Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Serowiec ze śliwkami to pyszne połączenie półkruchego ciasta, sernika, słodkich śliwek i chrupiącej kruszonki. Stanowi idealną przekąskę do kawy!
Forma 24x28 cm
Pierogi z Sardynii, z ziemniakami i serem pecorino, doprawione świeżą miętą i...
Odsłon: 258
Polecam.
Odsłon: 404
Placki z kaszy jaglanej z miodem i z owocami (borówki, maliny, bbanany - doda...
Odsłon: 49
Pierogi z Sardynii, z ziemniakami i serem pecorino, doprawione świeżą miętą i...
Odsłon: 258
Polecam.
Odsłon: 404
Placki z kaszy jaglanej z miodem i z owocami (borówki, maliny, bbanany - doda...
Odsłon: 49
Składniki
Umyj śliwki. Przekrój na połówki, usuwając pestki. Przygotuj ciasto półkruche. Utrzyj jajka z cukrem. Połącz z mąką, proszkiem do pieczenia, pokrojonym w kosteczkę masłem, śmietaną i ziarenkami wanilii wyskrobanymi ze strąka. Zagnieć na jednolite ciasto. Wstaw na pół godziny do lodówki. Wyłóż ciastem formę o wymiarach około 28x24 cm.
Połącz w misce składniki na kruszonkę (masło – pokrojone w kostkę) i zagnieć, rozcierając w palcach – tak, by powstały duże grudki. Wstaw do lodówki. Przygotuj budyń zgodnie z opisem na opakowaniu, ale z 350 ml mleka i 80 g cukru. Ubij śmietanę kremówkę. Krótko – do połączenia składników – zmiksuj budyń, bitą śmietanę i twaróg.
Wyłóż masę serową na ciasto. Wyrównaj. Na wierzchu ułóż połówki śliwek. Całość oprósz kruszonką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 50 minut – do suchego patyczka. Odstaw do wystudzenia. Przed podaniem możesz oprószyć ciasto cukrem pudrem.