Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łatwe ciasto ze śliwkami to doskonały pomysł na szybki deser do popołudniowej herbaty lub kawy. Ciasto wychodzi delikatne i wilgotne, a podpieczone śliwki nadają większej soczystości. Nutka ekstraktu waniliowego i skórka z cytryny wprowadzają zaskakujący akcent. Dużym atutem przepisu jest krótka lista prostych składników, które sprawiają, że wypiek z powodzeniem przygotują nawet osoby bez doświadczenia cukierniczego.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5218
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 798
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11609
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5022
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1269
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5218
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 798
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11609
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5022
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1269
Składniki
Przygotuj tortownicę (ok. 22 cm) do pieczenia wykładając ja papierem i natłuszczając boki. Rozpuść masło i odstaw do ostygnięcia. Umyj śliwki, usuń pestki i pokrój je na ósemki.
Jajka wbij do miski i ubij na wysokich obrotach, dodając w międzyczasie cukier puder. Dorzuć otartą skórę z cytryny, a później roztopione masło, jogurt i ekstrakt, po czym miksuj do pełnego połączenia. Zmniejsz obroty miksera i partiami dodawaj zmieszane sypkie składniki: przesianą mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę i sól. Miksuj do połączenia składników. Do przygotowanej formy wlej ciasto i rozprowadź szpatułką. Na wierzchu ciasta dachówkowo ułóż plasterki śliwek, zaczynając od krawędzi formy i kierując się do środka.
Wstaw ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180°C na ok. 45 minut. Gotowe ciasto wyjmij z pieca, odstaw do ostygnięcia, a przed podaniem posyp cukrem pudrem.