Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czekośliwka zwana inaczej śliwkową nutellą powstaje u mnie już drugi raz. To połączenie powidła śliwkowego i dobrej czekolady. Warto wypróbować ten przepis i delektować się tym czekoladowym powidełkiem, Czekośliwkę przechowujemy w lodówce. Bardzo dobrze smakuje na pieczywie, w naleśnikach, ale też sama podjadana ze słoiczka. Z podanej poniżej ilości wyjdą dwa słoiczki.
Pychota. Polecam.
Odsłon: 494
Szybka do zrobienia. Smaczna. Polecam.
Odsłon: 14303
Ciasto palce lizać. A jesienią jest obowiązkowo do zrobienia. Polecam.
Odsłon: 6271
Pychota. Polecam.
Odsłon: 494
Szybka do zrobienia. Smaczna. Polecam.
Odsłon: 14303
Ciasto palce lizać. A jesienią jest obowiązkowo do zrobienia. Polecam.
Odsłon: 6271
Składniki
Śliwki myjemy, drylujemy, podlewamy w garnku z grubym dnem kilkoma łyżkami wody i podgrzewamy. Śliwki puszczą sporo soku i rozmiękną. Należy je smażyć na małym ogniu i często mieszać, aby nie przywarły do dna
Śliwki smażymy aż do uzyskania gęstego powidła, Możemy to zrobić w ciągu jednego dnia lub w ciągu dwóch dni
Gdy powidło jest już gęste dodajemy do niego połamaną czekoladę. Czekolada szybko się rozpuści. Należy wszystko dokładnie wymieszać, a następnie dodać cukier, ok 100 g lub więcej, jeśli ktoś woli słodsze. Mieszamy wszystko jeszcze raz i podgrzewamy jeszcze kilka minut
Jeśli chce się uzyskać całkowicie gładką konsystencję można czekośliwkę zmiksować blenderem
Gorącą przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem. Po wystudzeniu przechowujemy w lodówce. Z podanej ilości składników wychodzą dwa niewielkie słoiczki czekośliwki