Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gdy drzewa uginają się pod ciężarem dojrzałych owoców, nic nie cieszy tak bardzo jak pyszny, domowy wypiek. Tarta ze śliwkami jest prostym, ale bardzo apetycznym sposobem na małe co nieco do popołudniowej kawy. Jeśli chcesz urozmaicić wypiek i zaserwować go w bardziej wykwintnej formie, dodaj do ciasta odrobinę skórki cytrynowej, posyp cynamonem śliwki, a do kruszonki dodaj mielone migdały lub orzechy laskowe. Tartę podaj samodzielnie lub z porcją lodów waniliowych.
Tortownica o średnicy 25 cm
Dzisiaj moje ulubione danie. Danie z makarony pysznego kremowego sosu no i ku...
Odsłon: 22
Polecam.
Odsłon: 906
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 215
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną drobiową konserwę w słoikach z ga...
Odsłon: 90
Dzisiaj moje ulubione danie. Danie z makarony pysznego kremowego sosu no i ku...
Odsłon: 22
Polecam.
Odsłon: 906
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 215
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną drobiową konserwę w słoikach z ga...
Odsłon: 90
Składniki
Pracę zacznij od wykonania kruszonki. Do miski wsyp mąkę, cukier, cukier waniliowy i wkrój kostki zimnego masła. Następnie rozetrzyj kruszonkę w palcach, aby powstały grudki i włóż do schłodzenia do lodówki. Aby wzmocnić smak możesz dodać 1-2 łyżki mielonych orzechów laskowych.
Przesiej do miski mąkę pszenną i ziemniaczaną wraz z proszkiem do pieczenia. Odstaw. W misce utrzyj miękkie masło z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, gładką masę. Następnie dodawaj po jednym jajku (musi mieć temperaturę pokojową), miksując po dodaniu każdego. Następnie dorzuć szczyptę otartej skórki z cytryny, zmniejsz obroty miksera i powoli dodawaj suche składniki.
Dno tortownicy (25 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Rozłóż ciasto na całej powierzchni blaszki i wyrównaj. Umyte, przekrojone na połówki i pozbawione pestek śliwki układaj skórką do dołu, lekko wgniatając w ciasto. Wierzch ciasta posyp schłodzoną kruszonką i wstaw ciasto do pieca nagrzanego do 170°C na 45-50 minut lub do testu suchego patyczka. Następnie wyjmij tartę i wystudź ją w formie. Przed podaniem możesz posypać cukrem pudrem lub oprószyć mielonym cynamonem.