Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łatwe ciasto ze śliwkami to doskonały pomysł na szybki deser do popołudniowej herbaty lub kawy. Ciasto wychodzi delikatne i wilgotne, a podpieczone śliwki nadają większej soczystości. Nutka ekstraktu waniliowego i skórka z cytryny wprowadzają zaskakujący akcent. Dużym atutem przepisu jest krótka lista prostych składników, które sprawiają, że wypiek z powodzeniem przygotują nawet osoby bez doświadczenia cukierniczego.
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 96
Schab w pysznym sosie z zielonym pieprzem. Sos nie jest ostry, ale ma pieprzo...
Odsłon: 4445
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 96
Schab w pysznym sosie z zielonym pieprzem. Sos nie jest ostry, ale ma pieprzo...
Odsłon: 4445
Składniki
Przygotuj tortownicę (ok. 22 cm) do pieczenia wykładając ja papierem i natłuszczając boki. Rozpuść masło i odstaw do ostygnięcia. Umyj śliwki, usuń pestki i pokrój je na ósemki.
Jajka wbij do miski i ubij na wysokich obrotach, dodając w międzyczasie cukier puder. Dorzuć otartą skórę z cytryny, a później roztopione masło, jogurt i ekstrakt, po czym miksuj do pełnego połączenia. Zmniejsz obroty miksera i partiami dodawaj zmieszane sypkie składniki: przesianą mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę i sól. Miksuj do połączenia składników. Do przygotowanej formy wlej ciasto i rozprowadź szpatułką. Na wierzchu ciasta dachówkowo ułóż plasterki śliwek, zaczynając od krawędzi formy i kierując się do środka.
Wstaw ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180°C na ok. 45 minut. Gotowe ciasto wyjmij z pieca, odstaw do ostygnięcia, a przed podaniem posyp cukrem pudrem.