Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tarninówka to jeden z tradycyjnych polskich trunków. Choć dziś nie cieszy się dużą popularnością, warto wrócić do klasycznych przepisów. Nalewka z tarniny ma bowiem szereg prozdrowotnych właściwości. Owoce śliwy tarniny zawierają mnóstwo związków o właściwościach przeciwutleniających (głównie flawonoidów). Są też źródłem witamin, kwasów organicznych, garbników. W medycynie ludowej od wieków wykorzystywane były w leczeniu dolegliwości żołądkowych i biegunek oraz przy infekcjach dróg moczowych. Według najnowszych badań tarnina ma też korzystny wpływ na układ krążenia – obniża nieco ciśnienie krwi, reguluje poziom cholesterolu. Tarninówka to zatem naturalne lekarstwo, które dobrze jest mieć w domowej apteczce.
Propozycja na sycące danie dla gromadki gości. Można wykorzystać warzywa pozo...
Odsłon: 59
Świetna przekąska na imprezkę, sylwestra oraz też dobrze sprawdzi się jako ob...
Odsłon: 66
Smakowitości na imprezy domowe i nie tylko bez zawartości chemii.
Odsłon: 22
Przepis dnia
Dorsz pieczony to szybki i prosty przepis na rybne danie, które sprawdzi się...
Odsłon: 5488
Propozycja na sycące danie dla gromadki gości. Można wykorzystać warzywa pozo...
Odsłon: 59
Świetna przekąska na imprezkę, sylwestra oraz też dobrze sprawdzi się jako ob...
Odsłon: 66
Smakowitości na imprezy domowe i nie tylko bez zawartości chemii.
Odsłon: 22
Przepis dnia
Dorsz pieczony to szybki i prosty przepis na rybne danie, które sprawdzi się...
Odsłon: 5488
Składniki
Przygotuj owoce tarniny. Jeśli udało Ci się zebrać je po pierwszych przymrozkach (na przełomie października i listopada), nadają się już do użycia. Jeśli zostały zebrane wcześniej – są bardzo kwaśne, wiec wstaw je na dobę do zamrażarki. Przemrożone owoce umyj i usuń z nich pestki.
Przygotowane owoce tarniny umieść w dużym słoju. Zasyp cukrem i zalej spirytusem wymieszanym z wódką tak, by płyn zakrył owoce. Opcjonalnie możesz też umieścić w słoiku korę cynamonu, kilkanaście ziaren jałowca albo suszonych goździków. Take przyprawy dodadzą nalewce aromatu.
Zamknij szczelnie słój i odstaw w ciepłe miejsce. Po pół roku przefiltruj zawartość słoika przez gazę i przelej do butelek. Odstaw w chłodne, ciemne miejsce na kolejne pół roku. Po tym czasie nalewka będzie gotowa do spożycia.