Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekki jak chmurka biszkopt ze śliwkami to idealny sposób na wykorzystanie sezonowych owoców. Posyp go słodką kruszonką, a zniknie w mgnieniu oka z talerzy!
Wymiary blachy: ok. 27 x 25 cm.
Taki kapuśniaczek to danie obiadowe. Zupa bardzo smaczna i pożywna o wyrazist...
Odsłon: 1235
Wystarczy kilka minut i mamy smaczny dodatek do kawy. Polecam.
Odsłon: 2948
Kotlety z serka wiejskiego to pyszna, lekka propozycja, która doskonale spraw...
Odsłon: 79248
Łosoś to niezwykle zdrowa ryba, dlatego warto, aby regularnie pojawiała się n...
Odsłon: 468
Taki kapuśniaczek to danie obiadowe. Zupa bardzo smaczna i pożywna o wyrazist...
Odsłon: 1235
Wystarczy kilka minut i mamy smaczny dodatek do kawy. Polecam.
Odsłon: 2948
Kotlety z serka wiejskiego to pyszna, lekka propozycja, która doskonale spraw...
Odsłon: 79248
Łosoś to niezwykle zdrowa ryba, dlatego warto, aby regularnie pojawiała się n...
Odsłon: 468
Składniki
Nagrzej piekarnik do 180°C. Wyłóż formę do pieczenia o wymiarach ok. 27 x 25 cm papierem do pieczenia lub posmaruj masłem i oprósz mąką. Oddziel białka od żółtek. W dużej misce ubij białka z odrobiną soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier i cukier z wanilią, cały czas ubijając, aż masa będzie błyszcząca.
Dodaj żółtka, jedno po drugim, miksując na niskich obrotach. Przesiej mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Delikatnie wmieszaj suche składniki do masy jajecznej, używając szpatułki. Przelej ciasto do przygotowanej formy i wyrównaj powierzchnię.
Umyj śliwki, usuń pestki i pokrój na mniejsze kawałki. Ułóż śliwki na wierzchu ciasta, skórką do dołu. W misce połącz mąkę, masło i cukier, rozcierając palcami, aż powstanie kruszonka. Posyp biszkopt ze śliwkami równomiernie.
Wstaw formę do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 40 minut, aż kruszonka będzie złocista Wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przed pokrojeniem.