Sezon na dynię

Czy wiesz, że fasola z orzełkiem to zakazane warzywo, którego uprawa w pewnym okresie historii była w Polsce niedozwolona? Dziś trudno w to uwierzyć, ale te delikatne strąki rzeczywiście miały swoje pięć minut jako produkt objęty restrykcjami. Dziś można - a nawet trzeba - je jeść bez obaw.

Kiedyś Polacy hodowali fasolę z orzełkiem w ukryciu przed władzami | Fot. Canva Pro

Płaskie strąki skrywające nasiona z delikatnym wzorem, przypominającym sylwetkę orła, mogą wydawać się zwyczajnym warzywem, ale ich historia jest daleka od nudnej. Fasola z orzełkiem to dowód na to, że polityka potrafi wkroczyć nawet do ogródków warzywnych. Dziś na szczęście możemy bez przeszkód po nią sięgać i cieszyć się jej smakiem oraz właściwościami zdrowotnymi. A tych ma całkiem sporo - od wsparcia dla serca po ochronę przed zakrzepami. 

Przeczytaj też: Barszcz i ćwikła to standard. 6 przepisów na dania z burakiem w roli głównej

Fasola z orzełkiem - podstawowe informacje

Charakterystyczny wzór przypominający malutką sylwetkę orła - to właśnie od niego wzięła się nazwa fasola z orzełkiem. Te płaskie, szerokie strąki to odmiana karłowata, której nasiona dorastają do 20 mm długości, a łodygi tworzą niskopienne zwarte kępki. Jest ona bardzo łatwa w uprawie, a do tego prezentuje niebywałą wartość odżywczą. Wiele osób może zaskoczyć fakt, iż została ona wpisana na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Fasola z orzełkiem - zakazane warzywo

Historia fasoli z orzełkiem jako zakazanego warzywa sięga czasów zaborów. Wzór na strąkach przypominający polskiego orła z koroną sprawił, że carskie władze zaboru rosyjskiego uznały jej uprawę za symbol narodowego buntu i zakazały jej sadzenia. Kary za łamanie zakazu były surowe - włącznie z chłostą. Mimo represji Polacy nie poddali się - ukrywali fasolę między zagonami ziemniaków, po cichu wymieniali się nasionami i serwowali ją podczas Wigilii jako wyraz patriotyzmu. To właśnie dzięki tej oddolnej konspiracji odmiana przetrwała do dziś.

Fasolka z orzełkiem była zakazanym warzywem | Fot. 123RF/Picsel

Czy warto jeść fasolę?

Czy warto jeść fasolę? Odpowiedź na to pytanie jest bardzo prosta - oczywiście, że tak. Przede wszystkim wspiera ona pracę serca, dzięki zawartości potasu i magnezu, które regulują ciśnienie tętnicze i zmniejszają ryzyko chorób układu krążenia. Witamina K zapewnia prawidłową krzepliwość krwi i chroni przed zakrzepami, niwelując prawdopodobieństwo wystąpienia udaru. Dodatkowo błonnik obniża poziom złego cholesterolu i trójglicerydów. Fasola z orzełkiem ma niski indeks glikemiczny, więc nie powoduje gwałtownych skoków cukru we krwi - jest ona idealna dla diabetyków i osób na diecie. A do tego ma tak mało kalorii, że możesz jeść ją praktycznie bez ograniczeń. 

Sprawdź także: Śniadania bogate w błonnik. 5 przepisów na energetyczne rozpoczęcie dnia

Co przygotować z fasoli z orzełkiem? 

Nie wiesz, co przygotować z fasoli z orzełkiem? Skorzystaj z jednego z naszych pomysłów. Najprostsza i najbardziej klasyczna metoda to gotowanie nasion w osolonej wodzie przez kwadrans, a następnie podsmażenie ich na maśle z bułką tartą, czosnkiem i natką pietruszki. Taka fasola doskonale sprawdza się jako dodatek do obiadu - pasuje zarówno do mięs, jak i ryb. Możesz także przygotować ją na parze, zachowując większość witamin i chrupiącą konsystencję.

Fasolka po bretońsku to polski klasyk - sycący, rozgrzewający gulasz z różnych rodzajów fasoli, zanurzonej w gęstym, aromatycznym sosie pomidorowym. Jeśli przepadasz za polskimi specjałami, do potrawy dorzuć fasolę z orzełkiem.

Fasolka po bretońsku

 Fasolka po bretońsku Zobacz przepis

Fasolka po bretońsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Jesteś ogromnym fanem zup? Jeśli tak jest, dodaj fasolę z orzełkiem do minestrone lub zupy jarzynowej - nada ona im świeżości i zwiększy wartość odżywczą. W wersji na ciepło sprawdzi się też jako składnik zapiekanki. Wymieszaj ugotowane strąki z sosem pomidorowym, cebulą i przyprawami, przełóż do naczynia żaroodpornego, posyp startym serem i piecz przez 20 minut. W rezultacie otrzymasz proste i sycące danie idealne na rodzinny obiad. 

Zupa fasolowa

 Zupa fasolowa Zobacz przepis

Zupa fasolowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Dla entuzjastów sałatek fasola z orzełkiem to prawdziwy skarb. Ugotuj ją al dente, ostudź i wymieszaj z pomidorkami koktajlowymi, fetą, czerwoną cebulą i oliwkami. Polej całość oliwą i sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem - to połączenie sprawia, że możesz cieszyć się gotową, śródziemnomorską sałatką pełną smaku i koloru. 

Sałatka z fasolą

 Sałatka z fasolą Zobacz przepis

Sałatka z fasolą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Szukasz czegoś bardziej egzotycznego? Podsmaż fasolę na patelni wraz z sosem sojowym, imbirem, czosnkiem, papryką i sezamem. Dodaj do niej trochę chili dla pikanterii i podawaj z ryżem jaśminowym lub makaronem ryżowym. To szybkie danie, które zachwyci każdego miłośnika kuchni azjatyckiej. A jeśli nie lubisz wschodnich smaków, może masz ochotę na coś greckiego? 

Fasola po grecku

 Fasola po grecku Zobacz przepis

Fasola po grecku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródła: smaker.pl, historiaposzukaj.pl 

Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Kiszona sałatka na odporność i wzmocnienie. Jest tak dobra, że będziesz wyjadać prosto ze słoika »

Jedz zamiast słodyczy. 3 razy mniej kalorii niż w batoniku, dobrze działają na skórę »

Jedz codziennie, a serce będziesz mieć jak dzwon. Wystarczy 7 sztuk dziennie »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
1
15 min
9
Ciasta Kruche ciasto ze śliwkami

Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...

Odsłon: 22832

60 min
15
Dania główne Marry me chicken

Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...

Odsłon: 15253

30 min
15
Dania główne Tonkatsu kotlet

Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...

Odsłon: 4952

15 min
6