Dania jednogarnkowe

Jesień to czas, kiedy w szczególności należy zadbać o odporność. Jeśli jednak złapie cię jesienne przeziębienie lub grypa, warto sięgnąć po rozgrzewający napój, który pomoże złagodzić przykre dolegliwości. Ból gardła, kaszel, ogólne osłabienie – najlepszym rozwiązaniem będzie ciepła herbata i koc. Sprawdź, jaka herbata jest najlepsza na przeziębienie.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Dopadło cię jesienne przeziębienie? Koniecznie sięgnij po ciepłą herbatę, możesz zastanawiać się, która jest najlepsza? Zielona, czarna, z dodatkiem ziół, a może owoców? Do gorącego napoju warto również wrzucić dodatki, które dostarczą ci witamin, złagodzą drapanie w gardle oraz pomogą poradzić sobie z gorączką. Poznaj przepisy na najlepsze herbaty na przeziębienie.

Sprawdź także: 4 składniki, a korzyści trudno zliczyć. Ta herbata to hit!

Jaka herbata jest najlepsza na przeziębienie?

Herbata zawiera przeciwutleniacze – flawonoidy, które nie tylko uczestniczą w walce z wolnymi rodnikami, działają przeciwstarzeniowo i przeciwnowotworowo, ale i wspierają odporność organizmu.

Czarna herbata ma działanie rozgrzewające i pobudzająco, znajduje się w niej witamina C, K, PP, witaminy z grupy B, fosfor, wapń oraz potas. Działa również korzystnie na prawidłowe krążenie krwi. W czarnej herbacie Earl Grey znajduje się ekstrakt z bergamotki, który ma działanie odkażające.

Zielona herbata ma właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne, jest polecana w przypadku wystąpienia bólu i stanów zapalnych gardła. Jest źródłem witaminy A, C, E, K, te z grupy B, oraz związków mineralnych, takich jak: żelazo, cynk, fluor i potas. Zielona herbata jest polecana również osobom, które chcą schudnąć, ponieważ pobudza organizm, przyspiesza przemianę materii oraz spalanie tkanki tłuszczowej. Ma także działanie moczopędne.

Czerwona herbata jest polecana w przypadku wystąpienia gorączki, ma również działanie przeciwzapalne. Picie czerwonej herbaty wspiera odporność, działa przeciwwirusowo i antybakteryjnie. Co więcej, pomaga w odchudzaniu oraz obniża poziom „złego”  cholesterolu, dzięki zawartości polifenoli.

Jeśli dopadnie cię przeziębienie, możesz sięgnąć po ziołową herbatę z rumiankiem, która działa przeciwzapalnie i wyciszająco, dlatego warto wypić ją przed snem. Przy infekcjach dobrym pomysłem będzie również herbata miętowa – zmniejszy stan zapalny gardła oraz pomoże na ból głowy. Można wybrać również herbatę z lipy, która wspiera układ immunologiczny oraz pomaga łagodzić kaszel.

Herbata najlepsza na przeziębienie – przepisy

Jak przygotować herbatę na przeziębienie? Oprócz naparu z dobrej jakości herbaty możesz włożyć do niej dodatki, które pomogą wesprzeć odporność, dostarczą witamin i minerałów oraz pomogę złagodzić uporczywe objawy, np. kaszel czy ból gardła. Oto kilka propozycji na jesienną herbatę na przeziębienie.

Herbata z imbirem, z pomarańczą i rozmarynem

Ten rozgrzewający napój w mig poradzi sobie z infekcjami. Imbir ma silne działanie bakteriobójcze i rozgrzewające. Działa wykrztuśnie, pomaga również rozrzedzić zalegającą wydzielinę, łagodzić ból oraz nudności. Pomarańcza nada nie tylko pysznego smaku, ale i dostarczy ci witaminy C, D, E, witamin z grupy B, a także: cynku, wapnia, potasu, magnezu i fosforu. Rozmaryn wykazuje działanie łagodzące przeziębienie.

Składniki: trzy łyżeczki liści zielonej herbaty, dwie gałązki świeżego rozmarynu, kawałek imbiru, pół pomarańczy, sok z cytryny i miód do smaku.

Zacznij od obrania imbiru i pokrojenia go w plastry. Do dzbanka wsyp herbatę, włóż gałązki rozmarynu oraz imbir, wlej gorącą wodę – nie powinien być to wrzątek. Napar powinien się parzyć przez około siedem minut. Dodaj wyciśnięty sok z pomarańczy i cytryny. Podawaj z plastrem pomarańczy i łyżeczką miodu.

Czarna herbata z malinami, miodem i cytryną

Maliny mają właściwości bakteriobójcze, znajdziesz w nich witaminę C, E, witaminy z grupy B oraz związki mineralne: żelazo, magnez, potas, fosfor i wapń. Są źródłem antyoksydantów, dlatego świetnie wspierają odporność. Miód ma działanie odkażające i antybakteryjne, wzmacnia organizm oraz pomaga w przypadku chorób układu oddechowego

Składniki: dwie łyżeczki czarnej herbaty, pół szklanki mrożonych malin, miód, cytryna, dwa plastry pomarańczy, osiem goździków, kawałek obranego imbiru, laska cynamonu.

Rozmrożone maliny połącz z dwoma łyżeczkami miodu. Do garnka wlej szklankę wody, dodaj startą skórę z cytryny, plastry pomarańczy, goździki, plastry imbiru i laskę cynamonu. Kiedy woda zacznie wrzeć, gotuj jeszcze przez 5 minut.

Zaparz mocną herbatę, połącz z przygotowanym wywarem. Do szklanki włóż maliny, wlej herbatę z dodatkami, dodaj miód do smaku. Podawaj z plastrem pomarańczy i laską cynamonu.

Rumianek z miętą

Jeśli lubisz ziołowe herbaty, świetnie sprawdzi się ta na bazie mięty i rumianku. Możesz podawać ją z ulubionymi dodatkami, np. imbirem, cytryną i miodem.

Składniki: łyżeczka suszonej mięty, łyżeczka suszonego rumianku, cytryna, miód, kawałek imbiru.

Zioła zalej gorącą wodą, wrzuć obrany imbir pokrojony w plastry – napar musi parzyć się przez kilka minut. Następnie, kiedy napar lekko przestygnie, odcedź go, dodaj sok z cytryny oraz miód do smaku.

Zobacz: Jak zrobić rozgrzewającą herbatę? 

Zobacz także:

Zdrowe przekąski na jesień, po których nie przybierzesz na wadze »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
5

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

0
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8