Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste kakaowe ciasto z dodatkiem śliwek. Przygotujecie je w mgnieniu oka, dlatego świetnie sprawdzi się jako weekendowy deser. Do składników możecie dodać również ulubione przyprawy, śliwki świetnie komponują się z cynamonem lub wanilią.
Blaszka o wymiarach 25x35 cm
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 290
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 142
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 4964
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 2335
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 290
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 142
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 4964
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 2335
Składniki
Śliwki dokładnie umyj, osusz, podziel na połówki i pozbądź się pestek.
W garnku, na małym ogniu, cały czas mieszając, rozpuść masło wraz z cukrem, kakao, wodą i olejem.
Gdy składniki się połączą odstaw masę do przestudzenia.
Żółtka oddziel od białek i dodaj po jednym do schłodzonej masy, dokładnie wymieszaj. Następnie w kilku partiach wsyp mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i ponownie wymieszaj.
Białka ubij na sztywną pianę i wmieszaj za pomocą sylikonowej szpatułki do masy.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, przełóż ciasto. Na wierzchu poukładaj śliwki.
Piecz przez 50 minut w 180 stopniach Celsjusza.