Najlepsze herbaty na jesienne przeziębienie. W mig postawią cię na nogi

Jesień to czas, kiedy w szczególności należy zadbać o odporność. Jeśli jednak złapie cię jesienne przeziębienie lub grypa, warto sięgnąć po rozgrzewający napój, który pomoże złagodzić przykre dolegliwości. Ból gardła, kaszel, ogólne osłabienie – najlepszym rozwiązaniem będzie ciepła herbata i koc. Sprawdź, jaka herbata jest najlepsza na przeziębienie.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Dopadło cię jesienne przeziębienie? Koniecznie sięgnij po ciepłą herbatę, możesz zastanawiać się, która jest najlepsza? Zielona, czarna, z dodatkiem ziół, a może owoców? Do gorącego napoju warto również wrzucić dodatki, które dostarczą ci witamin, złagodzą drapanie w gardle oraz pomogą poradzić sobie z gorączką. Poznaj przepisy na najlepsze herbaty na przeziębienie.

Sprawdź także: 4 składniki, a korzyści trudno zliczyć. Ta herbata to hit!

Jaka herbata jest najlepsza na przeziębienie?

Herbata zawiera przeciwutleniacze – flawonoidy, które nie tylko uczestniczą w walce z wolnymi rodnikami, działają przeciwstarzeniowo i przeciwnowotworowo, ale i wspierają odporność organizmu.

Czarna herbata ma działanie rozgrzewające i pobudzająco, znajduje się w niej witamina C, K, PP, witaminy z grupy B, fosfor, wapń oraz potas. Działa również korzystnie na prawidłowe krążenie krwi. W czarnej herbacie Earl Grey znajduje się ekstrakt z bergamotki, który ma działanie odkażające.

Zielona herbata ma właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne, jest polecana w przypadku wystąpienia bólu i stanów zapalnych gardła. Jest źródłem witaminy A, C, E, K, te z grupy B, oraz związków mineralnych, takich jak: żelazo, cynk, fluor i potas. Zielona herbata jest polecana również osobom, które chcą schudnąć, ponieważ pobudza organizm, przyspiesza przemianę materii oraz spalanie tkanki tłuszczowej. Ma także działanie moczopędne.

Czerwona herbata jest polecana w przypadku wystąpienia gorączki, ma również działanie przeciwzapalne. Picie czerwonej herbaty wspiera odporność, działa przeciwwirusowo i antybakteryjnie. Co więcej, pomaga w odchudzaniu oraz obniża poziom „złego”  cholesterolu, dzięki zawartości polifenoli.

Jeśli dopadnie cię przeziębienie, możesz sięgnąć po ziołową herbatę z rumiankiem, która działa przeciwzapalnie i wyciszająco, dlatego warto wypić ją przed snem. Przy infekcjach dobrym pomysłem będzie również herbata miętowa – zmniejszy stan zapalny gardła oraz pomoże na ból głowy. Można wybrać również herbatę z lipy, która wspiera układ immunologiczny oraz pomaga łagodzić kaszel.

Herbata najlepsza na przeziębienie – przepisy

Jak przygotować herbatę na przeziębienie? Oprócz naparu z dobrej jakości herbaty możesz włożyć do niej dodatki, które pomogą wesprzeć odporność, dostarczą witamin i minerałów oraz pomogę złagodzić uporczywe objawy, np. kaszel czy ból gardła. Oto kilka propozycji na jesienną herbatę na przeziębienie.

Herbata z imbirem, z pomarańczą i rozmarynem

Ten rozgrzewający napój w mig poradzi sobie z infekcjami. Imbir ma silne działanie bakteriobójcze i rozgrzewające. Działa wykrztuśnie, pomaga również rozrzedzić zalegającą wydzielinę, łagodzić ból oraz nudności. Pomarańcza nada nie tylko pysznego smaku, ale i dostarczy ci witaminy C, D, E, witamin z grupy B, a także: cynku, wapnia, potasu, magnezu i fosforu. Rozmaryn wykazuje działanie łagodzące przeziębienie.

Składniki: trzy łyżeczki liści zielonej herbaty, dwie gałązki świeżego rozmarynu, kawałek imbiru, pół pomarańczy, sok z cytryny i miód do smaku.

Zacznij od obrania imbiru i pokrojenia go w plastry. Do dzbanka wsyp herbatę, włóż gałązki rozmarynu oraz imbir, wlej gorącą wodę – nie powinien być to wrzątek. Napar powinien się parzyć przez około siedem minut. Dodaj wyciśnięty sok z pomarańczy i cytryny. Podawaj z plastrem pomarańczy i łyżeczką miodu.

Czarna herbata z malinami, miodem i cytryną

Maliny mają właściwości bakteriobójcze, znajdziesz w nich witaminę C, E, witaminy z grupy B oraz związki mineralne: żelazo, magnez, potas, fosfor i wapń. Są źródłem antyoksydantów, dlatego świetnie wspierają odporność. Miód ma działanie odkażające i antybakteryjne, wzmacnia organizm oraz pomaga w przypadku chorób układu oddechowego

Składniki: dwie łyżeczki czarnej herbaty, pół szklanki mrożonych malin, miód, cytryna, dwa plastry pomarańczy, osiem goździków, kawałek obranego imbiru, laska cynamonu.

Rozmrożone maliny połącz z dwoma łyżeczkami miodu. Do garnka wlej szklankę wody, dodaj startą skórę z cytryny, plastry pomarańczy, goździki, plastry imbiru i laskę cynamonu. Kiedy woda zacznie wrzeć, gotuj jeszcze przez 5 minut.

Zaparz mocną herbatę, połącz z przygotowanym wywarem. Do szklanki włóż maliny, wlej herbatę z dodatkami, dodaj miód do smaku. Podawaj z plastrem pomarańczy i laską cynamonu.

Rumianek z miętą

Jeśli lubisz ziołowe herbaty, świetnie sprawdzi się ta na bazie mięty i rumianku. Możesz podawać ją z ulubionymi dodatkami, np. imbirem, cytryną i miodem.

Składniki: łyżeczka suszonej mięty, łyżeczka suszonego rumianku, cytryna, miód, kawałek imbiru.

Zioła zalej gorącą wodą, wrzuć obrany imbir pokrojony w plastry – napar musi parzyć się przez kilka minut. Następnie, kiedy napar lekko przestygnie, odcedź go, dodaj sok z cytryny oraz miód do smaku.

Zobacz: Jak zrobić rozgrzewającą herbatę? 

Zobacz także:

Zdrowe przekąski na jesień, po których nie przybierzesz na wadze »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Polecane artykuły

Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

23
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

311
Informacje Ogórki małosolne na sucho. Tak zrobione wychodzą pyszne i chrupiące

Jak zrobić perfekcyjne ogórki kiszone? W tym sezonie zdecydowanym hitem są ogórki małosolne na sucho. Jakie składniki dodać do tak przygotowanych o...

10
Informacje Biały nalot na ogórkach kiszonych. Czy trzeba je wyrzucić?

Ogórki kiszone zawierają mnóstwo prozdrowotnych właściwości, dlatego powinny gościć w naszej diecie przez cały rok. Na pewno nieraz po odkręceniu s...

25