Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiełbasa swojska według przepisu dziadka Józka. Proporcje w przepisie podane na 5 kg mięsa. Do przygotowania kiełbasy dziadek Józek najczęściej wykorzystuje szynkę wieprzową. Dodaje również boczek, dla lepszego smaku. Do tego obowiązkowo mieszanka przypraw dla podkręcenia smaku.
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6892
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5081
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2027
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6892
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5081
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2027
Składniki
Szynkę wieprzową i boczek pokrój w kostkę, następnie przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa.
Do zmielonego mięsa dodaj sól, pieprz, słodką i ostrą paprykę oraz czosnek. Składniki wymieszaj. Następnie dodawaj stopniowo zimną wodę. Mięsną masę wyrabiaj dłońmi.
Jelita wieprzowe wypłucz w zimnej wodzie.
Wypłukane jelita naciągnij na odpowiednią końcówkę maszynki do mielenia mięsa. Napełniaj jelita mięsem, uważaj żeby nie zostawiać pustych przestrzeni. Napełnione jelito skręcaj co 20-30 cm formując kiełbaski.
Gotowe kiełbaski ponakłuwaj wykałaczką. Powieś i susz w chłodnym, miejscu przez około 5-6 godzin.
Po procesie suszenia kiełbaski należy uwędzić w dymie. Proces wędzenia powinien trwać od 14 do 16 godzin.
Uwędzone kiełbaski susz przez kolejne 2-3 godziny.
Uwaga: jeśli nie masz możliwości uwędzenia kiełbasek, po napełnieniu jelit wstaw kiełbaski na dobę do lodówki, a następnie upiecz je na rumiany kolor w piekarniku.