Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Duszona młoda kapusta to jedno z tych dań sezonowych, które zawsze króluje w polskiej kuchni. Jest niezwykle przyjemne w smaku, lekkie i aromatyczne, pełne świeżego koperku. To jedna z tych potraw, które można jeść kilogramami – i to w dodatku prawie całkowicie bez konsekwencji! Młoda kapusta jest niskokaloryczna i pełna witamin. Orzeźwi nawet w najbardziej upalny dzień.
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4705
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 12793
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5729
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7218
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4705
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 12793
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5729
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7218
Składniki
Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Zeszklij ją na 1 łyżce masła. Kapustę obierz z wierzchnich liści. Podziel ją na ćwiartki i wytnij głąb. Drobno poszatkuj i dorzuć do cebuli. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dołóż do reszty warzyw. Zalej wszystko wodą. Gotuj kapustę przez około 15 minut, prawie do miękkości.
W osobnym rondelku rozpuść 2 łyżki masła. Dodaj 2 łyżki mąki i cały czas mieszając, zrób zasmażkę. Dolej do rondelka trochę wody z gotowania kapusty i dobrze wymieszaj. Zasmażkę wlej do kapusty i ponownie wymieszaj. Groszek odcedź z zalewy i dołóż do pozostałych warzyw.
Koperek poszatkuj i wsyp do kapusty. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Młodą kapustę z koperkiem podawaj na ciepło, jako dodatek do mięs obiadowych.