Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiełbasa swojska – jak mówi sama nazwa – jest niezwykle aromatyczna i smakowita. Ma lekko słony smak z domieszką dymu wędzarniczego. Nie jest za tłusta ani za chuda – po prostu idealna! Świetnie sprawdzi się na kanapki lub na obiad. Nie ma lepszej kiełbasy na grilla! Żadna kupna wędlina nie będzie tak smakować. Jej przygotowanie jest stosunkowo proste, a najwięcej czas zajmuje jej uwędzenie. Warto jednak poczekać na ten smak.
Polecam. Pod choinką smakuje wyjątkowo.
Odsłon: 30
Jestem pewna, że czegoś takiego nie próbowaliście. ;) Przysmak wigilijny to c...
Odsłon: 97
Moje schabowe były przed panierowaniem moczone 30 minut w mleku, są kruche, s...
Odsłon: 22
Przepis na ten makowiec jest b. prosty, nieskomplikowany , a makowiec pyszny....
Odsłon: 36
Polecam. Pod choinką smakuje wyjątkowo.
Odsłon: 30
Jestem pewna, że czegoś takiego nie próbowaliście. ;) Przysmak wigilijny to c...
Odsłon: 97
Moje schabowe były przed panierowaniem moczone 30 minut w mleku, są kruche, s...
Odsłon: 22
Przepis na ten makowiec jest b. prosty, nieskomplikowany , a makowiec pyszny....
Odsłon: 36
Składniki
Mięso pokrój na mniejsze kawałki. Karkówkę i wołowinę zmiel w maszynce o średnich oczkach. Słoninę zmiel na oczkach najmniejszych.
Dokładnie wymieszaj wszystkie mięsa i słoninę. Przyprawy utłucz w moździerzu, a czosnek rozetrzyj z solą. Dodaj wszystko do masy i ponownie dobrze wyrób.
Dodaj bulion i wymieszaj całość ręką na gładką masę. Włóż ją do kamiennego naczynia i pozostaw na ok. 24 godziny pod przykryciem w ciepłym miejscu. Sól uchroni mięso przed aktywnością patogennych bakterii.
Przelane wodą jelita nawiń na odpowiednią końcówkę maszynki do mięsa. Miel powoli, pilnując, by całe jelito było dobrze napełnione. Skręcaj co 30 cm, formując kiełbaski. Nakłuj je i susz w chłodnym miejscu przez następne 4-6 godzin.
Osuszone kiełbasy swojskie należy wędzić w ciepłym dymie przez 12-16 godzin. Na koniec ponownie je susz przez 2-4 godzin. Podawać na ciepło lub na zimno.