Tym razem Ewa Wachowicz postanowiła nakręcić odcinek sentymentalny, w którym sięgnie po stare, sprawdzone receptury. Gotowanie w stylu retro zacznie od garusa, czyli zupy owocowej z jabłek i gruszek. Taką potrawę przyrządzano przed laty na Śląsku, w Małopolsce i na Kielecczyźnie. Jej baza to dojrzałe jabłka i gruszki, choć niekiedy dodawano wiśnie lub śliwki. Zupa była gęsta i pożywna, serwowano ją z ziemniakami okraszonymi zrumienioną cebulką.
Na drugie danie będzie babka ziemniaczana. To danie znane jest w naszej kuchni od wielu lat, a w zależności od regionu nosi różne nazwy, jak też różni się użytymi dodatkami. Jeden składnik jest zawsze ten sam - ziemniaki.

Na deser Ewa usmaży placuszki dyniowe na słodko. Na stół trafią w towarzystwie domowego musu z brzoskwiń.
Ponadto autorka programu przygotuje chleb ze śmietaną i cukrem - jeden z przysmaków z lat dzieciństwa.
Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu „Ewa Gotuje”?
Są dostępne na PolsatBoxGo »
Źródło: Polsat / „Ewa Gotuje”, 553. odcinek
Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy