Jakie śliwki są na najlepsze na przetwory? Te odmiany sprawdzą się na dżemy, konfitury, nalewki

Koniec lata to czas, kiedy do naszego jadłospisu wkraczają śliwki. Wyśmienicie smakują na surowo, doskonale nadają się również na przetwory. Powidła, konfitury, nalewki, czy soki świetnie sprawdzą się jesienią i zimą, kiedy lato i ciepłe dni będą już tylko wspomnieniem. Sprawdź, jakie śliwki są najlepsze na przetwory.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Śliwka to jeden z najbardziej lubianych owoców w Polsce. Nic dziwnego, każdy, kto miał okazje wychowywać się na wsi lub chociaż spędzać tam wakacje, z pewnością pamięta smak śliwek jedzonych wprost z drzewa. Do najpopularniejszych gatunków tych owoców należą: mirabelki, renklody, lubaszki, Królowa Wiktoria, Stanley oraz oczywiście węgierki.

Sprawdź także: Jak układać śliwkę na cieście, żeby nie było zakalca?

Śliwki charakterystyka

Owoc ten przywędrował do Europy z terenów Kaukazu. Obecnie istnieje aż 32 gatunki śliw, z powodzeniem rosną na terenie całego naszego kraju. Śliwy są trzecim najchętniej uprawianych drzewem owocowym w Polsce, przewyższają je jedynie jabłonie i drzewa wiśni.

Śliwki można wykorzystać w wielu przepisach. Świeże owoce śliwy mają mnóstwo witamin i minerałów, dlatego warto je jeść na surowo. Powidła i konfitury doskonale sprawdzą się do kanapek, suszone śliwki to jeden z niezbędnych elementów świąt Bożego Narodzenia, natomiast ciasto ze śliwkami to słodkości, które obowiązkowo musimy przygotować jesienią.

Śliwka właściwości

Śliwki zawierają wiele cennych składników odżywczych, np. witaminy A, C, E, K, witaminy  grupy B, nie brakuje w nich również magnezu, cynku, wapnia, sodu czy fosforu. Owoce te mają właściwości antyoksydacyjne, wykazują działanie przeciwnowotworowe, dzięki czemu pomagają w walce z wolnymi rodnikami.

Na pewno słyszałeś o tym, że śliwki dobrze działają na trawienie. Jedną ze sprawdzonych, babcinych metod na zaparcia jest właśnie jedzenie suszonych śliwek. Działanie te śliwki zawdzięczają pektynom, które są rodzajem błonnika. Wpływają korzystnie na układ trawienny, co więcej poprawiają apetyt. Spożywanie śliwek chroni przed nowotworem jelita grubego.

Jeśli dbasz o smukłą sylwetkę, koniecznie sięgnij po śliwki. Mają ona właściwości pobudzające przemianę materii, na długo pozostawiają uczucie sytości, oraz mają mało kalorii – w 100 g jest tylko około 45 kcal. Warto jednak ostrożnie podchodzić do śliwek suszonych – w 100 g jest aż 240 kcal.

Po śliwki powinny sięgać osoby, które mają problemy ze zbyt wysokim cholesterolem, ponieważ owoce te działają przeciwmiażdżycowo oraz pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu. Jedzenie śliwek wpływa także korzystnie na układ nerwowy.

Jakie śliwki nadają się na przetwory?

Wiele osób przygotowuje przetwory z uszkodzonych owoców. Oczywiście, nie muszą wyglądać perfekcyjnie, niczym z reklamy. Warto jednak zadbać o to, by w miarę możliwości śliwki były jędrne i  dojrzałe. Zasadę „nic się nie zmarnuje” w przypadku spleśniałych owoców, warto odrzucić w kąt. Odcinanie zepsutych części nic nie da, ponieważ pleśń mimo tego, że widoczna jedynie w jednym miejscu, znajduje się już w całym owocu. Dlatego nadgniłe śliwki należy wyrzucić, warto również sprawdzić, czy nie zagnieździły się w nich niechciani goście.

Jakie śliwki kupować na przetwory? Oczywiście do jednych z najpopularniejszych gatunków śliwek należą węgierki – są ciemnofioletowe, mają kształt elipsy i słodko-kwaśny smak. Sezon na śliwkę węgierkę rozpoczyna się w sierpniu i trwa przez cały wrzesień. Doskonale sprawdzą się na przetwory, można również je wędzić i suszyć.

Duże, deserowe, o ciemnym, wpadającym w granat kolorze, to śliwki Stanley. Przez wielu uważane za najsłodszą i najpyszniejszą z odmian. Przywędrowała do nas ze Stanów Zjednoczonych. Doskonale sprawdzi się do ciast, deserów i dżemów.

Nie można zapomnieć również o niepozornych, niewielkich, ale i bardzo słodkich mirabelkach. Warto przyrządzić z nich dżemy, marmolady, jak i kompoty. Dobrze sprawdzi się również w postaci nalewki.

Polacy uwielbiają również renklody. Występują w żółtym lub czerwono-fioletowym kolorze. Śliwki te są soczyste i słodkie, można je z powodzeniem użyć do przygotowania kompotów, powideł, konfitur i dżemów, które osłodzą ci chłodne jesienno-zimowe dni.

Warto wspomnieć również o lubaszce, czyli starej odmianie śliwek o kulistym kształcie oraz ciemnogranatowym kolorze. Charakteryzuje ją kwaskowaty smak oraz zielonkawy, soczysty miąższ, który dosyć trudno odchodzi od pestki. Te śliwki najczęściej są zbierane we wrześniu. Dobrze sprawdzą się na różnego rodzaju przetwory.

Co zrobić ze śliwek na zimę?

Zastanawiasz się, jakie przetwory wyczarować ze śliwek na zimę? Zajrzyj do sprawdzonych przepisów naszych użytkowników.

1. Dżem śliwkowy z niespodzianką

 Dżem śliwkowy z niespodzianką Zobacz przepis

Dżem śliwkowy z niespodzianką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Powidła śliwkowe bez cukru

 Powidła śliwkowe bez cukru Zobacz przepis

Powidła śliwkowe bez cukru / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Śliwkowa Symfonia

 Śliwkowa Symfonia Zobacz przepis

Śliwkowa Symfonia / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Śliwkowa nutella

 Śliwkowa nutella Zobacz przepis

Śliwkowa nutella / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Powidła śliwkowe bez mieszania

 Powidła śliwkowe bez mieszania Zobacz przepis

Powidła śliwkowe bez mieszania / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Dżem śliwkowy z migdałami

 Dżem śliwkowy z migdałami Zobacz przepis

Dżem śliwkowy z migdałami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Mus śliwkowy

 Mus śliwkowy Zobacz przepis

Mus śliwkowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Dżem śliwkowy z dodatkiem kaki, bananów, pomarańczy i jabłek

 Dżem śliwkowy z dodatkiem kaki, bananów, pomarańczy i jabłek Zobacz przepis

Dżem śliwkowy z dodatkiem kaki, bananów, pomarańczy i jabłek / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Śliwki w sosie własnym w słoikach na zimę

 Śliwki w sosie własnym w słoikach na zimę Zobacz przepis

Śliwki w sosie własnym w słoikach na zimę / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Kiszone śliwki

 Kiszone śliwki Zobacz przepis

Kiszone śliwki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Ta choroba powoduje ogromne straty w uprawach. Jak rozpoznać i zwalczyć szarkę śliwy?

Placki ziemniaczane z piekarnika. Smakują lepiej niż smażone »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Tort na 50 urodziny

Polecam torcik jaki zrobiłam na 50 urodziny mojej kuzynce. Torcik ozdobiony o...

Odsłon: 100

>60 min
4
15 min
1
Desery Ciasto Burza Piaskowa

Ciasto burza piaskowa powstaje na bazie biszkoptu z makiem, a także kremu bud...

Odsłon: 94390

60 min
247
Śniadania Jajecznica po królewsku

Marzy ci się jajecznica po królewsku – „na bogato”, z mnóstwem smakowitych i...

Odsłon: 287

30 min
1
60 min
21
Przetwory Ogórki z majerankiem

Moje ostatnie ogórki w tym sezonie:) Wpadł mi w ręce przepis na ogórki z maje...

Odsłon: 103

30 min
3

Polecane artykuły

Ewa gotuje Śląskie gotowanie z Ewą Wachowicz

Śląska kuchnia słynie z prostych i niedrogich, ale za to bardzo sycących dań, które wręcz zachwycają smakiem. W 458. odcinku programu "Ewa gotuje"...

0
Ewa gotuje 458. odcinek programu Ewa Gotuje

W 458. odcinku programu "Ewa Gotuje" wybierzemy się w kulinarną podróż po Śląsku. Nie zabraknie sycących i rozgrzewających dań, które zachwycą twoi...

0
Informacje Historyczne osiągnięcie polskiej barmanki

Takiego sukcesu nie osiągnął jeszcze żaden barman z Polski! Alicja Bączyk z krakowskiego lokalu TAG. zajęła 4. miejsce w najbardziej prestiżowym ko...

0
Informacje 6 jesiennych porad dla ciężarnych, czyli jak dbać o odporność w sezonie infekcyjnym?

Coraz niższe temperatury, mniej promieni słonecznych, większa wilgotność powietrza, pogorszenie nastroju i spadek odporności – to główne wyzwania,...

0