Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łatwe ciasto ze śliwkami to doskonały pomysł na szybki deser do popołudniowej herbaty lub kawy. Ciasto wychodzi delikatne i wilgotne, a podpieczone śliwki nadają większej soczystości. Nutka ekstraktu waniliowego i skórka z cytryny wprowadzają zaskakujący akcent. Dużym atutem przepisu jest krótka lista prostych składników, które sprawiają, że wypiek z powodzeniem przygotują nawet osoby bez doświadczenia cukierniczego.
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 2402
Smaczna pasta z makreli i twarogu. Polecam.
Odsłon: 5091
Danie do przygotowanie w 10 minut. Można zabrać do pracy lub podać na kolację...
Odsłon: 160
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 2402
Smaczna pasta z makreli i twarogu. Polecam.
Odsłon: 5091
Danie do przygotowanie w 10 minut. Można zabrać do pracy lub podać na kolację...
Odsłon: 160
Składniki
Przygotuj tortownicę (ok. 22 cm) do pieczenia wykładając ja papierem i natłuszczając boki. Rozpuść masło i odstaw do ostygnięcia. Umyj śliwki, usuń pestki i pokrój je na ósemki.
Jajka wbij do miski i ubij na wysokich obrotach, dodając w międzyczasie cukier puder. Dorzuć otartą skórę z cytryny, a później roztopione masło, jogurt i ekstrakt, po czym miksuj do pełnego połączenia. Zmniejsz obroty miksera i partiami dodawaj zmieszane sypkie składniki: przesianą mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę i sól. Miksuj do połączenia składników. Do przygotowanej formy wlej ciasto i rozprowadź szpatułką. Na wierzchu ciasta dachówkowo ułóż plasterki śliwek, zaczynając od krawędzi formy i kierując się do środka.
Wstaw ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180°C na ok. 45 minut. Gotowe ciasto wyjmij z pieca, odstaw do ostygnięcia, a przed podaniem posyp cukrem pudrem.