Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chłopski garnek to kwintesencja polskiej kuchni, w którym używamy świeżych, lokalnych produktów. Idealnie sprawdzi się jako sycące danie na obiad lub kolację dla całej rodziny. Co sprawia, że chłopski garnek jest wyjątkowy? To młoda kapusta, delikatna i pełna smaku jest sednem tego dania. Ma lekko słodki, soczysty smak, który idealnie komponuje się z aromatycznymi, duszonymi kawałkami mięsa, a przyprawy dodają głębi smaku i aromatu.
garnek, łyżka, nóż, deska do krojenia
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 31400
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9684
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2168
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4168
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 886
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 31400
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9684
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2168
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4168
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 886
Składniki
Przygotuj większe naczynie, aby pomieścić cały chłopski garnek. Do rozgrzanego naczynia wlej olej i wrzuć pokrojony w kostkę boczek. Pokrój mięso z łopatki wieprzowej na kostki ok. 3 cm x 3 cm i podsmaż z boczkiem. Następnie pokrój cebulkę w kostkę i dodaj do garnka. Podsmaż cebulkę, aż stanie się miękka i lekko złocista. Dodaj czosnek. Dopraw solą, pieprzem i papryką czerwoną.
Do garnka dodaj poszatkowaną kapustę i pokrojone w kostkę ziemniaki. Wszystko dokładnie wymieszaj. Wlej wodę lub bulion, aby składniki się lekko przykryły i dodaj koncentratu pomidorowego.
Gotuj do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień. Dodaj pokrojoną w słupki paprykę czerwoną i cukinię w kostce oraz przekrojone w ćwiartki pieczarki. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie i dosyp majeranku. Przykryj garnek i gotuj na małym ogniu przez kolejne 45 min. W razie potrzeby dodaj więcej wody lub bulionu.
Sprawdź, czy mięso i warzywa stały się odpowiednio miękkie i czy są dobrze doprawione. W razie potrzeby gotuj przez kolejne 10 minut. Serwuj w głębokich miseczkach. Smacznego!