Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W domowej kolekcji przepisów zawsze warto mieć niezawodną recepturę na proste i szybkie ciasto, które udaje się za każdym razem. Takim właśnie wypiekiem jest nasze ciasto ze śliwkami na oleju. Przepis ten jest wyjątkowo podatny na modyfikacje - śliwki z powodzeniem możecie zastąpić innymi, sezonowymi owocami. Warto również poeksperymentować z innymi dodatkami, które wzbogacą smak i teksturę ciasta: przyprawami, aromatami lub orzechami.
Bardzo smaczna, pożywna zupa.
Odsłon: 2978
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 1084
Bardzo smaczna, pożywna zupa.
Odsłon: 2978
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 1084
Składniki
Mąkę przesiej do miski. Wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
Jajka umieść w misce wraz z cukrami. Ubij na puszystą masę, aby zrobiła się jasna. Dodawaj partiami olej, następnie wodę i opcjonalnie ocet. Nie przerywaj miksowania. Kiedy składniki się połączą, dodaj mąkę z przesianym proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszaj.
Śliwki umyj, wyjmij pestki, pokrój w ósemki.
Ciasto przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułóż śliwki. Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza, wstaw ciasto na 40 minut.
Po wystudzeniu warto udekorować cukrem pudrem.