Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pikle ogórkowe to obowiązkowy element każdej domowej spiżarni ze względu na swoją fantastyczną chrupkość i wszechstronność użycia – pasują do kanapek, domowych burgerów lub jako dodatek do dań obiadowych i przekąsek z grilla. Przygotowane z marynatą z octem, solą i cukrem nabierają wyjątkowego aromatu dzięki odrobinie kurkumy lub curry. Te przyprawy nadają lekkiej pikanterii do słodko-kwaśnego smaku pikli. Dzięki pokrojeniu ogórków przed włożeniem do słoika, są idealnie do bezpośredniego użycia zaraz po jego otwarciu.
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 937
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4183
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 256
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 775
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3625
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 747
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 937
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4183
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 256
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 775
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3625
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 747
Składniki
Ogórki porządnie wyszoruj i pokrój wzdłuż na plasterki (3-5 mm). Użyj ostrego noża lub mandoliny/szatkownicy. Ciasno ułóż plastry ogórków w słoikach. Najodpowiedniejsze będą te o pojemności 500-700 ml.
Przejdź do przygotowania zalewy. W garnku umieść wodę, wsyp cukier, sól i dodaj przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe, gorczycę, pieprz i kurkumę lub curry. Zagotuj marynatę, po czym gotuj na wolnym ogniu ok. 5 minut. Dolej ocet, ponownie zagotuj i odstaw. Gorącą zalewą zalewaj ogórki, wytrzyj krawędzie słoików i mocno je zakręcaj. Następnie przełóż do garna z wodą i pasteryzuj ok. 5 minut. Wyjmij słoiki z garnka i odłóż na ręcznik do góry dnem – w takiej postaci zostaw do pełnego wystygnięcia. Pikle ogórkowe przestaw w chłodne i ciemne miejsce i przechowuj przez zimę.