Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tarninówka to jeden z tradycyjnych polskich trunków. Choć dziś nie cieszy się dużą popularnością, warto wrócić do klasycznych przepisów. Nalewka z tarniny ma bowiem szereg prozdrowotnych właściwości. Owoce śliwy tarniny zawierają mnóstwo związków o właściwościach przeciwutleniających (głównie flawonoidów). Są też źródłem witamin, kwasów organicznych, garbników. W medycynie ludowej od wieków wykorzystywane były w leczeniu dolegliwości żołądkowych i biegunek oraz przy infekcjach dróg moczowych. Według najnowszych badań tarnina ma też korzystny wpływ na układ krążenia – obniża nieco ciśnienie krwi, reguluje poziom cholesterolu. Tarninówka to zatem naturalne lekarstwo, które dobrze jest mieć w domowej apteczce.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22511
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14802
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4594
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44041
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 598
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 599
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22511
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14802
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4594
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44041
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 598
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 599
Składniki
Przygotuj owoce tarniny. Jeśli udało Ci się zebrać je po pierwszych przymrozkach (na przełomie października i listopada), nadają się już do użycia. Jeśli zostały zebrane wcześniej – są bardzo kwaśne, wiec wstaw je na dobę do zamrażarki. Przemrożone owoce umyj i usuń z nich pestki.
Przygotowane owoce tarniny umieść w dużym słoju. Zasyp cukrem i zalej spirytusem wymieszanym z wódką tak, by płyn zakrył owoce. Opcjonalnie możesz też umieścić w słoiku korę cynamonu, kilkanaście ziaren jałowca albo suszonych goździków. Take przyprawy dodadzą nalewce aromatu.
Zamknij szczelnie słój i odstaw w ciepłe miejsce. Po pół roku przefiltruj zawartość słoika przez gazę i przelej do butelek. Odstaw w chłodne, ciemne miejsce na kolejne pół roku. Po tym czasie nalewka będzie gotowa do spożycia.