Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chcesz przygotować coś pysznego? Postaw na ciasteczka amerykańskie według Ewy Wachowicz. Twarde z wierzchu, miękkie w środku, obłędnie smakowite. Przepis pochodzi z 555. odcinka programu "Ewa gotuje".
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2055
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3219
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1274
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2032
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2055
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3219
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1274
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2032
Składniki
Masło podgrzewać do tego momentu, aż zacznie się robić orzechowe (tzw. masło palone). Lekko przestudzić. Przelać do miski. Wsypać cukier i cukier brązowy. Utrzeć, ale uwaga - cukier nie powinien się do końca rozpuścić. Wybić jajka i jeszcze raz zmiksować. Uperfumować cukrem waniliowym.
Do mąki wsypać proszek do pieczenia i sodę. Przesiać porcjami do masy i zmiksować.
Dodać czekolady pokrojone w niezbyt dużą kostkę. Wymieszać.
Z ciasta utoczyć kulki wielkości piłeczki golfowej. Ułożyć na blasze piekarnikowej wyścielonej papierem do pieczenia (najwyżej 5 ciasteczek). Lekko spłaszczyć.
Piec przez 11-12 minut w temp. 180 st. C. Brzegi powinien być twarde i złociste, natomiast środki miękkie.