Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ucierane ciasto ze śliwkami to klasyk na polskim stole, szczególnie w okolicy kończących się wakacji.
Wymiary formy: 26 x 11 cm.
Zestaw na chłodne dni - książka, kocyk i herbatka. To jest przepis na herbat...
Odsłon: 90
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2676
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 2014
Zestaw na chłodne dni - książka, kocyk i herbatka. To jest przepis na herbat...
Odsłon: 90
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2676
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 2014
Składniki
Margarynę wyciągnij z lodówki i rozpuść w rondelku. Odstaw do przestygnięcia. Mąkę przesiej i połącz z proszkiem budyniowym, proszkiem do pieczenia oraz sodą oczyszczoną.
Jajka umieść w wysokim naczyniu i utrzyj wraz z cukrami. Powinna zrobić się jasna i puszysta masa. Wtedy dodaj delikatnie mąkę z pozostałymi składnikami, nie przestając ucierania. Zmiksuj do połączenia składników. Na koniec wlej wąskim strumieniem mleko i roztopioną margarynę, cały czas miksując. Przerwij, kiedy składniki się połączą, a masa będzie gładka.
Śliwki umyj, przekrój i pozbądź się pestek. Podziel na kawałki. Formę o wymiarach 26 x 11 cm wyłóż papierem i przelej ciasto. Na wierzchu ułóż owoce.
Piecz w 180 stopniach Celsjusza przez około 40-45 minut.