Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
O tej sałatce można powiedzieć dużo, ale z pewnością nie to, że wygląda na dietetyczną. A tu proszę, pozory mylą! Fit sałaka z kurczakiem bazuje na gotowanym na parze, chudym mięsie bogatym w białko. A jeśli tego będzie za mało, to dorzucamy garść orzechów pekan, które jednocześnie nadają przyjemnej chrupkości. Zamiast makaronu mamy siekanego selera naciowego. A sos, który wygląda na tłusty, to prawie sam jogurt grecki. Do całej sałatki dodajesz jedynie 2 łyżki majonezu, który łączy ze sobą wszystkie smaki i poprawia konsystencję dressingu. I to tyle! Świetna propozycja na lunch do pracy czy zdrową kolację.
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 36654
Sos boloński to klasyk włoskiej kuchni, więc – jak to z klasykami bywa – w ka...
Odsłon: 3688
Zapiekanki z pieczarkami to prosty, a zarazem pyszny sposób na szybki posiłek...
Odsłon: 543
Pizza neapolitańska to chrupiące ciasto z niewielką ilością aromatycznych dod...
Odsłon: 2932
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 36654
Sos boloński to klasyk włoskiej kuchni, więc – jak to z klasykami bywa – w ka...
Odsłon: 3688
Zapiekanki z pieczarkami to prosty, a zarazem pyszny sposób na szybki posiłek...
Odsłon: 543
Pizza neapolitańska to chrupiące ciasto z niewielką ilością aromatycznych dod...
Odsłon: 2932
Składniki
Pierś z kurczaka umyj i osusz papierowymi ręcznikami. Ugotuj ją na parze aż straci surowość w środku. Następnie pokrój ją w drobną kostkę.
Na patelni podpraż orzechy pekan przez ok. 5 minut, aż staną się rumiane.
Seler naciowy cienko poszatkuj, a cebulę pokrój w piórka lub kostkę.
Jabłko obierz i wykrój gniazdo nasienne, a następnie pokrój owoc w kostkę lub słupki.
Wszystkie składniki przenieś do roboczej miski sałatkowej.
Przygotuj dressing, mieszając ze sobą jogurt grecki, majonez, sok z cytryny i przyprawy. Gotowym sosem zalej resztę składników. Całość dobrze wymieszaj.
W misce sałatkowej ułóż liście sałaty, by całkowicie przykrywały dno. Do środka powkładaj gotową fit sałatkę z kurczakiem. Wstaw całość do lodówki na co najmniej 1 godzinę, by smaki się przegryzły. Podawaj po schłodzeniu.