Sezon na dynię

Ewa Wachowicz zaprasza na gotowanie w dawnym stylu. W 553. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca sięga po stare receptury, np. na garusa, o którym mało kto już pamięta. Na danie główne przyrządzi regionalny specjał, a deser będzie wyjątkowo jesienny i prosty do zrobienia.

Ewa będzie gotować retro potrawy | Fot. materiały prasowe/Polsat

Tym razem Ewa Wachowicz postanowiła nakręcić odcinek sentymentalny, w którym sięgnie po stare, sprawdzone receptury. Gotowanie w stylu retro zacznie od garusa, czyli zupy owocowej z jabłek i gruszek. Taką potrawę przyrządzano przed laty na Śląsku, w Małopolsce i na Kielecczyźnie. Jej baza to dojrzałe jabłka i gruszki, choć niekiedy dodawano wiśnie lub śliwki. Zupa była gęsta i pożywna, serwowano ją z ziemniakami okraszonymi zrumienioną cebulką.

Na drugie danie będzie babka ziemniaczana. To danie znane jest w naszej kuchni od wielu lat, a w zależności od regionu nosi różne nazwy, jak też różni się użytymi dodatkami. Jeden składnik jest zawsze ten sam - ziemniaki.

Na deser Ewa usmaży placuszki dyniowe na słodko. Na stół trafią w towarzystwie domowego musu z brzoskwiń.

Ponadto autorka programu przygotuje chleb ze śmietaną i cukrem - jeden z przysmaków z lat dzieciństwa.

Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu „Ewa Gotuje?
Są dostępne na PolsatBoxGo » 

Źródło: Polsat / „Ewa Gotuje”, 553. odcinek

Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Kotlety ziemniaczane

Kotlety ziemniaczane to wegetariańska wersja tradycyjnych, mięsnych mielonych...

Odsłon: 6013

30 min
4
Desery Krem czekoladowy z awokado

Krem czekoladowy z awokado to doskonały zamiennik gotowych wyrobów. Kupisz je...

Odsłon: 1855

15 min
6
15 min
10