Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i soczyste danie! Dynia pieczona w piekarniku z farszem z wieprzowiny i warzyw, doprawiona aromatycznymi ziołami. Podajemy z delikatnym, lekko kwaskowatym sosem serowo-czosnkowym — efekt wow gwarantowany Wygląda pięknie i jest bardzo pożywna — jedna dynia z sosem spokojnie nasyci dwie dorosłe osoby. Przepis wideo (tylko 5 minut!) można zobaczyć tutaj https://youtu.be/8NVPX5-hL7g Na naszym kanale gotuje 9-letnia szefowa kuchni Basia— z pełną powagą i starannością! Chcesz nas wesprzeć? Subskrybuj nasz youtu-kanał — to bardzo pomaga w jego rozwoju!
Mały rondel (do sosu), Patelnia, Praska do czosnku, Blacha do pieczenia, Papier do pieczenia lub folia aluminiowa
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2429
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1577
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 570
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3715
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1497
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2429
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1577
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 570
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3715
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1497
Składniki
Przygotowujemy nadzienie: Kroimy seler,
kroimy pietruszke,
kroimy paprykę,
grubo kroimy pomidory.
Szalotkę kroimy na większe kawałki
i podsmażamy na patelni lekko posmarowanej olejem, aż się zarumieni.
Mięso kroimy w kostkę.
W dużej misce łączymy wszystkie składniki: pomidory, paprykę, seler, pietruszkę, mięso i podsmażoną szalotkę. Dodajemy sól, koncentrat pomidorowy, bazylię i tymianek. Dokładnie mieszamy.
Przygotowujemy dynie: ostrożnie odcinamy „czapeczkę” dyni, nie uszkadzając jej. Dlactego nóż wbijamy w odległości ok. 5 cm od ogonka i prowadzimy po okręgu. Gdy przetniemy skórkę, pociągamy za ogonek — przykrywka łatwo się odłączy.
Łyżką usuwamy pestki i miąższ. Czapeczki również oczyszczamy z pestek.
Masło kroimy w kostkę. Jeśli jest zbyt twarde — zostawiamy na 10 minut w temperaturze pokojowej.
Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek (3 ząbki na 4 dynie). Rozgniatamy i mieszamy na jednolitą masę.
Smarujemy wnętrze dyni tą mieszanką, używając łyżki.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Smarujemy dynie z zewnątrz olejem słonecznikowym lub oliwą (czapeczek na razie nie). Jeśli nie masz pędzelka — możesz użyć papierowego ręcznika.
Nakładamy nadzienie do dyni (nie do samej góry — przykrywka musi dobrze przylegać).
Zamykamy czapeczkami i również je smarujemy olejem.
Pieczemy: wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C (grzanie góra-dół). Pieczemy, aż dynia zmięknie — około 1–1,5 godziny. (U nas trwało 1,5 godz., ale zależy to od piekarnika).
Przygotowujemy sos (!nie wcześniej niż 30 minut przed końcem pieczenia dyni!): do rondelka wkładamy starty ser i dodajemy śmietanę. Podgrzewamy na małym ogniu, mieszając, aż ser się rozpuści i masa będzie jednolita.
Przelewamy do głębokiej miski (nie plastikowej). Dodajemy posiekany koperek, czosnek (2 ząbki) i sól do smaku. Mieszamy.
Podanie: podajemy dynię w skórce,
polewając sosem.
Wygląda odświętnie i smakuje obłędnie! Smacznego!