Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lato to z pewnością sezon na młodą kapustę. Możesz ją wykorzystać w przepisach na dania główne albo dodatki do obiadu. W każdym domu przygotowuje się ją nieco inaczej, ale my mamy dla ciebie wyjątkową wersję, czyli młodą kapustę z koperkiem, kiełbasą i pomidorkami koktajlowymi. To danie pachnie słońcem i domową atmosferą. Kiedy nie masz pomysłu na obiad albo ciepłą kolację, możesz zjeść kapustę zasmażaną z kiełbasą samodzielnie. Pasuje również do kromki świeżego chleba, młodych ziemniaczków, a także posiłków mięsnych.
Nasz przepis na młodą kapustę z koperkiem i kiełbasą jest bardzo prosty, dlatego będziesz często do niego wracać. W połączeniu z pomidorkami koktajlowymi i koncentratem, słony oraz kwaskowaty smak świetnie przeplata się z delikatną słodyczą. W dodatku nie potrzebujesz wielu składników, aby przygotować to danie. Oczywiście najważniejszym z nich jest młoda kapusta – jasna, jędrna i zwarta. Jej liście powinny być jasnozielone, dzięki czemu będzie delikatna w smaku. Wybierz do niej świeży koperek o intensywnym zapachu, który po posiekaniu zachowa swój aromat i nie zdominuje smaku potrawy.
Warto też zwrócić uwagę na kiełbasę. Najlepiej sprawdzi się taka o dość zwartej konsystencji, z wyraźnym smakiem i aromatem wędzenia, ale z umiarkowaną zawartością tłuszczu. Zbyt tłusta może sprawić, że danie stanie się ciężkie. Pamiętaj, aby była dobrze podsmażona. Zarumienione mięso znacznie lepiej smakuje w tym daniu.
Do kapusty zasmażanej z kiełbasą idealnie sprawdzą się małe pomidorki koktajlowe, soczyste i słodkie. Możesz użyć również zwykłych pomidorów pokrojonych w kostkę, ale warto, aby były dojrzałe.
Nasz przepis na kapustę nie wymaga skomplikowanych składników, dlatego podstawowe przyprawy na pewno masz w domu. Ziele angielskie, liście laurowe, sól i pieprz zdecydowanie wystarczą, aby podkreślić naturalną słodycz młodej kapusty i wędzoną kiełbasę. Jeśli chcesz nadać potrawie bardziej wyrazisty charakter, warto dodać odrobinę tymianku. Delikatniejszymi i świetnie pasującymi przyprawami są również majeranek i natka pietruszki. Te zioła dobrze współgrają z mięsem i kapustą, wprowadzając przyjemną, wytrawną nutę. Możesz też spróbować dodać szczyptę kminku, który nie tylko podkręca smak, ale i wspomaga trawienie – co przy daniach z kapusty może być istotne.
Do mniej oczywistych, ale ciekawych dodatków, można zaliczyć kilka kropel sosu sojowego. Pogłębi kolor i smak dania. Inną opcją jest dodanie odrobiny octu jabłkowego lub łyżeczki musztardy.
Kapustę na słodko możesz przełamać na wiele sposobów, aby uzyskać bardziej wytrawną potrawę. Wiele osób dodaje do niej tłustą śmietanę (najlepiej 12 albo 18%). Na dużą główkę wystarczy 200-250 ml. Przy dodatku tego składnika, nie rezygnuj z koncentratu pomidorowego i koperku. Całość świetnie się połączy.
Kapusta zasmażana z kiełbasą to danie, które można z łatwością urozmaicić i wzbogacić o kolejne składniki. Jednym z nich jest tradycyjna cebula – najlepiej zeszklona na patelni razem z masłem i solą. Taka cebula wnosi delikatną słodycz i podbija smak kapusty, a jeśli dodasz ją na samym początku duszenia, stanie się przyjemnie miękka i niemal rozpłynie się w daniu.
Świetnym dodatkiem jest również czosnek, najlepiej przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany. Doda ostrego posmaku, jeśli wrzucisz go pod koniec przygotowywania młodej kapusty z koperkiem i kiełbasą. A może chcesz podkreślić słodycz tego dania? W takim razie zetrzyj na tarce marchewkę i dodaj ją również do przepisu.
Dla miłośników bardziej treściwych i mięsnych dań doskonałym rozwiązaniem będzie boczek surowy wędzony. Pokrojony w drobną kostkę i wytopiony na początku przygotowania, nada młodej kapuście z kiełbasą głębszego, wędzonego posmaku oraz wyrazistego charakteru.
Rozgrzewająca zupa na pożegnanie Zimnych Ogrodników.
Odsłon: 30
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 94
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 10310
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 105
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 936
Rozgrzewająca zupa na pożegnanie Zimnych Ogrodników.
Odsłon: 30
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 94
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 10310
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 105
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 936
Składniki
Młodą kapustę umyj i drobno poszatkuj. Przełóż do dużego garnka. Zalej ją niewielką ilością wody. Nie ma potrzeby dodawania jej więcej, bo warzywo samo z siebie puści jej bardzo dużo.
Kapustę podgrzej na bardzo małym ogniu, do zagotowania. Dodaj wszystkie przyprawy. Gotuj całość bez przykrycia przez 10 minut.
Kiełbasę pokrój w plasterki. Usmaż je na patelni bez tłuszczu lub z dosłownie 2 kropelkami oleju, jeśli jest to niezbędne. Kiedy mięso się zarumieni, dodaj je do kapusty.
Pomidorki koktajlowe drobno posiekaj i także dołóż do kapusty. Na koniec dodaj posiekany koperek w preferowanej ilości oraz koncentrat pomidorowy. Wszystko dobrze wymieszaj.
Jeśli młoda kapusta z koperkiem i kiełbasą ma zbyt dużo wody, możesz ją odcedzić łyżką lub przez minutkę podsmażyć na patelni bez tłuszczu. Potrawa świetnie smakuje z dodatkiem młodych ziemniaczków.