Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Fasola po grecku, czyli gigantes plaki, to rodzaj zapiekanki warzywnej. Tradycyjne, popularne w całej Grecji danie przygotowuje się z lokalnej odmiany fasoli. W Polsce jest dość trudno dostępna, więc można zastąpić ją podobnym Pięknym Jasiem.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5616
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 934
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 239
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 26733
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 60
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5616
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 934
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 239
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 26733
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 60
Składniki
Zalej fasolę zimną wodą i pozostaw do namoczenia na co najmniej 8 godzin (najlepiej na całą noc). W trakcie moczenia co pewien czas wymień wodę.
Ugotuj fasolę na półtwardo w świeżej wodzie. Gotuj przez około 40 minut – początkowo na większej mocy palnika, a po około po 10 minutach zbierz z powierzchni wody pianę i gotuj dalej na wolnym ogniu.
Przygotuj wszystkie warzywa. Sparz pomidory, obierz ze skórki i pokrój na niewielkie kawałki lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Pokrój na cienkie plasterki seler naciowy, a obrane marchewki na półplasterki. Obierz cebulę i ząbki czosnku. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek – na plasterki. Posiekaj natkę pietruszki.
W głębokiej patelni podsmaż na 2-3 łyżkach oliwy cebulę. Gdy się zeszkli, dołóż czosnek, a po chwili marchewkę i seler naciowy. Smaż przez 2-3 minuty. Dodaj pomidory, passatę pomidorową wymieszaną z wodą i resztę oliwy, a także połowę natki pietruszki, oregano i listki laurowe. Wymieszaj sos. Dopraw solą, pieprzem i odrobiną cukru. Duś przez kilka minut na wolnym ogniu.
Połącz sos z odcedzoną fasolą. Przełóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C (chyba, że korzystasz z patelni z żaroodporną rączką – wówczas wstaw do piekarnika patelnię). Piecz przez 60-80 minut – do miękkości fasoli.
Fasolę po grecku podawaj z chlebem, udekorowaną pokruszoną fetą, oliwkami i resztą natki pietruszki.