Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chłopski garnek to kwintesencja polskiej kuchni, w którym używamy świeżych, lokalnych produktów. Idealnie sprawdzi się jako sycące danie na obiad lub kolację dla całej rodziny. Co sprawia, że chłopski garnek jest wyjątkowy? To młoda kapusta, delikatna i pełna smaku jest sednem tego dania. Ma lekko słodki, soczysty smak, który idealnie komponuje się z aromatycznymi, duszonymi kawałkami mięsa, a przyprawy dodają głębi smaku i aromatu.
garnek, łyżka, nóż, deska do krojenia
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8604
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1258
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10246
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4657
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 725
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8604
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1258
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10246
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4657
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 725
Składniki
Przygotuj większe naczynie, aby pomieścić cały chłopski garnek. Do rozgrzanego naczynia wlej olej i wrzuć pokrojony w kostkę boczek. Pokrój mięso z łopatki wieprzowej na kostki ok. 3 cm x 3 cm i podsmaż z boczkiem. Następnie pokrój cebulkę w kostkę i dodaj do garnka. Podsmaż cebulkę, aż stanie się miękka i lekko złocista. Dodaj czosnek. Dopraw solą, pieprzem i papryką czerwoną.
Do garnka dodaj poszatkowaną kapustę i pokrojone w kostkę ziemniaki. Wszystko dokładnie wymieszaj. Wlej wodę lub bulion, aby składniki się lekko przykryły i dodaj koncentratu pomidorowego.
Gotuj do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień. Dodaj pokrojoną w słupki paprykę czerwoną i cukinię w kostce oraz przekrojone w ćwiartki pieczarki. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie i dosyp majeranku. Przykryj garnek i gotuj na małym ogniu przez kolejne 45 min. W razie potrzeby dodaj więcej wody lub bulionu.
Sprawdź, czy mięso i warzywa stały się odpowiednio miękkie i czy są dobrze doprawione. W razie potrzeby gotuj przez kolejne 10 minut. Serwuj w głębokich miseczkach. Smacznego!