Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Sałatki
  • Młoda kapusta z kiełbasą
  • Sałatki
  • Przepis na

Młoda kapusta z kiełbasą

08.05.2025 Odsłon: 56399
5.0 (31 oceny)
Czas przygotowania
do 15 min
15 min
Czas gotowania
do 30 min
30 min
Liczba porcji
3-4 osoby
3-4 os.
smaker
smaker

Lato to z pewnością sezon na młodą kapustę. Możesz ją wykorzystać w przepisach na dania główne albo dodatki do obiadu. W każdym domu przygotowuje się ją nieco inaczej, ale my mamy dla ciebie wyjątkową wersję, czyli młodą kapustę z koperkiem, kiełbasą i pomidorkami koktajlowymi. To danie pachnie słońcem i domową atmosferą. Kiedy nie masz pomysłu na obiad albo ciepłą kolację, możesz zjeść kapustę zasmażaną z kiełbasą samodzielnie. Pasuje również do kromki świeżego chleba, młodych ziemniaczków, a także posiłków mięsnych.  

Przepis na młodą kapustę z koperkiem i kiełbasą 

Nasz przepis na młodą kapustę z koperkiem i kiełbasą jest bardzo prosty, dlatego będziesz często do niego wracać. W połączeniu z pomidorkami koktajlowymi i koncentratem, słony oraz kwaskowaty smak świetnie przeplata się z delikatną słodyczą. W dodatku nie potrzebujesz wielu składników, aby przygotować to danie. Oczywiście najważniejszym z nich jest młoda kapusta – jasna, jędrna i zwarta. Jej liście powinny być jasnozielone, dzięki czemu będzie delikatna w smaku. Wybierz do niej świeży koperek o intensywnym zapachu, który po posiekaniu zachowa swój aromat i nie zdominuje smaku potrawy. 

Warto też zwrócić uwagę na kiełbasę. Najlepiej sprawdzi się taka o dość zwartej konsystencji, z wyraźnym smakiem i aromatem wędzenia, ale z umiarkowaną zawartością tłuszczu. Zbyt tłusta może sprawić, że danie stanie się ciężkie. Pamiętaj, aby była dobrze podsmażona. Zarumienione mięso znacznie lepiej smakuje w tym daniu.  

Do kapusty zasmażanej z kiełbasą idealnie sprawdzą się małe pomidorki koktajlowe, soczyste i słodkie. Możesz użyć również zwykłych pomidorów pokrojonych w kostkę, ale warto, aby były dojrzałe.

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Jak doprawić kapustę zasmażaną z kiełbasą? 

Nasz przepis na kapustę nie wymaga skomplikowanych składników, dlatego podstawowe przyprawy na pewno masz w domu. Ziele angielskie, liście laurowe, sól i pieprz zdecydowanie wystarczą, aby podkreślić naturalną słodycz młodej kapusty i wędzoną kiełbasę. Jeśli chcesz nadać potrawie bardziej wyrazisty charakter, warto dodać odrobinę tymianku. Delikatniejszymi i świetnie pasującymi przyprawami są również majeranek i natka pietruszki. Te zioła dobrze współgrają z mięsem i kapustą, wprowadzając przyjemną, wytrawną nutę. Możesz też spróbować dodać szczyptę kminku, który nie tylko podkręca smak, ale i wspomaga trawienie – co przy daniach z kapusty może być istotne.  

Do mniej oczywistych, ale ciekawych dodatków, można zaliczyć kilka kropel sosu sojowego. Pogłębi kolor i smak dania. Inną opcją jest dodanie odrobiny octu jabłkowego lub łyżeczki musztardy.  

Jak urozmaicić kapustę zasmażaną z kiełbasą? 

Kapustę na słodko możesz przełamać na wiele sposobów, aby uzyskać bardziej wytrawną potrawę. Wiele osób dodaje do niej tłustą śmietanę (najlepiej 12 albo 18%). Na dużą główkę wystarczy 200-250 ml. Przy dodatku tego składnika, nie rezygnuj z koncentratu pomidorowego i koperku. Całość świetnie się połączy. 

Kapusta zasmażana z kiełbasą to danie, które można z łatwością urozmaicić i wzbogacić o kolejne składniki. Jednym z nich jest tradycyjna cebula – najlepiej zeszklona na patelni razem z masłem i solą. Taka cebula wnosi delikatną słodycz i podbija smak kapusty, a jeśli dodasz ją na samym początku duszenia, stanie się przyjemnie miękka i niemal rozpłynie się w daniu. 

Świetnym dodatkiem jest również czosnek, najlepiej przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany. Doda ostrego posmaku, jeśli wrzucisz go pod koniec przygotowywania młodej kapusty z koperkiem i kiełbasą. A może chcesz podkreślić słodycz tego dania? W takim razie zetrzyj na tarce marchewkę i dodaj ją również do przepisu. 

Dla miłośników bardziej treściwych i mięsnych dań doskonałym rozwiązaniem będzie boczek surowy wędzony. Pokrojony w drobną kostkę i wytopiony na początku przygotowania, nada młodej kapuście z kiełbasą głębszego, wędzonego posmaku oraz wyrazistego charakteru.  

Zobacz też inne przepisy na młodą kapustę: 

  • Przepis na kiszoną młodą kapustę
  • Przepis na chłopski garnek z młodą kapustą 
  • Młoda kapusta ze śmietaną
  • Duszona młoda kapusta do obiadu

Przepis w Waszym wykonaniu (3)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

ewaeu
ewaeu
Przetwory

Pikle ogórkowe w musztardzie

Przetwory Pikle ogórkowe w musztardzie

Koniecznie muszą znaleźć się w spiżarni. Są bardzo smaczne. Można wykorzystać...

  • Przyprawy

Odsłon: 1716

> 60 min >60 min
4
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Placki ziemniaczane po mazursku

Dania główne Placki ziemniaczane po mazursku

Pychota. Plińce z pomoczką czyli placki ziemniaczane po mazursku. Placki ziem...

  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Mięta
  • Placki

Odsłon: 8265

do 30 min 30 min
9
ewaeu
ewaeu
Przetwory

Pikle ogórkowe na słodko

Przetwory Pikle ogórkowe na słodko

Polecam, z miodem. Ja robię pikle ogórkowe każdego roku i wszystkie słoiczki...

  • Przyprawy

Odsłon: 705

> 60 min >60 min
5

Przepis dnia

bryssska
bryssska
Przetwory

Sałatka szwedzka z ogórków na zimę

Przetwory Sałatka szwedzka z ogórków na zimę

Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...

  • Warzywa
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 1252539

> 60 min >60 min
4746
ewaeu
ewaeu
Przekąski

Placki ziemniaczane

Przekąski Placki ziemniaczane

Polecam.

  • Impreza
  • Polska
  • Bez laktozy
  • Bez cukru
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy
  • Bazylia
  • Czosnek
  • Placki
  • Jajka
  • Dla zdrowia

Odsłon: 1364

do 30 min 30 min
25
marianna1289
marianna1289
Ciasta

Jagodowe orzeźwienie

Ciasta Jagodowe orzeźwienie

Aksamitna konsystencja, delikatny i subtelny smak , wprost do niedzielnej kawy.

  • Impreza
  • Tłusty czwartek
  • Komunia
  • Do pracy
  • Owoce
  • Jagody
  • Nabiał
  • Ser
  • Ciasta

Odsłon: 510

do 60 min 60 min
4
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

ewaeu
ewaeu
Przetwory

Pikle ogórkowe w musztardzie

Przetwory Pikle ogórkowe w musztardzie

Koniecznie muszą znaleźć się w spiżarni. Są bardzo smaczne. Można wykorzystać...

  • Przyprawy

Odsłon: 1716

> 60 min >60 min
4
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Placki ziemniaczane po mazursku

Dania główne Placki ziemniaczane po mazursku

Pychota. Plińce z pomoczką czyli placki ziemniaczane po mazursku. Placki ziem...

  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Mięta
  • Placki

Odsłon: 8265

do 30 min 30 min
9
ewaeu
ewaeu
Przetwory

Pikle ogórkowe na słodko

Przetwory Pikle ogórkowe na słodko

Polecam, z miodem. Ja robię pikle ogórkowe każdego roku i wszystkie słoiczki...

  • Przyprawy

Odsłon: 705

> 60 min >60 min
5

Przepis dnia

bryssska
bryssska
Przetwory

Sałatka szwedzka z ogórków na zimę

Przetwory Sałatka szwedzka z ogórków na zimę

Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...

  • Warzywa
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 1252539

> 60 min >60 min
4746
ewaeu
ewaeu
Przekąski

Placki ziemniaczane

Przekąski Placki ziemniaczane

Polecam.

  • Impreza
  • Polska
  • Bez laktozy
  • Bez cukru
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy
  • Bazylia
  • Czosnek
  • Placki
  • Jajka
  • Dla zdrowia

Odsłon: 1364

do 30 min 30 min
25
marianna1289
marianna1289
Ciasta

Jagodowe orzeźwienie

Ciasta Jagodowe orzeźwienie

Aksamitna konsystencja, delikatny i subtelny smak , wprost do niedzielnej kawy.

  • Impreza
  • Tłusty czwartek
  • Komunia
  • Do pracy
  • Owoce
  • Jagody
  • Nabiał
  • Ser
  • Ciasta

Odsłon: 510

do 60 min 60 min
4
Smaker
REKLAMA
Smaker
Sałatki
Smaker
Młoda kapusta z kiełbasą
Autor:
smaker
do 15 min
3-4 osoby

Składniki

  • 1 główka młodej kapusty
  • 1 kiełbasa z małą ilością tłuszczu
  • 50 ml wody
  • 1 pęczek koperku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 3 pomidorki koktajlowe
  • 2 szczypty soli
  • 2 szczypty pieprzu
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
Sposób przygotowania:
1

Młodą kapustę umyj i drobno poszatkuj. Przełóż do dużego garnka. Zalej ją niewielką ilością wody. Nie ma potrzeby dodawania jej więcej, bo warzywo samo z siebie puści jej bardzo dużo.

2

Kapustę podgrzej na bardzo małym ogniu, do zagotowania. Dodaj wszystkie przyprawy. Gotuj całość bez przykrycia przez 10 minut.

3

Kiełbasę pokrój w plasterki. Usmaż je na patelni bez tłuszczu lub z dosłownie 2 kropelkami oleju, jeśli jest to niezbędne. Kiedy mięso się zarumieni, dodaj je do kapusty.

4

Pomidorki koktajlowe drobno posiekaj i także dołóż do kapusty. Na koniec dodaj posiekany koperek w preferowanej ilości oraz koncentrat pomidorowy. Wszystko dobrze wymieszaj.

5

Jeśli młoda kapusta z koperkiem i kiełbasą ma zbyt dużo wody, możesz ją odcedzić łyżką lub przez minutkę podsmażyć na patelni bez tłuszczu. Potrawa świetnie smakuje z dodatkiem młodych ziemniaczków.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki