Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na kiełbasę swojską 5 kg pozwoli ci na własnoręcznie przygotowanie pysznej wędliny - czy to do pieczenia lub grillowania, czy też na kanapki. Przygotowanie swojskiej kiełbasy jest prostsze, niż mogłoby się wydawać, a kluczowe jest odpowiednio dobrane, dobrej jakości mięso wieprzowe. Ważne jest też prawidłowe przygotowanie jelit.
Najważniejsza jest dobra jakość mięsa wieprzowego użytego do przygotowania kiełbasy swojskiej. W tym przepisie użyto 5 kg mięsa wieprzowego z szynki oraz 1 kg boczku. Z powodzeniem jednak możesz też dodać karkówkę czy łopatkę, by jeszcze bardziej podkręcić smak domowej wędliny. Mieszanka mięsna musi zawierać odpowiednio dużo tłuszczu, który jest nośnikiem smaku. Nie zapomnij też przyprawić swojską kiełbasę aromatyczną mieszanką ręcznej roboty, którą możesz zmodyfikować zgodnie z indywidualnymi preferencjami smakowymi. Będzie to zdrowa alternatywa dla wszystkich sklepowych wędlin. Możesz też od razu skorzystać kiełbasy swojskiej przepisu na 10 kg.
Mieszanka mięs do przygotowania kiełbasy swojskiej musi zawierać zarówno mięso chude, jak i mięso tłuste. Ogólna zawartość tłuszczu w kiełbasie domowej powinna wynosić ok. 20-25%, dzięki czemu będzie ona pyszna, wilgotna i aromatyczna. Dlatego poza szynką wieprzową, konieczne jest dodanie właśnie boczku bez kości i skóry. Możesz też zamienić go na słoninę czy podgardle. Wszystkie składniki należy drobno posiekać, a następnie zmielić w maszynce do mielenia mięsa na jednolitą masę. By całość była miękka i gładka, wymieszaj ją z zimną wodą. Długotrwałe mieszanie mięsa dodaje mu też lekkości i elastyczności.
Przygotowanie domowej kiełbasy to także dobranie odpowiednich przypraw, które sprawią, że całość będzie aromatyczna i pachnąca. Nie może oczywiście zabraknąć pieprzu i soli, o której napiszemy nieco więcej poniżej. Dodatkowo użyj:
W sklepach często dostępna jest też gotowa przyprawa do kiełbasy swojskiej, choć z pewnością warto poeksperymentować ze swoją własną mieszanką. Delikatniejsze wyroby świetnie będą pasować do młodej kapusty z kiełbasą.
Peklowanie to proces konserwowania kiełbasy swojskiej za pomocą soli. Dzięki temu wędlina dłużej zachowuje świeżość i charakteryzuje się mocniejszym aromatem. Dlatego zamiast zwykłej soli, dodaj specjalną sól do peklowania mięsa.
Przygotuj jelita wieprzowe - oczyść je dokładnie pod bieżącą wodą, w razie możliwości odwracając je na drugą stronę i ponownie przepłukując. Na koniec wstaw je na kilka godzin do ciepłej wody, a następnie dobrze osusz. Nadziewanie jelit najlepiej wykonać za pomocą specjalnej nakładki do maszynki do mielenia mięsa. Trzeba uważać, by do wewnątrz nie dostały się pęcherzyki powietrza - sposób wykonania kiełbasy i dokładność całego procesu dają gwarancję chrupiącej, aromatycznej skórki i dobrze związanego wnętrza.
Wędzenie kiełbasy dodaje jej wyjątkowego aromatu, lekko drzewnego z nutą dymu. W tym procesie tworzy się też chrupiąca skórka, bez której wielu nie wyobraża sobie grilla. Niezbędna jest jednak wędzarnia domowa - specjalne pomieszczenie lub pojemnik, do którego wkłada się uformowane swojskie wyroby i pozostawia na odpowiednio długi czas. Całe szczęście na rynku dostępne są również małe urządzenia do wykorzystania we własnej kuchni czy na balkonie, dzięki czemu każdy może samodzielnie uwędzić swoje wędliny. Jeśli jednak nie dysponujesz takim narzędziem, możesz je upiec na surowo po dobie odpoczynku w lodówce.
Produkcja swojskiej kiełbasy nie jest trudna, a po pierwszym wędzeniu z pewnością co rusz będziesz szykować nowe jelita wieprzowe na kolejne wędliny. Dobra swojska kiełbasa będzie prawdziwym hitem podczas rodzinnego grilla i doda aromatu wielu daniom, takim jak leczo czy zapiekanki.
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 591
Zupa ogonowa to jedno z klasycznych to dań kuchni polskiej, które z powodzeni...
Odsłon: 75483
Zdrowa, smaczna sałatka śniadaniowa.
Odsłon: 1618
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 591
Zupa ogonowa to jedno z klasycznych to dań kuchni polskiej, które z powodzeni...
Odsłon: 75483
Zdrowa, smaczna sałatka śniadaniowa.
Odsłon: 1618
Składniki
Szynkę wieprzową i boczek pokrój w kostkę, następnie przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa.
Do zmielonego mięsa dodaj sól, pieprz, słodką i ostrą paprykę oraz czosnek. Składniki wymieszaj. Następnie dodawaj stopniowo zimną wodę. Mięsną masę wyrabiaj dłońmi.
Jelita wieprzowe wypłucz w zimnej wodzie.
Wypłukane jelita naciągnij na odpowiednią końcówkę maszynki do mielenia mięsa. Napełniaj jelita mięsem, uważaj żeby nie zostawiać pustych przestrzeni. Napełnione jelito skręcaj co 20-30 cm formując kiełbaski.
Gotowe kiełbaski ponakłuwaj wykałaczką. Powieś i susz w chłodnym, miejscu przez około 5-6 godzin.
Po procesie suszenia kiełbaski należy uwędzić w dymie. Proces wędzenia powinien trwać od 14 do 16 godzin.
Uwędzone kiełbaski susz przez kolejne 2-3 godziny.
Uwaga: jeśli nie masz możliwości uwędzenia kiełbasek, po napełnieniu jelit wstaw kiełbaski na dobę do lodówki, a następnie upiecz je na rumiany kolor w piekarniku.