Spis treści:
- Czy można jeść ciasto z zakalcem?
- Dlaczego warto jeść śliwki?
- Jak układać śliwkę na cieście, żeby nie było zakalca?
Co to jest zakalec? To zmora, każdej niedoświadczonej gospodyni. A w praktyce ciasto, które się nie dopiekło oraz nie wyrosło. Zwykle takie twardsze i zbite grudy w cieście pojawiają się jedynie w niektórych miejscach, bywa jednak tak, że zakalec pokrywa całą powierzchnię ciasta. Najczęściej zakalec może przytrafić się, podczas przygotowywania ciasta z owocami, np. ze śliwkami. Dlatego warto poznać kilka trików, które pozwolą ci go uniknąć.
Czy można zjeść ciasto z zakalcem?
Chociaż nie wygląda zbyt estetycznie i może skutecznie popsuć humor domorosłego cukiernika, zjedzenie ciasta z zakalcem nie powinno być szkodliwe dla zdrowia. Warto jednak pamiętać, że mocno zbite, niedopieczone ciasto będzie ciężkostrawne, dlatego lepiej unikać jedzenia go w zbyt dużej ilości.

Dlaczego warto dodawać do ciasta śliwki?
Śliwki to jedne z owoców, które najchętniej dodajemy do ciasta. Nic dziwnego, są pyszne, zdrowie, a ich słodko-kwaśny smak doskonale komponuje się z wypiekami. Co więcej, śliwki mają również wiele cennych wartości odżywczych. Owoce te zawierają błonnik, dlatego doskonale działają na układ pokarmowy, wspierają trawienie oraz pomagają zwalczać zaparcia. Mogą być stosowane jako profilaktyczne działania chroniące przed nowotworami jelita grubego. Dodatkowo śliwki to świetny owoc dla wszystkich niejadków, ponieważ mają działanie pobudzające apetyt.
To doskonałe źródło witamin, m.in.: witaminy C, A, E, witamin z grupy B oraz składników mineralnych: magnezu, wapnia, potasu, żelaza i fosforu. Co więcej, śliwki wspierają pracę układu nerwowego, działają przeciwnowotworowo oraz zapobiegają miażdżycy.
Jak układać śliwkę na cieście, żeby nie było zakalca?
Chcesz przygotować drożdżowe ciasto ze śliwkami i kruszonką, a może masz ochotę na ciasto jogurtowe ze śliwkami i bezą? Aby twoje słodkie wypieki wyszły idealnie bez zakalca, warto nie zapomnieć o paru zasadach.
Przede wszystkim pamiętaj, by nie przesadzać z ilością owoców, które masz zamiar ułożyć na cieście. Jeśli śliwa w twoim ogrodzie w tym roku wyjątkowo obrodziła i masz zanadto owoców, lepiej przygotuj z nich kompot lub powidła. Zbyt duża ilość śliwek sprawi, że ciasto będzie za ciężkie i nie wyrośnie. Kluczową zasadą jest również układanie śliwek skórką do dołu. Owoce położone miąższem do dołu puszczą sok, co może utrudniać pieczenie. Jeżeli śliwki mają bardzo dużo soku, możesz dodatkowo obtoczyć je w mące, która zapobiegnie zbytniemu namoknięciu ciasta.
Dodatkowo, aby uniknąć zakalca, warto przygotować składniki w temperaturze pokojowej, o ile przepis nie mówi inaczej. Nie pomijaj również kroku, jakim jest przesianie mąki przez sitko. Pamiętaj, aby trzymać się przepisu, a tym samym dodawać składniki w odpowiedniej kolejności oraz ilości. Przydatną wskazówką jest również to, by mieszać ciasto w jedną stronę oraz trzymać się temperatury wyznaczonej w przepisie.
Szukasz inspiracji na dania i desery ze śliwkami? Zajrzyj do przepisów naszych użytkowników.
7. Schab nadziewany śliwkami

Schab nadziewany śliwkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Polędwiczki w sosie śliwkowym

Polędwiczki w sosie śliwkowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Kiedy i czym pryskać śliwkę na robaki i inne choroby? »
Ta choroba powoduje ogromne straty w uprawach. Jak rozpoznać i zwalczyć szarkę śliwy?
Co zrobić z olejem po smażeniu? »
Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »
Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »