Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna, ziemniaczana zapiekanka jest zawsze mile widziana na każdym obiadowym stole. W dodatku jest tak prosta do zrobienia, że wystarczy pokroić ziemniaki, polać sosem i wstawić do piekarnika. Zapiekankę możesz podać solo, a także w towarzystwie pieczonej szynki lub kurczaka
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19835
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 481
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 481
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6890
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242777
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19835
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 481
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 481
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6890
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242777
Składniki
Przygotuj naczynie do zapiekania (ok. 20 × 30 cm) i nasmaruj je łyżką masła. Zetrzyj ser i odstaw. Obierz ziemniaki i pokrój w cienkie plasterki (możesz użyć mandoliny), po czym włóż do dużego garnka. Posiekaj obrany czosnek i też włóż do garnka. Następnie dodaj śmietanę, mleko, sól, pieprz, kolendrę, gałkę muszkatołową i liście laurowe. Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu do czasu, aż ziemniaki będą na tyle miękkie, że można wbić w nie widelec, lecz nadal pozostaną lekko twarde (około 10 minut). Wyłóż i usuń liście laurowe.
Za pomocą łyżki cedzakowej przełóż połowę ziemniaków do przygotowanego wcześniej naczynia i ułóż równą warstwę. Posyp połową startego sera, po czym wyłóż resztę ziemniaków i tez wyrównaj. Wylej sos śmietanowy powstały z gotowania ziemniaków. Wylej tylko taką ilość, aby przykryć ziemniaki. Następnie posyp resztą tartego sera i zamknij pokrywę formy.
Wstaw naczynie z zapiekanką do pieca nagrzanego do 180°C i trzymaj w piekarniku około 40-45 minut, do momentu, aż wbicie noża do końca foremki będzie łatwe. Na 5-10 minut przed końcem pieczenia możesz zdjąć pokrywę, aby przypiec skórkę. Wyjmij zapiekankę z piekarnika, odczekaj 15 minut i dopiero wtedy serwuj. Ser i sos śmietanowy muszą mieć czas, aby lekko zastygnąć.