Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i soczyste danie! Dynia pieczona w piekarniku z farszem z wieprzowiny i warzyw, doprawiona aromatycznymi ziołami. Podajemy z delikatnym, lekko kwaskowatym sosem serowo-czosnkowym — efekt wow gwarantowany Wygląda pięknie i jest bardzo pożywna — jedna dynia z sosem spokojnie nasyci dwie dorosłe osoby. Przepis wideo (tylko 5 minut!) można zobaczyć tutaj https://youtu.be/8NVPX5-hL7g Na naszym kanale gotuje 9-letnia szefowa kuchni Basia— z pełną powagą i starannością! Chcesz nas wesprzeć? Subskrybuj nasz youtu-kanał — to bardzo pomaga w jego rozwoju!
Mały rondel (do sosu), Patelnia, Praska do czosnku, Blacha do pieczenia, Papier do pieczenia lub folia aluminiowa
Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1676
Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1676
Składniki
Przygotowujemy nadzienie: Kroimy seler,
kroimy pietruszke,
kroimy paprykę,
grubo kroimy pomidory.
Szalotkę kroimy na większe kawałki
i podsmażamy na patelni lekko posmarowanej olejem, aż się zarumieni.
Mięso kroimy w kostkę.
W dużej misce łączymy wszystkie składniki: pomidory, paprykę, seler, pietruszkę, mięso i podsmażoną szalotkę. Dodajemy sól, koncentrat pomidorowy, bazylię i tymianek. Dokładnie mieszamy.
Przygotowujemy dynie: ostrożnie odcinamy „czapeczkę” dyni, nie uszkadzając jej. Dlactego nóż wbijamy w odległości ok. 5 cm od ogonka i prowadzimy po okręgu. Gdy przetniemy skórkę, pociągamy za ogonek — przykrywka łatwo się odłączy.
Łyżką usuwamy pestki i miąższ. Czapeczki również oczyszczamy z pestek.
Masło kroimy w kostkę. Jeśli jest zbyt twarde — zostawiamy na 10 minut w temperaturze pokojowej.
Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek (3 ząbki na 4 dynie). Rozgniatamy i mieszamy na jednolitą masę.
Smarujemy wnętrze dyni tą mieszanką, używając łyżki.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Smarujemy dynie z zewnątrz olejem słonecznikowym lub oliwą (czapeczek na razie nie). Jeśli nie masz pędzelka — możesz użyć papierowego ręcznika.
Nakładamy nadzienie do dyni (nie do samej góry — przykrywka musi dobrze przylegać).
Zamykamy czapeczkami i również je smarujemy olejem.
Pieczemy: wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C (grzanie góra-dół). Pieczemy, aż dynia zmięknie — około 1–1,5 godziny. (U nas trwało 1,5 godz., ale zależy to od piekarnika).
Przygotowujemy sos (!nie wcześniej niż 30 minut przed końcem pieczenia dyni!): do rondelka wkładamy starty ser i dodajemy śmietanę. Podgrzewamy na małym ogniu, mieszając, aż ser się rozpuści i masa będzie jednolita.
Przelewamy do głębokiej miski (nie plastikowej). Dodajemy posiekany koperek, czosnek (2 ząbki) i sól do smaku. Mieszamy.
Podanie: podajemy dynię w skórce,
polewając sosem.
Wygląda odświętnie i smakuje obłędnie! Smacznego!