Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiszona młoda kapusta to pyszny dodatek do wielu potraw. Jest lekko słodka i słona jednocześnie. Przygotowana i przełożona do słoików może być przechowywana nawet do 3 tygodni.
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 3494
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 503
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 317
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na kawałki kurczaka skąpane w sosie śmietankowym z dodatkie...
Odsłon: 7116
Lekki krem ogórkowy z pewnością sprawdzi się na te letnie upały (oby kilka dn...
Odsłon: 409
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 3494
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 503
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 317
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na kawałki kurczaka skąpane w sosie śmietankowym z dodatkie...
Odsłon: 7116
Lekki krem ogórkowy z pewnością sprawdzi się na te letnie upały (oby kilka dn...
Odsłon: 409
Składniki
Kapustę obierz z zewnętrznych liści. Umyj i osusz. Przekrój na pół, a następnie poszatkuj na cienkie paski. Marchewki obierz i zetrzyj na tarce. Czosnek obierz, przepuść przez praskę albo posiekaj w drobną kostkę. Koperek umyj, osusz i posiekaj.
Wszystkie warzywa umieść w misce. Zasyp solą. Wymieszaj dokładnie. Zostaw na 2 godziny, aby kapusta z dodatkami zmiękła i puściła sok.
Teraz przełóż wszystkie składniki do kamionki, garnka albo dużego słoika. Każdą partię ubijaj mocno pięściami lub tłuczkiem. Nałóż talerzyk albo delikatnie przykryj pokrywką. Obciąż kamieniem czy też ciężkim naczyniem.
Zostaw na 3-4 dni aż skutecznie przebiegnie fermentacja. Najlepiej, żeby odbyło się to w temperaturze pokojowej. Kapustę przełóż do słoików, zakręć i przechowuj w lodówce.