Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekki jak chmurka biszkopt ze śliwkami to idealny sposób na wykorzystanie sezonowych owoców. Posyp go słodką kruszonką, a zniknie w mgnieniu oka z talerzy!
Wymiary blachy: ok. 27 x 25 cm.
Zdrowy wypiek. Biszkopt podobny do klasycznego, ale przygotowany z użyciem mą...
Odsłon: 53
Idealna na kolację lub do pracy.
Odsłon: 123
Zdrowy wypiek. Biszkopt podobny do klasycznego, ale przygotowany z użyciem mą...
Odsłon: 53
Idealna na kolację lub do pracy.
Odsłon: 123
Składniki
Nagrzej piekarnik do 180°C. Wyłóż formę do pieczenia o wymiarach ok. 27 x 25 cm papierem do pieczenia lub posmaruj masłem i oprósz mąką. Oddziel białka od żółtek. W dużej misce ubij białka z odrobiną soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier i cukier z wanilią, cały czas ubijając, aż masa będzie błyszcząca.
Dodaj żółtka, jedno po drugim, miksując na niskich obrotach. Przesiej mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Delikatnie wmieszaj suche składniki do masy jajecznej, używając szpatułki. Przelej ciasto do przygotowanej formy i wyrównaj powierzchnię.
Umyj śliwki, usuń pestki i pokrój na mniejsze kawałki. Ułóż śliwki na wierzchu ciasta, skórką do dołu. W misce połącz mąkę, masło i cukier, rozcierając palcami, aż powstanie kruszonka. Posyp biszkopt ze śliwkami równomiernie.
Wstaw formę do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 40 minut, aż kruszonka będzie złocista Wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przed pokrojeniem.