Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Poczuj niesamowity smak i zapach śliwek, pomarańczy oraz orientalnych przypraw zamkniętych w jesiennym słoiczku smaku.
Moja kolejna propozycja dla makaroniarzy.
Odsłon: 66
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 14462
Czy to najlepsze brownie jakie zjesz:owszem
Odsłon: 133
Moja kolejna propozycja dla makaroniarzy.
Odsłon: 66
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 14462
Czy to najlepsze brownie jakie zjesz:owszem
Odsłon: 133
Składniki
Śliwki dokładnie umyć, osuszyć i usunąć pestki. Przekroić na 4 części, umieścić w wysokim garnku, zasypać cukrem i odstawić na 15 minut, aby powstał sok.
Pierwszego dnia śliwki należy gotować przez 60 minut, od czasu do czasu mieszając. Drugiego dnia po zagotowaniu dodać przyprawę do piernika, kakao, cynamon, sok oraz otartą skórkę z pomarańczy, którą wcześniej należy sparzyć i zetrzec tylko jej pomarańczową część. Powidło często mieszać i odparowywać przez 60 minut. Trzeciego dnia kontynuować smażenie powidła przez 60 minut, często mieszać. Alternatywą jest wstawiene powidła do piekarnika i smażenie w temperaturze 160 stopni przez 80 minut. Nie trzeba tak często mieszać, maksymalnie 4 razy. Gorące powidełko przełożyć do słoiczków, zakręcić, odwrócić do góry dnem i pozostawić do wystygnięcia, Nie ma potrzeby dodatkowej pasteryzacji. Wklęsłe wieczko zakrętki jest gwarancją szczelnego zamknięcia. Smacznego!