Tarninówka to jeden z tradycyjnych polskich trunków. Choć dziś nie cieszy się dużą popularnością, warto wrócić do klasycznych przepisów. Nalewka z tarniny ma bowiem szereg prozdrowotnych właściwości. Owoce śliwy tarniny zawierają mnóstwo związków o właściwościach przeciwutleniających (głównie flawonoidów). Są też źródłem witamin, kwasów organicznych, garbników. W medycynie ludowej od wieków wykorzystywane były w leczeniu dolegliwości żołądkowych i biegunek oraz przy infekcjach dróg moczowych. Według najnowszych badań tarnina ma też korzystny wpływ na układ krążenia – obniża nieco ciśnienie krwi, reguluje poziom cholesterolu. Tarninówka to zatem naturalne lekarstwo, które dobrze jest mieć w domowej apteczce.
Tarninówka
Składniki
- 1 kg owoców tarniny
- 0,5 kg cukru
- 0,5 l spirytusu
- 0,5 l wódki
- przyprawy (opcjonalnie)
Składniki
- 1 kg owoców tarniny
- 0,5 kg cukru
- 0,5 l spirytusu
- 0,5 l wódki
- przyprawy (opcjonalnie)

Etapy przygotowania
Przygotuj owoce tarniny. Jeśli udało Ci się zebrać je po pierwszych przymrozkach (na przełomie października i listopada), nadają się już do użycia. Jeśli zostały zebrane wcześniej – są bardzo kwaśne, wiec wstaw je na dobę do zamrażarki. Przemrożone owoce umyj i usuń z nich pestki.
Przygotowane owoce tarniny umieść w dużym słoju. Zasyp cukrem i zalej spirytusem wymieszanym z wódką tak, by płyn zakrył owoce. Opcjonalnie możesz też umieścić w słoiku korę cynamonu, kilkanaście ziaren jałowca albo suszonych goździków. Take przyprawy dodadzą nalewce aromatu.
Zamknij szczelnie słój i odstaw w ciepłe miejsce. Po pół roku przefiltruj zawartość słoika przez gazę i przelej do butelek. Odstaw w chłodne, ciemne miejsce na kolejne pół roku. Po tym czasie nalewka będzie gotowa do spożycia.
Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy
Już od dawna „chodził” za mną piróg biłgorajski, o którym przypomniała mi prz...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Majeranek
- Mięta
- Pierogi
- Ciasta
Odsłon: 129
Ostatnio komentowane przepisy
Już od dawna „chodził” za mną piróg biłgorajski, o którym przypomniała mi prz...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Majeranek
- Mięta
- Pierogi
- Ciasta
Odsłon: 129



Składniki
- 1 kg owoców tarniny
- 0,5 kg cukru
- 0,5 l spirytusu
- 0,5 l wódki
- przyprawy (opcjonalnie)
Przygotuj owoce tarniny. Jeśli udało Ci się zebrać je po pierwszych przymrozkach (na przełomie października i listopada), nadają się już do użycia. Jeśli zostały zebrane wcześniej – są bardzo kwaśne, wiec wstaw je na dobę do zamrażarki. Przemrożone owoce umyj i usuń z nich pestki.
Przygotowane owoce tarniny umieść w dużym słoju. Zasyp cukrem i zalej spirytusem wymieszanym z wódką tak, by płyn zakrył owoce. Opcjonalnie możesz też umieścić w słoiku korę cynamonu, kilkanaście ziaren jałowca albo suszonych goździków. Take przyprawy dodadzą nalewce aromatu.
Zamknij szczelnie słój i odstaw w ciepłe miejsce. Po pół roku przefiltruj zawartość słoika przez gazę i przelej do butelek. Odstaw w chłodne, ciemne miejsce na kolejne pół roku. Po tym czasie nalewka będzie gotowa do spożycia.
chętnie bym wpadła na degustację :)