Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Poczuj niesamowity smak i zapach śliwek, pomarańczy oraz orientalnych przypraw zamkniętych w jesiennym słoiczku smaku.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 115541
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 7865
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 2969
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1353
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1229
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 115541
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 7865
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 2969
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1353
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1229
Składniki
Śliwki dokładnie umyć, osuszyć i usunąć pestki. Przekroić na 4 części, umieścić w wysokim garnku, zasypać cukrem i odstawić na 15 minut, aby powstał sok.
Pierwszego dnia śliwki należy gotować przez 60 minut, od czasu do czasu mieszając. Drugiego dnia po zagotowaniu dodać przyprawę do piernika, kakao, cynamon, sok oraz otartą skórkę z pomarańczy, którą wcześniej należy sparzyć i zetrzec tylko jej pomarańczową część. Powidło często mieszać i odparowywać przez 60 minut. Trzeciego dnia kontynuować smażenie powidła przez 60 minut, często mieszać. Alternatywą jest wstawiene powidła do piekarnika i smażenie w temperaturze 160 stopni przez 80 minut. Nie trzeba tak często mieszać, maksymalnie 4 razy. Gorące powidełko przełożyć do słoiczków, zakręcić, odwrócić do góry dnem i pozostawić do wystygnięcia, Nie ma potrzeby dodatkowej pasteryzacji. Wklęsłe wieczko zakrętki jest gwarancją szczelnego zamknięcia. Smacznego!