Spis treści
W czasach, gdy dostęp do wielu składników nie był tak powszechny jak teraz, nasze babcie korzystały z darów natury, które miały pod ręką. A jednym z nich była tarnina – dziko rosnący owoc przypominający swoim wyglądem małą śliwkę. Postrzegano go nie tylko jako świetną bazę do przetworów, ale również naturalne lekarstwo na szereg dolegliwości. Dziś jest nieco zapomniany, a szkoda, bo ma nam naprawdę dużo do zaoferowania. Jakie właściwości mają owoce tarniny? Jak smakują i co można z nich zrobić? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w niniejszym artykule.

Tarnina – zapomniany owoc naszych babć
Czym jest tarnina – zapomniany owoc naszych babć? Otóż jest to owoc krzewu z rodziny różowatych spokrewniony ze śliwą, występujący niemal w całej Europie. Najczęściej można natknąć się na niego na obrzeżach pól, w zaroślach oraz na skrajach dróg i lasów. Swoim wyglądem przypomina małą granatową kulkę, pokrytą jasnym, woskowym nalotem. Owoce tarniny charakteryzują się cierpkim smakiem, jednak po pierwszych przymrozkach staje się on słodszy i łagodniejszy. Okres ich zbiorów przypada na październik i listopad.
Jakie właściwości mają owoce tarniny?
Owoce tarniny cenione są nie tylko za smak, ale również wysoką wartość odżywczą. Stanowią one źródło rozmaitych witamin i minerałów, wśród których znaleźć można m.in. witaminę C, witaminy z grupy B, magnez oraz potas. Dopełnieniem całości są pektyny, kwasy organiczne, flawonoidy, garbniki oraz beta-karoten.
Jakie właściwości mają owoce tarniny? Są one naprawdę liczne. W pierwszej kolejności warto wspomnieć o ich wpływie na układ krążenia. Okazuje się, że ich spożywanie może być cennym elementem profilaktyki miażdżycy – zawarte w nich związki, zwłaszcza te z grupy antocyjanów, przyczyniają się do poprawy profilu lipidowego poprzez obniżenie poziomu „złego” cholesterolu oraz zwiększenie tego „dobrego”.
Owoce tarniny obfitują w przeciwutleniacze, które wspomagają pracę układu odpornościowego. Co więcej, zapobiegają one występowaniu biegunek, a to wszystko za sprawą obecnych w nich garbników, które tworzą nieprzepuszczalną błonkę na śluzówce jelit, chroniąc ją przed drobnoustrojami. W medycynie naturalnej stosowane są również w leczeniu schorzeń układu moczowego oraz łagodzeniu stanów zapalnych różnego pochodzenia.
Dużą zaletą owoców tarniny jest to, że są dobrze tolerowane przez większość osób. Należy jednak mieć świadomość, że ich pestki kryją w sobie kwas pruski – substancję, która w dużych ilościach działa toksycznie na organizm. Warto także podkreślić, że owoce te mogą wchodzić w interakcje z niektórymi lekami, np. tymi moczopędnymi.
Sprawdź także: Marynowana dynia – na słodko i na wytrawnie. 5 najlepszych przepisów
Co można zrobić z owoców tarniny?
Tarninę rzadko jada się prosto z krzewu ze względu na jej cierpki smak, jednak w kuchni ma całkiem sporo zastosowań. Co można zrobić z owoców tarniny? Nasze babcie chętnie przyrządzały z nich przetwory, w tym:
- nalewkę (tarninówka) – polecana na wzmocnienie odporności oraz poczęstunek dla gości;
- wino – lekkie, owocowe, z charakterystyczną cierpką nutą. Świetnie komponuje się z serami i dziczyzną;
- dżemy i konfitury – smaczne smarowidła do pieczywa oraz dodatek do ciast i naleśników;
- soki i syropy – naturalne lekarstwo na przeziębienie, które można dodawać do wody lub herbaty.
Jeśli jesteś fanem nowoczesnej kuchni, możesz przygotować chutney, czyli gęsty sos na bazie owoców, octu i przypraw, który stanowi oryginalny dodatek do mięs, serów oraz dań wegetariańskich. Szukasz pomysłu na aromatyczny napój? W takim razie przyrządź herbatę z suszonych owoców tarniny, która działa rozgrzewająco, a do tego wyróżnia się przyjemnym, lekko kwaskowatym smakiem – idealna na chłodne, jesienno-zimowe wieczory.
Źródła: Smaker.pl, poradnikzdrowie.pl, ktomalek.pl
Opracowała: Redakcja Smaker.pl
Zobacz także:
Jesienią kupisz w warzywniakach. Skarbiec witamin, możesz piec, gotować i jeść na surowo
Piję codziennie, by wzmocnić odporność. Doskonały patent, by zakwas z buraków nie spleśniał