz zadbać o prawidłową pracę mózgu.

Sprawdź także: Jakie śliwki są na najlepsze na przetwory? Te odmiany sprawdzą się na dżemy, konfitury, nalewki

Co zrobić, żeby gruszki zmiękły?

Chcesz przygotować ciasto z gruszkami, a może masz ochotę na gruszki w wytrawnej sałatce? Niestety podczas wizyty w sklepie napotykasz jedynie na twarde, zielone i mało soczyste owoce.

Na szczęście gruszki dojrzewają nawet po zerwaniu, będą odpowiednie do spożycia w zaledwie kilka dni. Istnieją jednak sposoby na przyśpieszenie dojrzewania tych owoców. Co zrobić, żeby gruszki zmiękły?

Jeśli jesteś cierpliwy, możesz po prostu położyć je na blacie w swojej kuchni, po czterech do pięciu dni powinny być gotowe do zjedzenia. Jeśli chcesz, żeby gruszki dojrzały szybciej, włóż je do papierowej torby, dokładnie ją zawiń i odłóż w ciepłe miejsce. Owoce te wydzielają etylen, który przyśpiesza ich dojrzewanie.

Możesz również włożyć do torebki z gruszkami kilka dojrzałych jabłek, brzoskwini, awokado, czy bananów. One również wydzielają przyśpieszający dojrzewanie gaz, dzięki czemu niedojrzałe gruszki szybciej będą gotowe do jedzenia. Im bardziej dojrzałe owoce, tym szybciej zmiękną gruszki. Warto również pamiętać o tym, by nie przechowywać owoców w lodówce ani w innym chłodnych miejscach, ponieważ niska temperatura hamuje dojrzewanie.

Zobacz także:

Gratka dla grzybiarzy. Tego nie kupisz w sklepie! »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
9
Zupy Pomidorowa dla maturzysty

...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...

Odsłon: 535

15 min
15

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2