Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Dania główne
  • Fasolka po bretońsku
  • Dania główne
  • Przepis na

Fasolka po bretońsku

16.10.2025 Odsłon: 37801
5.0 (50 oceny)
Czas przygotowania
do 30 min
30 min
Czas gotowania
do 30 min
30 min
Liczba porcji
3-4 osoby
3-4 os.
smaker
smaker

Fasolka po bretońsku to polski klasyk - sycący, rozgrzewający gulasz z dwóch rodzajów fasoli, zanurzonej w gęstym, aromatycznym sosie pomidorowym. Musi być naturalnie wzbogacona kiełbasą, chrupiącym boczkiem i solidną dawką majeranku. To potrawa idealna na szybki obiad, a podawana z pajdą świeżego chleba zapewnia smak, który pozostanie w pamięci na długo. 

Fasolka po bretońsku - sycące danie na zimne dni 

Fasolka po bretońsku to danie, które jest niezwykle sycące, rozgrzewające i stanowi pełnowartościowy posiłek dzięki dużej zawartości roślinnego białka i błonnika. Choć wymaga długotrwałego namoczenia fasoli, sam proces gotowania jest prosty. Fasolka idealnie sprawdzi się jako szybki, ale pożywny obiad zwłaszcza w chłodniejsze dni, danie na spotkania rodzinne lub posiłek na wynos - świetnie smakuje na drugi dzień. Doskonale łączy smaki wędzonego mięsa i aromatycznych pomidorów z majerankiem. 

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Fasola jest twarda mimo długiego gotowania - dlaczego? 

Twarda fasola najczęściej jest wynikiem niedostatecznego namoczenia ziaren przez noc lub gotowania w twardej wodzie. Nie dodawaj soli do wody na początku gotowania, tylko pod sam koniec. Solenie na początku powoduje twardnienie łupiny fasoli i wydłuża czas gotowania, co może właśnie sprawić, że ziarna będą twarde mimo 90 minut spędzonego we wrzącej wodzie. 

Dwa rodzaje fasoli - czy to konieczne? 

Użycie dwóch rodzajów fasoli do tego dania ma na celu poprawić jego estetykę oraz zapewnić różnorodność tekstur. Nie jest to jednak obowiązkowe. Biała fasola jest zwykle bardziej kremowa i łatwo rozgniata się, tworząc naturalny zagęstnik. Z kolei czerwona utrzymuje kształt i jest bardziej jędrna. Możesz użyć tylko jednego rodzaju ziaren, tylko dostosuj czas gotowania do instrukcji podanej na opakowaniu, by nie doszło do przegotowania. Najczęściej stosuje się fasolę Piękny Jaś, która charakteryzuje się dość dużą wielkością i kremowym wnętrzem po ugotowaniu. 

Czy można użyć fasoli z puszki? 

Jak najbardziej - fasolka po bretońsku na fasoli konserwowej to wersja dla osób bardzo zapracowanych i zabieganych, którzy nie mają czasu na długotrwałe przygotowywanie tej potrawy. Ten składnik drastycznie skróci czas, eliminując namaczanie i półtorej godziny gotowania. Użyj 2-3 dużych puszek odsączonej i przepłukanej fasoli, którą dodasz do gulaszu razem z kiełbasą i boczkiem. Następnie wystarczy gotować całość przez 20 minut potrzebne na przyszykowanie sosu. 

Smak boczku i kiełbasy jest kluczowy 

Boczek pokrój w kostkę, aby łatwiej wytopił tłuszcz i stał się chrupiący - nie tylko poprawi to teksturę dania, ale i jego smak. Tłuszcz wytopiony z mięsa jest kluczowy, gdyż później musi posłużyć do podsmażenia pozostałych składników - najpierw kiełbasy, a na końcu cebuli i czosnku. Zawsze używaj najwyższej jakości wędliny, najlepiej z przepisu na kiełbasę swojską 5 kg. Uważaj, by używać tylko gorącego smalcu, który nie będzie aż tak mocno wchłaniał się w strukturę mięsa i warzyw. Cały czas mieszaj składniki, by przypadkiem ich nie przypalić - wystarczy odrobina spalenizny, by cała fasolka po bretońsku była gorzka i niesmaczna. 

Jak zagęścić fasolkę po bretońsku? 

Sos zagęścisz i wzmocnisz, dodając koncentratu pomidorowego, ale w bardzo niewielkiej ilości, by jego kwaskowatość nie zdominowała dania. Znacznie lepszym i alternatywnym sposobem jest rozgniecenie części fasoli - ok. 5 łyżek na 500 g suchej fasoli w osobnej miseczce i dodanie jej do gulaszu. Niektórzy wolą z kolei przygotowywać zasmażkę z mąki, masła i koncentratu pomidorowego, która doda aksamitności i ciekawego aromatu. 

Jak doprawić fasolkę po bretońsku z tego przepisu? 

Kluczową przyprawą jest tu majeranek, który należy dodać pod koniec gotowania, w ostatnich 10 minutach. Długa obróbka cieplna tego zioła powoduje utratę jego intensywnego, charakterystycznego aromatu. Dodanie go pod koniec gwarantuje, że zapach będzie świeży i wyrazisty. Paprykę słodką możesz wsypać już na początku, a najlepiej jest krótko podsmażyć ją na wytopionym z boczku tłuszczu. Miłośnicy ostrzejszych smaków mogą pozwolić sobie na nutę chili, ale najlepiej jest ją dozować gdzieś w połowie - podana na początku nie rozwinie w pełni swojego aromatu, przez co przy próbowaniu będzie niewyczuwalna. Dopiero następnego dnia pokaże swoją moc. 

 

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

wałek
wałek
Zupy

Meksykański kociołek

Zupy Meksykański kociołek

Wielki kociołek pikantnej zupy gulaszowej w stylu meksykańskim, w sam raz na...

  • Polska
  • Meksykańska
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Fasolka
  • Papryka
  • Kukurydza
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 167

do 60 min 60 min
2
Dorka134
Dorka134
Ciasta

Rafaello

Ciasta Rafaello

Spróbuj przygotować Rafaello – to ciasto zachwyci każdego! Delikatny kremi ko...

Odsłon: 243

do 60 min 60 min
1
smaker
smaker
Dania główne

Placki ziemniaczane z piekarnika

Dania główne Placki ziemniaczane z piekarnika

Placki ziemniaczane to danie, które dla wielu z nas jest wyjątkowym przysmaki...

  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Jajka
  • Jogurt
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Gulasze
  • Placki
  • Dżemy
  • Jajka

Odsłon: 169978

do 30 min 30 min
90
maddalena
maddalena
Dania główne

Fasolka po bretońsku

Dania główne Fasolka po bretońsku

Smaczna fasolka lubiana przez wszystkich:).

  • Warzywa
  • Fasolka
  • Papryka
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Majeranek
  • Kiełbasy

Odsłon: 600

> 60 min >60 min
2
smaki-katriny
smaki-katriny
Ciasta

Markizy kakaowe z kremem maślanym, pyszne ciasteczka

Ciasta Markizy kakaowe z kremem maślanym, pyszne ciasteczka

rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...

  • Dietetyczne
  • Nabiał
  • Ciasta
  • Ciastka

Odsłon: 10652

do 60 min 60 min
20
ewaeu
ewaeu
Ciasta

Piernik dojrzewający

Ciasta Piernik dojrzewający

Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...

  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 3295

do 30 min 30 min
21
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

wałek
wałek
Zupy

Meksykański kociołek

Zupy Meksykański kociołek

Wielki kociołek pikantnej zupy gulaszowej w stylu meksykańskim, w sam raz na...

  • Polska
  • Meksykańska
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Fasolka
  • Papryka
  • Kukurydza
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 167

do 60 min 60 min
2
Dorka134
Dorka134
Ciasta

Rafaello

Ciasta Rafaello

Spróbuj przygotować Rafaello – to ciasto zachwyci każdego! Delikatny kremi ko...

Odsłon: 243

do 60 min 60 min
1
smaker
smaker
Dania główne

Placki ziemniaczane z piekarnika

Dania główne Placki ziemniaczane z piekarnika

Placki ziemniaczane to danie, które dla wielu z nas jest wyjątkowym przysmaki...

  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Jajka
  • Jogurt
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Gulasze
  • Placki
  • Dżemy
  • Jajka

Odsłon: 169978

do 30 min 30 min
90
maddalena
maddalena
Dania główne

Fasolka po bretońsku

Dania główne Fasolka po bretońsku

Smaczna fasolka lubiana przez wszystkich:).

  • Warzywa
  • Fasolka
  • Papryka
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Majeranek
  • Kiełbasy

Odsłon: 600

> 60 min >60 min
2
smaki-katriny
smaki-katriny
Ciasta

Markizy kakaowe z kremem maślanym, pyszne ciasteczka

Ciasta Markizy kakaowe z kremem maślanym, pyszne ciasteczka

rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...

  • Dietetyczne
  • Nabiał
  • Ciasta
  • Ciastka

Odsłon: 10652

do 60 min 60 min
20
ewaeu
ewaeu
Ciasta

Piernik dojrzewający

Ciasta Piernik dojrzewający

Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...

  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 3295

do 30 min 30 min
21
Smaker
REKLAMA
Smaker
Dania główne
Smaker
Fasolka po bretońsku
Autor:
smaker
do 30 min
3-4 osoby

Składniki

  • 300 g białej fasoli suchej,
  • 300 g czerwonej fasoli suchej,
  • 300 g kiełbasy (np podwawelskiej),
  • 150 g boczku w kostce,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 4 pomidory lub puszka pomidorów,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 1 liść laurowy,
  • 1 ziele angielskie,
  • papryka słodka w proszku,
  • majeranek,
  • sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1

Zacznij przygotowania od namoczenia suchej fasoli w zimnej wodzie. Najlepiej pozostawić ją tak na całą noc, aby była następnego dnia gotowa do przyrządzenia.

2

Odsączoną fasolkę włóż do garnka. Zalej ją około litrem wody. Posól, dopraw zielem angielskim i liściem laurowym. Gotuj na palniku o małej mocy pod przykryciem aż do miękkości około półtorej godziny.

3

Przygotuj teraz mięso. Z boczku odetnij twardą skórę i pokrój go w kostkę. Rozgrzej patelnię i podsmaż go na średnim ogniu. Powinien wytopić tłuszcz.

4

W tym czasie pokrój kiełbasę, jeśli jest taka potrzeba to obierz ją ze skórki. Najlepiej, aby miała kształt półplasterków. Dodaj ją do smażącego się boczku. Jeśli tłuszczu jest wystarczająco, nie musisz dodawać oleju czy też masła. Całość smaż przez około 5 minut.

5

Cebulę posiekaj drobno. Czosnek obierz, zmiażdż i także pokrój. Dodaj pod koniec smażenia się mięsa, aby delikatnie się zeszkliły. Do ugotowanej fasolki dodaj kiełbasę, boczek, cebulę i czosnek.

6

Pokrój pomidory, jeśli korzystasz ze świeżych i dodaj je do pozostałych składników. Te z puszki wystarczy wlać z całą zawartością. Zamieszaj i gotuj przez około 10 minut. Pod koniec dodaj koncentrat pomidorowy, a także dopraw danie majerankiem, solą, pieprzem i słodką papryką w proszku. Gotuj jeszcze przez 10 minut.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki