Mali smakosze bywają najbardziej wybredni - wiedzą o tym rodzice i dziadkowie, wie o tym także Ewa Wachowicz. Mistrzyni kulinariów postanowiła tym razem pokazać, co można ugotować, aby nakarmić małe brzuszki.
Program rozpoczęła od przygotowania pysznej, aromatycznej zupy pomidorowej z grzankami z mozarellą i pesto - w stylu pizzy.
Do garnka przełożyła klarowane masło i poszatkowaną cebulę oraz dwa rozdrobnione ząbki czosnku. Następnie Ewa dodała domowy przecier pomidorowy, całość zamieszała. Dodała wywar jarzynowy (może być także rosół), zagotowała. W tym czasie przygotowała grzanki z zielonym pesto. Na górę dodała mozarellę, którą przyprawiła solą i suszonym oragano. Wstawiła grzanki do piekarnika, żeby się zezłociły. Doprawiła zupę, dodała odrobinę soku z cytryny. Pomidorówkę Ewa Wachowicz podała z dodatkiem zielonego pesto.
Zupa pomidorowa z grzankami w stylu pizzy według Ewy Wachowicz
Zobacz przepis
Pomidorowa z grzankami według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Kolejna potrawa, którą dzieciaki uwielbiają, to burgery i stripsy z kurczaka. Ewa Wachowicz nie chce jednak doradzać rodzicom podawania fast foodów, więc postanowiła zaproponować zdrowszą wersję - gofroburgery.
Ewa rozpoczęła od przygotowania ciasta na gofry. Do miski wbiła jajka, wsypała mąkę i przelała mleko. Dodała także łyżeczkę proszku do pieczenia, do tego sól i cukier. Całość zmiksowała, stopniowo rozrzedzając ciasto mlekiem. Zgodnie z radą swojej koleżanki, dodała także mąkę ziemniaczaną i ponownie zmiksowała. Na koniec dodała olej i zmiksowała raz jeszcze. W tym momencie trzeba sprawdzić gęstość ciasta - jeżeli jest zbyt rzadkie, należy dodać odrobinę mąki.
Po wypieczeniu gofrów przyszedł czas na przygotowanie sosu serowego. Do rondelka Ewa dodała mleko i tarty ser, gdy ser się roztopił dosypała mąki ziemniaczanej i roztrzepała całość. Przyszedł czas na złożenie gofroburgerów z użyciem warzyw i wcześniej przygotowanego fileta z kurczaka.
Gofroburgery z kurczakiem według Ewy Wachowicz
Zobacz przepis
Gofroburgery Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Wiadomo, że dzieciaki uwielbiają desery - w tym odcinku "Ewa gotuje" na słodko przgotowane zostały amerykańskie ciasteczka z czekoladą.
Do miski Ewa przelała palone masło, następnie cukry: biały i brązowy. Ucierała do momentu, aż cukier się rozpuści, ale nie do końca. Kolejny składnik to dwa duże jajka, znów należy zmiksować. W tym momencie gospodyni programu dodała także łyżkę cukru waniliowego. W osobnej misce do mąki przesypała proszek do pieczenia i sodę, przesiała do mokrych składników. Dodała czekolady pokrojone w niezbyt dużą kostkę, całość wymieszała.
Z tak przygotowanego ciasta Ewa utoczyła kuleczki wielkości piłki golfowej, ułożyła na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczyła. Ciasteczka piekła 11-12 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Ciasteczka amerykańskie według Ewy Wachowicz
Zobacz przepis
Amerykańskie ciasteczka Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Na koniec Ewa Wachowicz zaprezentowała widzom przepis ze swojego dzieciństwa - makaron z serem białym. Ugotowany makaron odcedziła i przełożyła na patelnię z palonym masłem, następnie rozdrobniła widelcem twaróg. Posłodziła, przyprawiła cynamonem. Makaron przełożyła na talerz, posypała twarogiem.
Makaron z serem białym według Ewy Wachowicz
Zobacz przepis
Makaron z serem białym według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu „Ewa Gotuje”?
Są dostępne na PolsatBoxGo »
Źródło: Polsat / „Ewa Gotuje”, 555. odcinek
Opracowała: Redakcja Smaker.pl