Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łatwe ciasto ze śliwkami to doskonały pomysł na szybki deser do popołudniowej herbaty lub kawy. Ciasto wychodzi delikatne i wilgotne, a podpieczone śliwki nadają większej soczystości. Nutka ekstraktu waniliowego i skórka z cytryny wprowadzają zaskakujący akcent. Dużym atutem przepisu jest krótka lista prostych składników, które sprawiają, że wypiek z powodzeniem przygotują nawet osoby bez doświadczenia cukierniczego.
W weekend nie musimy chleba jeść, polecam cieplutkie, chrupiące bułeczki.
Odsłon: 59
Łatwe i proste ciasto z makiem i kremem budyniowym. Każdy sobie poradzi z jeg...
Odsłon: 225
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 88
Wyśmienity bigos to wizytówka każdego domu. Jest pracochłonny, ale raz w roku...
Odsłon: 194
W te Święta rozgoszczą się u nas kruche ciasteczka z owocową niespodzianką, c...
Odsłon: 126
W weekend nie musimy chleba jeść, polecam cieplutkie, chrupiące bułeczki.
Odsłon: 59
Łatwe i proste ciasto z makiem i kremem budyniowym. Każdy sobie poradzi z jeg...
Odsłon: 225
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 88
Wyśmienity bigos to wizytówka każdego domu. Jest pracochłonny, ale raz w roku...
Odsłon: 194
W te Święta rozgoszczą się u nas kruche ciasteczka z owocową niespodzianką, c...
Odsłon: 126
Składniki
Przygotuj tortownicę (ok. 22 cm) do pieczenia wykładając ja papierem i natłuszczając boki. Rozpuść masło i odstaw do ostygnięcia. Umyj śliwki, usuń pestki i pokrój je na ósemki.
Jajka wbij do miski i ubij na wysokich obrotach, dodając w międzyczasie cukier puder. Dorzuć otartą skórę z cytryny, a później roztopione masło, jogurt i ekstrakt, po czym miksuj do pełnego połączenia. Zmniejsz obroty miksera i partiami dodawaj zmieszane sypkie składniki: przesianą mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę i sól. Miksuj do połączenia składników. Do przygotowanej formy wlej ciasto i rozprowadź szpatułką. Na wierzchu ciasta dachówkowo ułóż plasterki śliwek, zaczynając od krawędzi formy i kierując się do środka.
Wstaw ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180°C na ok. 45 minut. Gotowe ciasto wyjmij z pieca, odstaw do ostygnięcia, a przed podaniem posyp cukrem pudrem.