Sezon na dynię

Kwaśne, cierpkie i intensywnie czerwone – owoce berberysu nie wyglądają na przysmak. A jednak w kuchni perskiej, tureckiej i kaukaskiej są nieodzownym składnikiem setek dań. Jakie właściwości mają owoce berberysu? Takie, że warto na stałe wprowadzić je do codziennego menu.

Jakie właściwości mają te owoce? / Fot.123RF/Picsel/ihorstore

Spacer po osiedlu jesienią to lekcja botaniki, której nawet nie zauważasz. Te kolczaste krzewy obsypane czerwonymi owocami rosną wszędzie – w parkach, przy blokach i na działkach. Przechodząc obok, myślisz: ładne, ale na tym koniec. Tymczasem mijasz prawdziwy skarb. Jak to możliwe? Mało kto wie o tym, że berberys to krzew, który przez stulecia ratował ludzi przed chorobami, dodawał smaku potrawom i stanowił podstawę medycyny ludowej. Dziś nauka potwierdza to, co wiedzieli już starożytni babilończycy – te drobne jagody mają leczniczą moc. Problem w tym, że większość z nas nawet nie wie, że można je jeść. Czas to zmienić i odkryć potencjał tego zapomnianego nutraceutyku. 

Berberys – roślina ze wschodu 

Skąd powyższa roślina wzięła się w naszych ogrodach? Historia tego krzewu sięga gór Azji – od Himalajów po Kaukaz. Tam rósł on dziko i był ceniony niczym złoto. Berberys to roślina ze wschodu, która przywędrowała do Europy wraz z karawanami handlowymi i szybko zadomowiła się w nowych warunkach.

Trafił on do nas prawdopodobnie w średniowieczu i zdobył popularność jako krzew ozdobny i leczniczy. Dzisiaj berberys zwyczajny można spotkać niemal na każdym kroku. 

Jakie właściwości mają owoce berberysu? 

Co się dzieje w twoim organizmie, gdy sięgasz po garść tych czerwonych jagód? Magia zaczyna się od berberyny – alkaloidu, który nadaje owocom gorzkawy posmak i odpowiada za większość ich leczniczych właściwości. Reguluje ona poziom cukru we krwi, wspiera wątrobę w procesie oczyszczania ustroju z toksyn i pobudza wydzielanie żółci, co poprawia trawienie tłuszczów. Jakie właściwości mają owoce berberysu oprócz tych, o których już wspomnieliśmy? Działają one przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie – doniesienia ze świata nauki pokazują, że mogą hamować rozwój bakterii jelitowych odpowiedzialnych za biegunki. 

Berberys to skarbnica witaminy C będącej naturalnym wsparciem odporności, szczególnie cenionym w sezonie jesienno-zimowym. Antyoksydanty chronią komórki przed starzeniem się, a pektyny pomagają w walce z wysokim cholesterolem. Co więcej, mało kto wie o tym, że berberys ma właściwości uspokajające – zmniejsza poziom kortyzolu, hormonu stresu, i pomaga lepiej sypiać. 

Sprawdź także: Zrób sok, dżem, możesz też ususzyć jego owoce. Budują odporność, poprawiają krążenie i pracę mózgu 

Berberys – zastosowanie w kuchni 

Myślisz, że omawiana przez nas dziś roślina to tylko ogrodowa ozdoba? Czas pokazać ci, jak wykorzystać ją podczas gotowania. Po berberys można sięgać nie tylko w daniach głównych, ale też w deserach i napojach. Zaczynamy od perskiego klasyka, czyli ryżu z berberysem, szafranem i kurczakiem – danie, które zachwyca równowagą smaków. Ugotuj ryż basmati, osobno podsmaż suszone owoce berberysu na maśle z odrobiną cukru, dodaj szafran i wymieszaj z ryżem. Podaj z grillowanym kurczakiem posypanym kurkumą i gotowe. 

Chcesz włączyć do swojego menu berberys? Zastosowanie w kuchni tej rośliny nie kończy się na duecie z ryżem. Kompot na jej bazie to sposób na zachowanie owoców na zimę. Zalej świeże jagody wrzącym syropem z wody i cukru, dorzuć goździki i cynamon. Po jego ostudzeniu otrzymasz napój, który gasi pragnienie i dostarcza witamin. Możesz też zrobić nalewkę – zalej suszone owoce wódką, dołóż miód i zostaw na miesiąc w chłodnym miejscu. Odcedź i delektuj się aromatycznym trunkiem o leczniczych właściwościach. 

Dżem z berberysu to prawdziwa bomba smakowa. Ugotuj świeże lub namoczone suszone owoce z cukrem i sokiem z jabłek. Pektyny zawarte w owocach sprawią, że dżem sam zgęstnieje. Taki przysmak idealnie pasuje do serów, pieczonych mięs oraz zwykłych tostów z masłem. Dodaj go też do jogurtu greckiego na śniadanie – kwaskowość berberysu doskonale komponuje się z kremowością nabiału. 

Do czego jeszcze dodawać berberys? Na przykład do ciast. Suszone owoce możesz wrzucić do ciasta drożdżowego, makowca czy sernika – przypominają rodzynki, ale mają więcej charakteru. Sałatki również zyskują na dodaniu garstki jagód – spróbuj połączyć rukolę, kozi ser, orzechy włoskie i berberys. Na końcu polej je sosem z oliwy i miodu. Równowaga słodkości, kwasowości i orzechowości w tym daniu robi prawdziwe wrażenie. 

Źródła: healthine.com, smaker.pl, webmd.com, cookfit.pl 

Opracowała: Redakcja Smaker.pl 

Zobacz także:

Zapomniany owoc, z którego nasze babcie robiły lecznicze nalewki. Wzmacniają odporność i chronią przed miażdżycą

Ani z jabłek, ani z gruszek. Teraz robię ocet z jesiennych owoców na odporność i spalenie zbędnych kilogramów

Napój na trawienie i odporność. Pij przed śniadaniem, szybko poczujesz się lepiej

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
10
Zupy Zupa z brukselką

Przepis na zupę jarzynową z brukselką.

Odsłon: 1468

60 min
16
Desery Bułeczki dyniowe z czekoladą

Bułeczki dyniowe z czekoladą to dość nieoczywiste połączenie. Do zrobienia ci...

Odsłon: 14309

30 min
16