Do góry

Przetwory Przepis na:

Hit sezonu - konfitura śliwkowa z imbirem

Hit sezonu - konfitura śliwkowa z imbirem

Autor:

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 47

Dodano:

Odsłon: 1784

konfitura o niezwykłym smaku, można jeść samą, dodawać do herbatki lub wcinac z naleśnikami :) mniammmm

Składniki

  • 2 kg śliwka węgierka
  • 0,3-0,35 kg świeżego imbiru
  • 0,4-0,5 kg cukru
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Hit sezonu - konfitura śliwkowa z imbirem

Przygotowanie

  1. śliwki umyć i poprzekrawać na pół, wypestkować, imbir ostrugać i pokroić na cieniutkie plasterki. Potrzebna będzie blacha z piekarnika, głęboka, gdyż śliwki puszczą sok.

  2. Połówki śliwek poukładać na blasze w rzędzie i przekładać plasterkami imbiru, śliwki układać dachówkowato, skórką w dół, następnie całość posypać odmierzoną ilością cukru. Wstawić do piekarnika i piec w temp. 150 C przez godzinę, następnie zostawiamy je do dnia następnego i znów pieczemy przez godzinę w temp. 150 C. Następnie wyciągamy blachę i gorące śliwki z imbirem wkładamy do czystych słoików. Uwaga ! Z 2 kg śliwek wyjdzie nam 4 - 5 słoiczków musztardowych powideł :)
    Mało pracy a smak...niezwykłe smaczny :) Polecam :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń