Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wigilijne dania słyną z prostoty. Tak jest również w przypadku fasoli wigilijnej. Wystarczy ją namoczyć, ugotować i podsmażyć na maśle z suszonymi śliwkami i żurawiną. Do tego aromatyczne przyprawy korzenne, odrobina miodu i gotowe!
Zdrowe, smaczne pierogi w których nadzienie nadaje im wyjątkowy smak.
Odsłon: 129
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1203
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 31253
Sernik baskijski to zdecydowanie petarda, a sernik baskijski pistacjowy to po...
Odsłon: 3712
Prawdziwa włoska carbonara Magdy Gessler nie wymaga wielu składników, aby był...
Odsłon: 4659
Proste, dość szybkie, bardzo smaczne. Niby znane ale jednak nieco inne.
Odsłon: 8135
Zdrowe, smaczne pierogi w których nadzienie nadaje im wyjątkowy smak.
Odsłon: 129
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1203
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 31253
Sernik baskijski to zdecydowanie petarda, a sernik baskijski pistacjowy to po...
Odsłon: 3712
Prawdziwa włoska carbonara Magdy Gessler nie wymaga wielu składników, aby był...
Odsłon: 4659
Proste, dość szybkie, bardzo smaczne. Niby znane ale jednak nieco inne.
Odsłon: 8135
Składniki
Fasolę przesyp do miski i zalej sporą ilością zimnej wody. Odstaw na całą noc do namoczenia.
Na drugi dzień namoczoną fasolę przepłucz, przesyp do garnka, zalej trzema szklankami wody, dodaj szczyptę soli i gotuj do miękkości przez około 2 godziny. Ugotowaną, miękką fasolę odcedź.
Na patelni rozgrzej dwie łyżki masła, dodaj ugotowaną fasolę, pokrojone, suszone śliwki, suszoną żurawinę, miód i przyprawy. Całość podlej odrobiną wody. Podsmażaj na wolnym ogniu przez około 10 minut.
Fasolę serwuj na ciepło na wigilijnym stole.