Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wszyscy uwielbiają serniki, ale są to z pewnością ciasta wymagające sporej wprawy i cierpliwości. A gdyby można tak ułatwić sobie pracę? Ciasto z serem i śliwkami jest nieco inne – bardziej zwarte i mniej słodkie, ale idealnie pasuje do kwaśnych owoców! Nie wymaga długotrwałego ubijania białek, a mimo to w smaku jest cudowne i bardzo jesienne.
Bardzo smaczna, pożywna zupa.
Odsłon: 2976
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 1084
Bardzo smaczna, pożywna zupa.
Odsłon: 2976
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 1084
Składniki
Przygotuj spód. Masło utrzyj z cukrem i solą na puszystą masę. Wbijaj po jednym jajku, po każdym dobrze mieszając. W osobnej misce połącz mąkę, migdały i proszek do pieczenia. Dodaj przesiane suche składniki do mokrych. Wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Przygotowaną masą wylep spód i brzegi tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 20 cm. Spód ponakłuwaj widelcem w wielu miejscach. Formę włóż do lodówki na ok. 30 minut.
Przygotuj masę serową. Twaróg przełóż do miski i rozluźnij go mikserem na niskich obrotach. Dodaj wszystkie pozostałe składniki i całość dobrze wymieszaj. Masę serową przenieś na schłodzony spód i wyrównaj.
Śliwki umyj i przedziel na połowy, usuwając pestki. Połóż owoce na warstwie serowej, skórką do dołu. Lekko je dociśnij. Ciasto z serem i śliwkami wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza. Piecz je przez ok 75 minut lub do suchego patyczka. Następnie je wyjmij i połóż na kratce do całkowitego wystygnięcia.