Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiełbasa swojska według przepisu dziadka Józka. Proporcje w przepisie podane na 5 kg mięsa. Do przygotowania kiełbasy dziadek Józek najczęściej wykorzystuje szynkę wieprzową. Dodaje również boczek, dla lepszego smaku. Do tego obowiązkowo mieszanka przypraw dla podkręcenia smaku.
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15524
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15524
Składniki
Szynkę wieprzową i boczek pokrój w kostkę, następnie przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa.
Do zmielonego mięsa dodaj sól, pieprz, słodką i ostrą paprykę oraz czosnek. Składniki wymieszaj. Następnie dodawaj stopniowo zimną wodę. Mięsną masę wyrabiaj dłońmi.
Jelita wieprzowe wypłucz w zimnej wodzie.
Wypłukane jelita naciągnij na odpowiednią końcówkę maszynki do mielenia mięsa. Napełniaj jelita mięsem, uważaj żeby nie zostawiać pustych przestrzeni. Napełnione jelito skręcaj co 20-30 cm formując kiełbaski.
Gotowe kiełbaski ponakłuwaj wykałaczką. Powieś i susz w chłodnym, miejscu przez około 5-6 godzin.
Po procesie suszenia kiełbaski należy uwędzić w dymie. Proces wędzenia powinien trwać od 14 do 16 godzin.
Uwędzone kiełbaski susz przez kolejne 2-3 godziny.
Uwaga: jeśli nie masz możliwości uwędzenia kiełbasek, po napełnieniu jelit wstaw kiełbaski na dobę do lodówki, a następnie upiecz je na rumiany kolor w piekarniku.