Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiełbasa swojska – jak mówi sama nazwa – jest niezwykle aromatyczna i smakowita. Ma lekko słony smak z domieszką dymu wędzarniczego. Nie jest za tłusta ani za chuda – po prostu idealna! Świetnie sprawdzi się na kanapki lub na obiad. Nie ma lepszej kiełbasy na grilla! Żadna kupna wędlina nie będzie tak smakować. Jej przygotowanie jest stosunkowo proste, a najwięcej czas zajmuje jej uwędzenie. Warto jednak poczekać na ten smak.
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 7
Polecam.
Odsłon: 747
Przepis dnia
Dla miłośników ciast wytrawnych. Salami podkręca smak .
Odsłon: 2029
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 7
Polecam.
Odsłon: 747
Przepis dnia
Dla miłośników ciast wytrawnych. Salami podkręca smak .
Odsłon: 2029
Składniki
Mięso pokrój na mniejsze kawałki. Karkówkę i wołowinę zmiel w maszynce o średnich oczkach. Słoninę zmiel na oczkach najmniejszych.
Dokładnie wymieszaj wszystkie mięsa i słoninę. Przyprawy utłucz w moździerzu, a czosnek rozetrzyj z solą. Dodaj wszystko do masy i ponownie dobrze wyrób.
Dodaj bulion i wymieszaj całość ręką na gładką masę. Włóż ją do kamiennego naczynia i pozostaw na ok. 24 godziny pod przykryciem w ciepłym miejscu. Sól uchroni mięso przed aktywnością patogennych bakterii.
Przelane wodą jelita nawiń na odpowiednią końcówkę maszynki do mięsa. Miel powoli, pilnując, by całe jelito było dobrze napełnione. Skręcaj co 30 cm, formując kiełbaski. Nakłuj je i susz w chłodnym miejscu przez następne 4-6 godzin.
Osuszone kiełbasy swojskie należy wędzić w ciepłym dymie przez 12-16 godzin. Na koniec ponownie je susz przez 2-4 godzin. Podawać na ciepło lub na zimno.