Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepisy siostry Anastazji królują w wielu polskich domach. To dopracowane receptury w każdym szczególe. Na bazie przepisu na tradycyjne kruche ciasto siostry Anastazji, stworzyliśmy wyjątkowy wypiek ze śliwkami i bezą.
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1042
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 966
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 12862
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1042
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 966
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 12862
Składniki
Mąkę przesiej na stolnicę wraz z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodaj posiekaną, zimną margarynę oraz żółtka. Zagnieć energicznie ciasto na jedną masę. Schłodź w lodówce przez około godzinę.
Wyłóż ciasto z lodówki. Rozwałkuj i wyłóż nią spód blachy oprószonej wcześniej mąką. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 15 minut.
W tym czasie ubij białka z odrobiną soli. Kiedy zrobią się gęste, partiami dodawaj cukier. Na koniec masa powinna być sztywna i błyszcząca. Wtedy przerwij miksowanie.
Śliwki umyj, pozbądź się pestek. Podziel na mniejsze części.
Na podpieczone ciasto wyłóż śliwki, a następnie przygotowaną pianę na bezę.
Włóż do piekarnika jeszcze na około 35 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 160 stopni Celsjusza i zostaw jeszcze na 15 minut. Źródło: siostra-anastazja.pl